This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ekvadoro indėnų virtuvė (svetur)

2006-10-19
Publish your own article

Pažvelgus iš šalies, sunku pasakyti, kas mitybos prasme padarė didesnę įtaką – ar indėnai vietiniams, ar atvirkščiai. Vienaip ar kitaip, unikali šios kultūros virtuvė turi ypatingų bruožų.

Pagrindinis šios unikalios kultūros maistas – bulvės ir kukurūzai. Vienas populiariausių patiekalų yra cuy, t. y. jūros kiaulytė. Tie, kurie ragavo, pasakoja, kad mėsos skonis primena triušieną. Turistams šis patiekalas nesukelia apetito, nes pernelyg panašus į keptą žiurkę. Paprastai prie jūrų kiaulytės patiekiamos su lupenomis virtos bulvės bei daržovės.

Kitos rūšies mėsa itin retas dalykas. Kadangi daugelis žmonių gyvena gana skurdžiai, tad geriau paršiuką parduoda ir nusiperka miltų, cukraus ar kitų produktų. Taigi mėsa dažnai būna tik ant šventinio stalo. Kaip ir daugelyje Pietų Amerikos kultūrų, mėsos patiekalai ruošiami krosnyje.

Vietinių vieni mėgstamiausių patiekalų yra chicharron ir fritada. Abu patiekalai ruošiami iš kiaulienos. Chicharron – krosnyje keptas jaunas paršiukas, o jo traški odelė yra mėgiamas ekvadoriečių delikatesas. Fritada patiekalas taip pat ruošiamas iš jauno paršiuko, tai tiesiog mažais gabaliukais iškepta mėsytė. Prie mėsos patiekalų patiekiami įvairūs garnyrai iš bulvių, keptų bananų, kukurūzų ar ryžių. Apskritai daržovių valgoma mažai, tačiau labai mėgstamos įvairiausios pupelės.

Gyvenantys Andų kalnuose mėgsta įvairias sriubas, viena mėgstamiausių yra locro sriuba, pagaminta iš bulvių. Patiekalas ruošiamas gana paprastai. Bulvės verdamos vandenyje, kol pradeda irti. Į tirštą masę belieka įdėti avokadų ir šviežio sūrio.

Tikriausiai stebina tai, kad kavą auginančioje šalyje visai nėra kavos gėrimo kultūros. Sunku surasti ir žaliosios arbatos, nes patys ekvadoriečiai geria tik juodąją arbatą arba agua aromatica – mėtų, ramunėlių ir iš kitų žolelių paruoštas arbatas.

Mažai šioje šalyje gaminama vyno, bet ir geriama jo palyginti nedaug. Šios šalies klimatas tiesiog netinkamas auginti vynuoges – kalnuose smarkiai svyruoja temperatūra. Naktys yra labai šaltos, o pakrantėje per karšta. Taigi vyno mėgėjams tenka gerti iš kitur, dažniausiai iš Čilės įvežamą vyną. 

Kitas gana populiarus gėrimas yra chicha. Šiame gėrimo mišinyje gausu krakmolo, kuris suteikia energijos ir sotumo. Chicha ypatingas dar ir tuo, kad gamybos metu sutrinta juka pakramtoma ir išspjaunama. Tokiu būdu masė įgauna fermentacijai reikalingų medžiagų, esančių žmogaus seilėse. Taigi ne kiekvienas svečias, besilankantis Amazonės indėnų namuose išdrįsta paragauti šio gėrimo. Šį gėrimą tradiciškai gamina vyriausia šeimos moteris.

Pietus pasibaigia gan įprastai, išgeriama natūralaus limonado arba alaus. Alaus ekvadoriečiai teturi vos keletą rūšių.

Įdomu
Visose Amazonėje įsikūrusių indėnų gentyse tebegyvuoja šamanizmo tradicijos. Taigi šio ritualo metu geriamas haliucinogeninis gėrimas, vadinamas ayahuasca, sukeliantis stiprias haliucinacijas. Kas ragavo šio gėrimo, sako, jog neapsakoma: tampi kupinas energijos ir jėgų.

Parengta pagal www.femina.lt  
Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Interneto archyvo nuotr.