This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Gurmaniškų patiekalų derinimas su lietuviškais gėrimais

2007-11-01
Publish your own article

Spalio 25 d., restorane „Crowne Plaza Vilnius“, vyko vakarienė-degustacija, kurios metu į maisto ir gėrimų derinimą buvo pažvelgta kiek kitaip. Yra įprasta, kad someljė prie pasirinkto patiekalo pasiūlo tinkantį vyną ar kitą gėrimą. Arba prie ypatingo vyno ar konjako priderina patiekalus. Šios vakarienės metu restorano patiekalai buvo derinami prie... „Vilniaus degtinės“ stipriųjų alkoholinių gėrimų.

Vakaro svečias

Specialiai šiam vakarui, „Vilniaus degtinės“ kvietimu, į Lietuvą atvyko žymus Italijos someljė dr. Maurizio Barone – Italijos someljė asociacijos (A.I.S.) narys, nuo 2001 m. - oficialus A.I.S. degustatorius, A.I.S. Pavia someljė mokyklos direktorius.

Anglų, ispanų ir prancūzų kalbomis kalbantis italas savo karjerą enogastronomijoje pradėjo kaip virėjo padėjėjas viename Italijos restoranų. Šiuo metu dr. M. Brone yra oficialus A.I.S. ir FISAR (Italijos somelje federacija) dėstytojas. Jo studijų objektai – enogastronomija, someljė funkcijos – vynų degustavimo technika – pojūčių psichologija, technologija, Prancūzija (visų regionų vynai) ir vyno ir maisto derinimo technologijos.

Vakaro tema: gėrimų kultūra

Mados egzistuoja, keičiasi ir gėrimų pasaulyje. Šiuo metu vis labiau imama vertinti tai, kas sava, savita: „Susidomėjimas „užjūrio gėrybėmis“ mažėja, vartotojai pradeda vertinti produktus, kuriais mes esame garsūs pasaulyje, kuo esame saviti“, – sako Laurynas Miškinis, „Vilniaus degtinės“ komercijos ir marketingo direktorius . Pasak jo, lietuviškos trauktinės, balzamai – išskirtiniai gėrimai, kurias Lietuva pelnytai gali didžiuotis.

Stipriųjų gėrimų rinkoje populiarėjant vietinės gamybos produkcijai, naujoms jų vartojimo galimybėms skiriama nedaug dėmesio – gėrimai paprastai vartojami vieni arba kaip kokteilių sudedamoji dalis. Pavyzdžiui, stipri trauktinė – tik į kokteilį, degtinė – vien vyrų gėrimas, brendis – tik prie kavos. O kaip prie gaivaus šokoladinio deserto? Jei gerais, stipriais gėrimais galima mėgautis kaip ir gurmanišku maistu, kodėl – ne su jais?

Naujausia tendencija gėrimų pasaulyje – į pažįstamus ar primirštus dalykus pažvelgti naujai. Būtent to ir buvo siekiama šios vakarienės-degustacijos metu.

Someljė dr. M. Barone pamėgino eksperimentuoti ir lietuviškus gėrimus pristatyti naujame amplua – kaip tinkamus gurmaniškos vakarienės metu, padedančius išryškinti ir atskleisti maisto skonį.

Gurmaniškas meniu su lietuviškais gėrimais

Vakaro svečiams buvo pasiūlytas specialus meniu, kurio patiekalai pagaminti pagal dr. M. Barone rekomendacijas. Someljė degustavimui prieš porą mėnesių į Italiją buvo išsiųsti keturių rūšių gėrimai – degtinė, trauktinė, džinas ir brendis. Ragaudamas ir analizuodamas šiuos gėrimus someljė svarstė, kokių patiekalų skonį jie galėtų atskleisti geriausiai ir sudarė specialų meniu.

Pagal someljė rekomendacijas vakaro svečiams buvo pasiūlyta taip išbandyti naujus skonius:

degtinę ir džiną – su raudonaisiais ikrais ant skrudintos baltos duonos su sviestu ir citrina; trauktinę „Ąžuolas“ – su antienos troškiniu ir voveraitėmis trapiame migdoliniame krepšelyje; balzamas ir trauktinė su spanguolėmis – prie žvėrienos asorti su kadagio uogomis ir prieskoninėmis žolelėmis; brendis „Old Vilnius“ buvo pasiūlytas pamėginti su anglišku šokoladiniu pyragu.

Vakaro svečiai (restoranų,, parduotuvių, žiniasklaidos atstovai ir kt.) išbandė svečio iš Italijos pasiūlytus maisto ir gėrimų derinius, bei bandė atrasti kuris iš siūlomų gėrimų yra labiausiai tinkamas prie kiekvieno patiekalo. Someljė dr. M. Barone pats prisipažino, kad toks patiekalų ir stipriųjų gėrimų derinimas jam pačiam kiek netikėtas ir jis į tai pažvelgė kaip į maisto ir gėrimų derinimo provokaciją. Tačiau ir jis pats, ir vakaro svečiai sutiko, kad nedidelė taurelė vieno ar kito gėrimo tikrai nesugadino patiekalų skonio.


Degustavimui buvo pateikti šie „Vilniaus degtinės“ produktai:

Degtinė SOBIESKI – pagal unikalią XIX a. technologiją pagaminta iš aukščiausios liuks rūšies alkoholio ir vandens, nenaudojant jokių papildomų priedų ir tik šiai degtinei skirtoje gamybos linijoje. Trauktinė KARVEDYS Ąžuolas. Ją sudaro uogų, vaisių ir miško gėrybių (augalų, uogų, riešutų) antpilai ir brendis, suteikiantis gėrimui stiprų kaip ąžuolas skonį. Trauktinė KARVEDYS balzamas – unikalus 18 ingredientų gėrimas, išsiskiriantis subtiliai derančiu skoniu ir aromatu. Trauktinė ČEPKELIŲ su spanguolėmis, gaminama pagal unikalų receptą, pasižyminti išskirtiniu saldžiarūgščiu skoniu, sustiprintu putino žievės antpilo kartumo. Už savitą komponentų kompoziciją šios trauktinės receptūra buvo pripažinta išradimu.  VILNIAUS džinas – jau daugiau nei 30 metų gaminamas vienintelis Lietuvoje karstelėjusio kadagių uogų skonio džinas. Tai stiprus alkoholinis gėrimas, kurio ypatingą gaivų skonį džinui suteikia kadagių uogos, krapų sėklos, kalendos ir apelsinų žievelės. Brendis „Old Vilnius“ – naujausias „Vilniaus degtinės“ gėrimas ir pirmasis lietuvių gamintojo brendis – nuo vynuogių surinkimo iki distiliacijos ir brandinimo – gaminamas Prancūzijoje. „Old Vilnius“ kuriamas konjako namuose, priklausančiuose jau ketvirtai vyndarių kartai. Jų patirties ir išmanymo dėka „Old Vilnius“ išsiskiria maloniu, švelniu skoniu ir ilgai išliekančiu paskoniu.

„Saldo partneriai“ ir Meniu.lt informacija
Meniu.lt nuotraukos