„Someljė
darbas kasdien pilnas netikėtumų – vynai keičiasi, klientų nuotaikos
neprognozuojamos, todėl varžybų finalui parengėme nestandartines užduotis,
kurių iki šiol neteko matyti nei Europos, nei pasaulio čempionatuose, – sakė
čempionato organizatorius Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas
Starkus. – Dalyviams dekantavimo užduotyje teko susigaudyti, ką daryti su vyne
plaukiojančiais kamščio gabaliukais, taip pat aptarnauti senelį ir nepilnametį
anūką, demonstruojant nealkoholinio sidro bei alaus patiekimo įgūdžius.
Aklojoje degustacijoje slėpėsi prabangus 1960 metų derliaus „Château Margaux“
butelis, retas angliškas putojantis vynas „Ridgeview“ ir pan.“
Narimantas
Miežys, restorano „Kempinski Hotel Cathedral Square“ someljė, dar kartą įrodė,
kad jo aptarnavimo įgūdžiai vieni geriausių Baltijos šalyse – ir šiose
varžybose jis nepadarė nė vienos klaidos dekantuodamas ir aptarnaudamas senelį
su anūku, tačiau Lenkijos vicečempionas Kamilas Wojtasiakas, dirbantis restorane
„Butchery & Wine”, geriau degustavo vyną ir demonstravo gilesnes teorines
žinias, todėl surinko kiek daugiau taškų ir išsivežė į Varšuvą „Vyno klubo“
įsteigtą pagrindinį čempionato prizą – dėžę retų „Bodegas Protos“ vynų. Estijos someljė čempionato III vietos
laimėtoja Kristina Ratso visus sužavėjo savo žiniomis rungtyje „Kas yra kas“ ir
profesionalumu aplenkė ilgametį varžybų prizininką Albertą Koncijalovą bei
puikiai varžybose debiutavusį Martyną Pravilionį, bene geriausiai parinkusį
vyną prie istorinių „Dinner by Heston Blumentahl“ patiekalų. Simonas Laukaitis
pripažintas geriausiu varžybų putojančio vyno pilstytoju, jam įteiktas „Torello Mata Kripta“ kãvos butelis.
Visi
varžybų dalyviai:
Martynas
Pravilonis (UAB „Mineraliniai vandenys“), Vladimiras Michailo (restoranas
„Esse“), Gediminas Matekonis (Someljė mokyklos studentas), Giedrius Lazutka
(parduotuvė „Kurorto vyninė“), Narimantas Miežys (restoranas „Kempinski Hotel
Cathedral Square“), Jūratė Vasiukevičiūtė (restoranas „Kempinski Hotel
Cathedral Square“), Simonas Laukaitis (restoranas „Kempinski Hotel Cathedral
Square“), Mindaugas Miežys (restoranas „Saint Germain“), Albertas Koncijalovas
(UAB „Liviko“), Lotāras Ārendas (restoranas
„Giardino“, Latvija), Kamilas Wojtasiakas
(restoranas „Butchery & Wine”, Lenkija), Kristina
Ratso (Estija).
Vertinimo komisijos nariai: Romanas Komaras (Latvija), Kristelas Nõmmikas (Estija), Tomaszas Koleckis-Majewiczius (Lenkija), Beatričė Laurinavičienė („Verslo žinios“, Lietuva), Arūnas Starkus (LSA prezidentas, Lietuva).
Varžybų partneriai: mineralinis vanduo „Tiche“, „Riedel“ taurių platintojas „GourmetPro“, viešbučiai „Neringa“, „Kempinski Cathedral Square“, restoranas „Time“, „Vyno klubo“ parduotuvės.
Apie LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJĄ
LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJA (LSA, įsteigta 2005 m.) vienija someljė ir
someljė studentus, vyno žurnalistus ir vyno ekspertus bei asocijuotus narius –
įmones, suinteresuotus profesijos ir kartu vyno kultūros plėtojimu Lietuvoje.
LSA kasmet organizuoja Lietuvos someljė čempionatą, Lietuvos vyno čempionatą
bei Desertų ir vyno derinimo varžybas. LSA yra Tarptautinės someljė asociacijos
(ASI) narys. Someljė yra profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas
už restorano vyno meniu sudarymą, atsargų priežiūrą, svečių aptarnavimą,
parenkant vyną ir kitus gėrimus prie patiekalų. Lietuvoje someljė ruošia
Someljė mokykla.