This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Gardžiausi japoniški patiekalai Kauno restorane „Yakata“ (Kaunas)

2005-07-20
Publish your own article

Paragauti tikrų japoniškų patiekalų ir paskanauti tradicinių gėrimų galima nedideliame ir labai jaukiame Kauno restorane „Yakata“.

Interjere - laivo motyvas
Japoniško maisto restoranas senamiestyje, netoli Kauno pilies, atidarytas prieš pusantrų metų. Tris mėnesius prieš tai „Yakata“ darbuotojai gilinosi į japonų virtuvės paslaptis.

Dabar čia - viskas japoniška: patiekalai, gėrimai, padavėjų apranga, restorano interjeras. Žodis „Yakata“ reiškia mažą prekybinį japonų laivelį. Kiekviena restorano interjero detale stengiamasi sudaryti laivo įvaizdį, net restorano šviestuvai yra laivų formos. Greta restorano yra ir įspūdinga laivo formos lauko terasa.

Restorano sienos dekoruotos plonomis bambukinėmis vytelėmis. Net drabužių pakabos, servetėlių laikikliai ir kiti atributai yra rankų darbo bei pagaminti pagal užsakymą.

„Yakata“ lankytojai yra pamaloninami viskuo, kas tikrai japoniška. Kiekvienam svečiui įteikiami mediniai pagaliukai. Jei žmogus nemoka jais valgyti, paslaugūs restorano padavėjai pademonstruoja, kaip teisingai tai daryti. Nenorintiems vaišintis rankose laikant pagaliukus
pateikiami įprasti stalo įrankiai. „Bet pabandyti valgyti pagaliukais tikrai verta. Juolab kad sunku tai daryti atrodo tik pirmą kartą juos paėmus. Po kelių minučių svečiai apsipranta“, - sakė „Yakata“ direktorius Kęstutis Krasauskis.

Pagal senuosius japoniškus receptus
„Pasitreniruoti“ galima valgant daržovių užkandėlę, nes marinuotais baltaisiais ridikais bei agurkais yra vaišinami visi restorano „Yakata“ svečiai. Teigiama, kad šios daržovės, paruoštos pagal senuosius japoniškus receptus, sužadina apetitą.

Prieš valgant padavėjai atneša drėgnų, šiltų servetėlių, vadinamų ošibori. Jomis nusivalomos rankos.

Taip pat patiekiama japoniškų krienų, sojų bei marinuotų imbierų. Šie produktai turi antiseptinių savybių ir panaikina maisto paskonį, o tai ypač svarbu valgant žalią žuvį. Paprastai nedidelis gabaliukas krieno sumaišomas su sojomis. Į padažą merkiamas sušis ir valgomas. Pakartoti tokią procedūrą patariama po kiekvieno suvalgyto sušio gabaliuko, nes tuomet puikiai jaučiamas tikrasis patiekalo skonis.

Sušis - plačiausiai žinomas japoniškos virtuvės akcentas. Tai specialių ryžių ir šviežios žuvies derinys. „Yakata“ restorane galima paragauti daugiau nei 50 skirtingų sušio rūšių. Sušio gabaliukus galima užsisakyti po vieną arba jų rinkinius. Kelių skirtingų rūšių sušiai tokiu atveju būna patiekti originaliuose padėkliukuose - tilteliuose arba laiveliuose. Patiekalai ruošiami tik užsakius. Iš anksto paruošto maisto restorane nėra.

Verta paragauti ir sojų pupelių varškės. Ji naudojama sriuboms ir salotoms pagardinti, patiekiama apskrudinta kaip atskiras patiekalas.

Sojų pupelių daigai dažnai japonų virtuvėje naudojami kaip garnyras. Jų irgi galima paskanauti „Yakata“ restorane.

Ypač mėgstama yra „Miso“ sriuba, ruošiama iš sojų pupelių pastos. Ją patariama valgyti pagaliukais, o likusį skystį - išgerti. Restorano lankytojai neabejingi vištienos kepsniams bei jautienos patiekalui „Shabu - shabu“. Pastarąjį „Yakata“ siūlo svečiams pasiruošti patiems,
pagaliukais imant brandintos jautienos gabalėlį ir mirkant jį į sultinį, o paskui į padažą. Sakoma, kad sultinyje pakaitinti mėsos gabaliukai ima skleisti originalų garsą, truputį primenantį šnypštimą.

„Yakata“ restorane galima pasimėgauti žaliosios arbatos ledais. Tai ypatingas desertas, ruošiamas pagal visas japonų virtuvės tradicijas.

Įdomus yra ir sojų pupelių varškės, sumaišytos su biojogurtu, gardumynas "Tofu" bei šviežių vaisių desertas „Tempura“.

Daugelio pamėgtame restorane „Yakata“ gausus arbatų pasirinkimas. Jos patiekiamos specialiuose puodeliuose. Čia galima išgerti ir šaltos, kambario temperatūros arba pašildytos sakės, japoniško aperityvo.

Nuo 8 iki 11 val. „Yakatoje“ ruošiami pusryčiai. Pagrindiniai patiekalai - blyneliai su daržovėmis ir bambukų ūgliais, omletai. Atsigaivinti galima natūraliu alijošiaus gėrimu „Aloe“.

„Yakata“ restorane laukiamas kiekvienas, mėgstantis japonų virtuvę ar norintis susipažinti su šio krašto kultūra ir tradicijomis.

Kristina Kučinskaitė
Meniu.lt archyvo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija

Daugiau apie restoraną>>