This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Hendrick‘s“ džinas

2006-06-08
Publish your own article

„Hendrick‘s“ gamintojai, „W.Grant&Sons“ specialistai, nebijo sakyti, kad tai keisčiausias pasaulyje džinas, skirtas nedaugeliui. Tiesa, aistringų šio džino gerbėjų grupelė visame pasaulyje nuolat auga. Pažiūrėkime, ką slepia savyje karalienės Viktorijos laikų stiliumi dekoruotas tamsaus stiklo vaistinės butelis su užrašu „Hendrick‘s Gin“.

Galima vadinti tai nutrūktgalvišku eksperimentu, kokį sau gali leisti tik nepriklausoma, šeimos valdoma kompanija, neprivalanti atsiskaityti akcininkams ir visada užtikrinti greitą pelną. Lieka tik spėlioti, kuriam iš šeimos narių šovė į galvą mintis bet kokia kaina gaminti šį keisčiausią pasaulyje džiną, bet idėjai buvo lemta gyventi.

Aukcione buvo nupirktas ir restauruotas antikvarinis „Carter-head“ distiliatorius, pagamintas apie 1860 metus. Tokių aparatų visame pasaulyje yra 4. Jų veikimo principas toks – augaliniai komponentai yra pakabinami krepšelyje, distiliatoriaus viduje, taip, kad prieš atšaldami ir virsdami skysčiu, pro juos praeitų alkoholio garai. Šiuo būdu išgaunama žymiai daugiau aromato, nei tradiciniu būdu verdant ingredientus alkoholyje, ir tai pajuntama iš karto atidarius „Hendrick‘s“ butelį. „Hendrick‘s“ vieno distiliavimo išeiga – 200 litrų. Priminsiu, kad maža išeiga (small-batch) laikoma 500 ir mažiau litrų distiliatoriaus užpylimo išeiga.

Gaminant džiną neįmanoma apsieiti be kadagio uogų, bet yra dar kitų komponentų. „Hendrick‘s“ džinui naudojama šventagaršvė, ramunėlės, kmynai, kalendra, cubeba pipirai, šeivamedžio žiedai, pelkinė vingiorykštė, dviejų rūšių citrinos žievė, dviejų rūšių apelsino žievė ir vilkdalgio šaknis. Pastaroji, tiesą sakant, yra labai neskani, jei ją distiliuotume vieną, bet džino sudėčiai ji nepaprastai svarbi, nes veikia kaip klijai, kurie tarsi suklijuoja kartu visus kitus komponentus. Be vilkdalgio šaknies lakūs citrusų aromatai tiesiog išnyktų. Specialistai sako, kad džinas yra daugiau nei atskirų kvapų rinkinys. Jei distiliuotume visus augalus atskirai ir po to sumaišytume, nieko gero negautume. Visa esmė yra distiliuoti šiuos komponentus kartu.

„Hendrick‘s“ džino gamybą užbaigia du atskirai gaminami distiliatai, supilami į džiną prieš išpilstant. Tai olandiškų agurkų ir bulgariškų rožių žiedlapių ekstraktai. Paskutinė keistenybė – šio gėrimo alkoholio koncentracija, kuri yra ne įprastiniai 38 ar 40 procentų, bet 41,4. Kuo didesnė alkoholio koncentracija, tuo geriau džinas išsaugo aromatą. „Hendrick‘s“ džino meistras John Ross tikina, kad silpnesnio nei 41 procento džino aromatai išsibarsto, ir jis tampa „plokščias“. Štai dėl ko „Hendrick‘s“ džinas niekada nebus silpnesnis nei 41,4 procentų tūrio alkoholio.

Jei ši istorija neišgąsdino ir ruošiatės paragauti „Hendrick‘s“, prisiminkite, kad į šį džiną su toniku dedama ne citrina, o agurkas. Kadangi yra skirtas ne visiems, „Hendrick‘s“ Lietuvoje beveik niekur neparduodamas*, bet žinoti apie jį verta. Daugiau informacijos ir stulbinančių vaizdų www.hendricksgin.com .

UAB „Mineraliniai vandenys“