This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Europa atsiduos prarūgusiu vynu

2007-07-06
Publish your own article

Europos Sąjunga (ES) planuoja didelį sukrėtimą rimtų problemų turinčiame vyno sektoriuje, nes jis neatlaiko Naujojo pasaulio vynų konkurencijos. Ekspertai prognozuoja, kad Briuselio noras susigrąžinti vietinio vyno gėrėjus gresia rimtu mūšiu pačioje ES – tarp Šiaurės ir Pietų Europos šalių.

Vakar pristatytame ES žemės ūkio komisarės Marian Fišer Biol (Mariann Fischer Boel) reformų projekte Europos vynininkams piešiama niūri ateitis, „jei nebus laipsniškai įvedami „esminiai“ pasikeitimai“, rašo europolitikos portalas „EU Observer“. Komisarė Fišer Biol teigia, kad „visa Europos vynininkystė gali patekti į tokią krizę, po kurios ji negalėtų atsigauti.“ Dėl to, pasak komisarės, jau artimiausioje ateityje būtina pertvarkyti viską iš pagrindų.

„EU Observer“ primena, kad nors Europa išlieka didžiausia pasaulyje vyno gamintoja, eksportuotoja ir vartotoja, konkurenciją stiprina Naujojo pasaulio vynai – JAV, Argentinos, Kinijos, Australijos, Pietų Afrikos ir Čilės.

Becukris vynas
Nuolat mažėjant vyno vartojimui Europoje, vyno importas didėja daug greičiau nei eksportas. Ekspertai prognozuoja, kad išlikus dabartinėms tendencijoms, vyno perteklius jau šio dešimtmečio pabaigoje pasieks 15 % metinės produkcijos. Tai taptų milžiniška našta ES biudžetui, iš kurio jau dabar kasmet skiriama 0,5 mlrd. EUR perteklinei vyno produkcijai, nerandančiai pirkėjų, padengti. „Mes iššvaistome per daug pinigų produkcijos pertekliui, užuot gerinę mūsų konkurencingumą ar pristatę savo vynus“, – sakė komisarė Fišer.

Europos Komisija (EK) siūlo išrauti apie 200 000 hektarų ES vynuogynų. Visos bloko šalys savo vyno produkciją turėtų sumažinti mažiausiai dešimtadaliu, o savanoriškai atsisakantiems vyndarystės būtų mokamos kompensacijos. Be to, būtų panaikintos subsidijos neparduoto vyno distiliavimui į pramoninį alkoholį, laikymui, vynuogių sultims ir eksportui. ES daugiau nebesupirktų perteklinio vyno.

„Sprendimas didinti gamybą priklausys nuo vyndarių sugebėjimų parduoti savo gaminius“, – sako EK. Tačiau kartu Briuselis nuo 2014 m. žada panaikinti apribojimus veisti naujus vynuogynus ir leisti konkurencingiems vyndariams didinti savo gamybos apimtis.
Kitas esminis Komisijos reformų paketo punktas yra draudimas naudoti cukrų vynui pagerinti. Daug saulėtų dienų turintys vyndariai iš Pietų remia šią idėją, o šiauriniai vyno spaudėjai iš Liuksemburgo, Vokietijos, Austrijos ir Slovakijos tam prieštarauja. ES žemės ūkio ministrai reformą aptars rudenį.

Audrius Stasiulaitis
„Verslo žinios“, 2007 07 05
Interneto archyvo nuotr.
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>