This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Greita, lengva, egzotiška (3)

2007-04-02
Publish your own article

Tęsiame straipsnių ciklą apie įdomiausius Europos sušių barus. Ką japonų virtuvės patiekalų mėgėjams siūlo garsiausios Austrijos, Ispanijos ir Švedijos maitinimo įstaigos?

Nors Austrijos sostinė geriau žinoma kaip šnicelių metropolis, Vienoje yra įgyvendinta daug puikių sušių barų koncepcijų, kurių ne viena yra virtusi žymiu maitinimo įstaigų tinklu. Be sušių barų Austrijoje taip pat yra nemažai japonų virtuvės restoranų. Garsiausios japonų virtuvės maitinimo įstaigos Austrijoje yra „Akakiko“ (www.akakiko.at), „Toko Ri“ (www.tokori.at), „Tekaway-Sushi“ (www.tek-away-sushi.at), „Hanil“ (www.hanil.at).

Pirmoji tinklo „Akakiko“, priklausančio austrui Michael Friedlander ir jo žmonai korėjietei Mi-Ja, įstaiga buvo atidaryta 1994 m. Šiandien „Akakiko“ sudaro 8 maitinimo įstaigos, iš kurių net 6 veikia Vienoje. Restoranų valgiaraščiuose siūloma per 100 pavadinimų valgių, iš kurių pusę sudaro sušiai, makiai ir sašimiai, o kitą pusę – karštieji tradiciniai japonų virtuvės patiekalai. Iš kiekvienos pusės gaunama maždaug po lygiai – po 50 proc. pajamų. „Akakiko“, valgius siūlantis itin patraukliomis kainomis, labai skiriasi nuo kitų japonų virtuvės restoranų stiliumi ir dekoracijomis: ryškios, gyvybingos ir patrauklios, „Akakiko“ įstaigos tinka kiekvienam lankytojui. Lankytojai „Akakiko“ restoranuose vidutiniškai užtrunka 30 min. ir patiekalų bei gėrimų užsisako santykiu 80:20. Vidutinė sąskaita paprastai yra 10 eurų (pristatymo į namus – 23 EUR). Šalti patiekalai tinklo įstaigose kainuoja nuo 3,70 iki 24 EUR (atskirai sušiai – nuo 1,60 iki 3,20 EUR), karštieji patiekalai – nuo 6,95 iki 12,90 EUR. Restoranų tinklas taip pat plėtoja koncepciją-paslaugą „Go Wok“, siūlomą dviejuose Vienos restoranuose. Šios paslaugos esmė yra lankytojams, kurie nemėgsta sušių ar kitų nacionalinių japonų patiekalų, pasiūlyti azijietiškų wok keptuvėse pagamintų valgių. 2004 m. bendros tinklo pajamos sudarė 13 mln. eurų, tinkle dirbo 160 darbuotojų, apsilankė 1,1 mln. lankytojų ir buvo parduota 1,3 mln. patiekalų.

Sušiai ir sashimi Ispanijoje buvo nežinomi žodžiai iki tol, kol japonų kompanijos, tokios kaip „Sony“, „Sanyo“ ar „Nissan“, Barselonoje 1970-siais atidarė savo filialus su valgyklomis, kuriose japonų virtuvės meistrai gamino tradicinius Japonijos valgius. Šiandien Ispanijoje japonų virtuvės restoranų yra visa galybė. Vien Barselonoje jų priskaičiuojama apie 50, o Madride galbūt ir dar daugiau.

Ispanijoje sušių barų koncepcijos yra labai įvairios. Barselonos restorane „Satoru Miyanu“ derinamos japonų ir prancūzų virtuvės, restoranuose „La Fabrica“ ir „La Bobila“ – japonų ir katalonų. Barselonos restorane „Spora“ netgi siūloma „japoniškos picos“. Restoranai „Hana Ichi“, „Bus Sichi“, „El Japones del Tragaluz“ specializuojasi Viduržemio jūros šalių ir japonų virtuvėse. Puikus fusion virtuvės pavyzdys yra Madride ir Barselonoje veikiančios tinklo „Sushi Itto“ įstaigos (www.sushi-itto.com). Klubų ir maisto sektoriuje veikia Barselonos „Taira“, priklausantis „Otto Zutz group“ (www.grupo-ottozutz.com). Jame lankytojus vilioja „Dai Club“ su DJ, gėrimų baras ir poilsio zona su sušių baru. Japoniško maisto pristatymo į namus sektoriuje tvirtai įsitvirtinę jau minėtas „Sushi Itto“ bei „Sushi Express“, sumuštinių barų tinklo „Delina‘s“ įstaigos (www.telesushi.com).

Sušiai Švedijoje ypatingo populiarumo, ypač didžiuosiuose šalies miestuose, susilaukė pastarąjį dešimtmetį. Sušiai siūlomi specialiuose sušių baruose, japonų ir Azijos virtuvės restoranuose, gaminančiuose mišrios (tailandiečių, japonų, kinų, korėjiečių) virtuvės valgius. Toks pavyzdys yra Stokholme veikiantis azijietiškos virtuvės restoranas „Ljunggrens“, siūlantis platų sušių pasirinkimą.

Restoranas „East“ (www.east.se) Stokholme duris pravėrė 1989 metais ir tapo pirmuoju bei geriausiai žinomu moderniu azijietišku restoranu Švedijoje. Restorane patiekiami įvairūs Azijos šalių virtuvių valgiai, veikia atskiras sušių baras.

Dauguma sušių barų Švedijoje yra maži ir labiau orientuoti į maisto išsinešti ar pristatymo į namus koncepciją. Nedidelėmis išimtimis gali būti laikomi trijų įstaigų Stokholmo tinklas „Roppongi“ ir keturių įstaigų Stokholme bei Gavle veikiantis tinklas „Depa Sushi & Coffee“ (www.depa.se).

Sušių Švedijoje galima nusipirkti ir prekybos centruose. Sušiai tapo populiarūs ir kaip dalinė koncepcija kitokio tipo restoranuose bei greitojo maisto tinkluose. Pavyzdžiui, vienoje iš sumuštinių ir salotų tinklo „Panini“ įstaigoje (www.panini.nu) lankytojams pasiūlytas atskiras sušių skyrius.

„Restoranų verslo" informacija