This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Gamintojai pažeidžia maisto priedų ženklinimo reikalavimus (VMVT)

2005-06-28
Publish your own article

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gegužės mėnesį patikrino, kaip maisto produktų gamybos ir prekybos įmonėse naudojami maisto priedai.

VMVT patikrino 244 maisto produktų gamybos ir 189 prekybos įmones. Dažniausiai pažeidžiami maisto priedų ženklinimo reikalavimai – 55 įmonėse (12,7 %), netvarkoma maisto priedų apskaita – 44 įmonėse (10 %) ir 32 įmonės (7,4 %) neturėjo elektroninių svarstyklių.

VMVT už pažeidimus taikė poveikio priemones: 5 įmonių veikla buvo laikinai sustabdyta, 16 atvejų uždrausta maisto priedus, maisto priedų mišinius naudoti maisto produktams, 31 atveju taikytos nuobaudos, 10 įmonių įspėtos.

Daugiausia patikrinimų buvo atlikta Kauno mieste. Buvo patikrinta 35 didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės, 47 gamybos įmonės (36 miltinės konditerijos kepinių, tortų, pyragaičių, 10 duonos, pyrago gaminių, 1 daržovių perdirbimo) dėl maisto priedų naudojimo. Tikrinimo metu Kauno mieste 6 konditerijos įmonėse, 3 didmeninės prekybos įmonėse, 4 prekybos įmonėse nustatyti pažeidimai. Už nustatytus pažeidimus taikytos administracinės nuobaudos, – sakė VMVT Maisto skyriaus specialistė Irena Pečiulienė.

Tokius patikrinimų metu pareigūnai stebi, ar laikomasi griežtų dozavimo reikalavimų, ar tvarkoma maisto priedų apskaita, ar maisto produktų gamybai naudojami maisto priedai su įsigijimo dokumentais, ar maisto priedų laikymo sąlygos atitinka reikalavimus. Kiekvieno tikrinimo metu tiek gamybos, tiek prekybos įmonėse pareigūnai tikrina, ar teisingai ženklinami maisto priedai.

Pasak specialistės, šiandien nerasime įmonių, kurios nenaudotų maisto priedų. Produktų be maisto priedų galime rasti, tačiau ne itin daug. „Kartais net nesusimąstome, kad citrinos rūgštis taip pat yra maisto priedas, o vanilė – kvapioji medžiaga“, – priminė I. Pečiulienė.

Maisto priedas – medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produkto sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi, ir kuri, sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, vežimo ar laikymo), tampa pati (ar jos dariniai) tokių maisto produktų sudėtine dalimi.

Lietuvos higienos norma HN 53- 2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ nustato maisto priedų vartojimo privalomuosius reikalavimus Lietuvoje gaminamuose ir įvežamuose maisto produktuose, siekiant užtikrinti maisto produktų nekenksmingumą vartotojų sveikatai.

VMVT informacija

(Red. past.: pranešime „Gamintojai pažeidžia maisto priedų ženklinimo reikalavimus“,  išspausdintame paskutiniame leidinio "Restoranų verslas" numeryje, įsivėlė keletas netikslumų. Meniu.lt portale publikuojamas pataisytas pranešimo variantas)