This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Elegantiškas uostamiesčio „Navalis“ (Klaipėda)

2005-03-02
Publish your own article

Nepriekaištingas aptarnavimas, kokybiškas maistas ir maloni aplinka - taip galima apibūdinti šio 4 žvaigždučių viešbučio restoraną.

Verslo klasės viešbutis, kurio pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos žodžio „naval“ (laivas), įrengtas rekonstruotame XIX a. statytame name. Siekiant išsaugoti istorinį paveldą, išlaikytos kai kurios autentiškos statinio detalės, jų yra ir viešbučio restorane - erdves čia atskiria raudonų plytų kolonos. Viešbutyje veikia baras, įrengta 20 vietų pokylių salė.

Lūkuriuodama viešnios dairausi aplink, – pamanau, jog fone grojanti rami muzika pokalbiui netrukdys. Netoliese tostus kelianti vyriška draugija smagiai pokštauja - jų juokai pasieka ir mūsų stalą, tačiau jie restorane ilgai neužtrunka. Vėliau netoliese prie stalo susėda dar viena triukšminga kompanija. Mūsų stalelį pasiekia garsus jų pokalbis, tačiau mūsų jie negirdi - atstumas tarp stalelių gana didelis ir konfidencialiai pasikalbėti bei aptarti verslo reikalus aplinka tinkama.

Užtiesdamas ant kelių servetėlę padavėjas pasiūlo užkandžių ir gėrimų, kol sulauksiu viešnios bei išsirinksime patiekalus.

Skaitinėju reklaminius lapelius - savaitgalio vakarais čia gyvai grojamas lengvas džiazas ir klasikinė muzika.

Vyno – apstu
Gurkšnodama vyną bei užkąsdama šviežia duona su sviestu vartau valgiaraštį. Pasirinkimas nedidelis, bet patiekalai – gurmanui. Salotų, mėsos patiekalų nedaug, gerokai daugiau žuvų, gal tai ir privalu miestui prie jūros.

Atskubėjusi mano viešnia pastebi, kad valgiaraštyje gerokai daugiau vyno nei maisto užeigose. Iš tiesų - yra ir gana nebrangaus 30-50 Lt už butelį kainuojančio prancūziško, Argentinos, Čilės, Ispanijos, Italijos bei Australijos vyno. Turint noro ir galimybių, galima pagurkšnoti prancūziško „Chateau Monton Rothschild Premier Cru Chosse Pauillac A.C.“ - 1.050 Lt už butelį ar „Le petit Rothschild de Monton Rothschild Pauillac A.C.“ - 520 Lt ar itališko „Antinori Solaria Toscana“ - 510 Lt. Kiekvienam - pagal skonį ir piniginę.

Padavėjo patarimu išsirenkame baltojo: ispaniško „Faustino Martinez Faustino V Barrel Fermentad“ ir Čilės „Torres St. Digna Sauvignon“. Abu po 60 Lt/butelį arba 8 Lt/100 gr. Šios aromatingos, švelnaus skonio sausojo vyno rūšys puikiai tiko prie mūsų išsirinktų patiekalų – žuvų ir jūros gėrybių.

Kaina už gerą skonį
Vos pasirodžius viešniai puolame šnekėtis. Padavėjas retsykiais prieina prie stalelio pasiteirauti (neįkyriai), ar nieko netrūksta. Nebandome jo kantrybės ir renkamės.

Tyrinėjame valgiaraštį - siūlomos 4 rūšių salotos (12–15 Lt), 2 sriubos (8–10 Lt), 4 šaltieji užkandžiai (13–20 Lt). Karštieji patiekalai kainuoja nuo 19 Lt už vištienos patiekalą iki 41 Lt - Viduržemio jūros ešerys su keptomis daržovėmis. Yra makaronų, ryžių patiekalų (12 Lt), siūlomas atskiras sušio valgiaraštis. Desertai kainuoja 7–12 Lt.

Užsisakome po užkandį, karštąjį patiekalą ir, jei dar įveiksime, – desertą.
Išsirenkame šaltą žalios lašišos užkandį su triufelių aliejumi ir kaparėliais (17 Lt) bei jūros gėrybių krepšelį su špinatais ir baltuoju padažu, pagardintu soja (14 Lt).

Iš karštųjų patiekalų mano viešnia nusprendžia išbandyti brangiausią - jau minėtą ant grotelių keptą Viduržiemio jūros ešerį su keptomis daržovėmis (41 Lt), aš išsirenku ant grotelių keptus kalakutienos kumpelius su juodaisiais ryžiais ir sūrio padažu (22 Lt).

Pasirenkame ir desertus: tai raudonajame vyne marinuoti persikai su avietėmis (8 Lt) ir itališkas kremas su vyšnių padažu (8 Lt).

Patiekalai pagaminti išmoningai ir išradingai, kiekvienas iš jų tarsi meno kūrinys, ypač desertai. Maistas kokybe nenusileidžia garsiems restoranams Lietuvoje ar Europoje, taigi į jį drąsiai galima kviestis ir verslo partnerius, ir artimus žmones.

Po kiekvieno patiekalo konstatuodavome, kad nepriekaištingai skanu, nėra ko pridurti. Pagyriame virtuvę padavėjui ir jis papasakoja, kad jos darbuotojai vietiniai, jauni žmonės - išmoningiems patiekalams ruošti užjūrio virėjų pagalbos neprireikė.

Prie patiekalų padavėjas kaskart pasiūlo šviežiai maltų pipirų ir kitų pagardų. Juokaujame prisimindamos frazę iš seno filmo: „Kaip geriausiuose Londono ir Paryžiaus namuose“.
Nauji patiekalai atnešami prieš tai pranešus, už kiek laiko jie bus patiekti. Padavėjui jokių priekaištų neturėjome – mūsų nepamiršo, bet ir neįkyrėjo.

Pradėjus temti prie staliukų įsižiebia lemputės, ant langų nusileidžia lengvo audinio ritininės užuolaidos, restorane uždegamos žvakės - jauku, skamba rami muzika.


Gabrielė Vasiliauskaitė
„VŽ Savaitgalio“ informacija
Nuotraukos iš Meniu.lt archyvo