This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Degtinė - nelemta, bet geidžiama

2004-07-12
Publish your own article

Iš kur ji atsirado?
Kas sukūrė spiritą, būtiną degtinės gamybai, tikriausiai visiems laikams liks istorijos ūkuose. Šio atradimo nuopelnai priskiriami ir arabų šalių gyventojams, ir europiečiams. Žinoma, jog iš pradžių tiek spiritas, tiek iš jo pagaminta degtinė buvo vartojama kaip vaistai. Švediška degtinė Absolut net ir dabar pilama į XIX a. vaistinių naudotus butelius. Vėliau degtinė tapo populiariu, visomis progomis mėgstamu stipriuoju gėrimu.

Senos tradicijos madingesnės
Istorijos vingiai paliko savo pėdsakus degtinės gamybos tradicijose. Degtinei gaminti naudojama įvairi žaliava ir skirtinga gamybos įranga. Pirmieji degtinės distiliavimo katilai buvo alchemikų įrangos kopijos. Į juos supiltas raugas būdavo fermentuojamas, kol netekdavo savo stiprumo. Dabartiniai „krūminės“ meistrai puikiai žino jų trūkumą – raugą reikia dažnai keisti. Vėliau išrasti nenutrūkstamos distiliacijos katilai jį pašalino, taupiau buvo naudojama žaliava. Regis keista, bet šiuo metu „premium“ klasės degtinių gamyboje madinga grįžti prie tradicinių degtindarystės būdų. Naudojant puodinius aparatus, galima atskirti distiliavimo ciklo pradžioje bei pabaigoje išsiskiriantį nekokybišką spiritą. Bulvės, rugiai, kviečiai, kukurūzai – visos daug krakmolo turinčios žemės ūkio kultūros yra tinkamos degtinei gaminti.

Karaliauja seniai žinomos
 Atgijus pirkėjų susidomėjimui šiuo stipriuoju gėrimu, degtindariai kone kasdien siūlo naujų degtinės rūšių, bet rinkoje karaliauja senai žinomos.

Stolichnaya – pasaulio degtinių čempionė. Daugiau nei tris kartus aplenkti konkurentus jai padėjo itin švarus ledynų vanduo bei aukštos kokybės žieminių kviečių žaliava. Didėjant konkurencijai, atsirado Stolichnaya Cristall bei Stolichnaya Gold. Šios degtinės gaminamos iš Ladogos ežero vandens, naudojant viskiui bei konjakui distiliuoti skirtus puodinius distiliavimo katilus. Cristall bei ką tik ją pakeitusi Gold tris ar keturis kartus perpilamos per kvarco smilčių filtrus.

Smirnoff – kita iš Rusijos kilusi degtinė, pasaulyje išgarsėjusi po 1917 m. Ji gaminama tik iš filtruoto bei dejonizuoto vandens, tris kartus distiliuojant spiritą. Degtinės rinkoje Smirnoff užima antrą vietą. Visose Smirnoff gamyklose naudojamos vien amerikietiškų klevų bei beržų anglys. Tik puodiniuose katiluose distiliuota Smirnoff Black filtruojama per Sibiro beržų anglis.

Lenkiška degtinė. Jei esate alergiškas grūdams, o vis tiek norite taurelės, lenkai pasiūlys jums savo kozirį – bulvių degtines Chopin, Luksusowa. Degtinė Chopin gaminama tik iš Stobrawa veislės bulvių. Ji keturis kartus itin kruopščiai distiliuojama.

Švediška degtinė Absolut garsi savo itin kruopščia daugkartine distiliacija. Ši degtinė tokia švari, kad švedai jos nefiltruoja ir su panieka sako, jog anglį naudoja tik kepsniui ant grotelių. Švedai garsūs ir savo aromatinėmis degtinėmis. Absolut Peppar gardinama ispaniškais Jalapeno pipirais, Mandrin – natūraliais mandarinais ir apelsinais.

Neįprastos degtinės. Nors jos nėra populiarios pasaulyje, bet vertos žinovų dėmesio. Paminėtinos vien iš rugių pagaminta lenkiška Belvedere bei amerikietiška Skyy, keturis kartus distiliuota ir tris kartus filtruota.

O ką gali lietuviai?
Ir lietuviai sugeba pagaminti gerų gėrimų. Samanės, Gedimino, Prezidento degtinių skonis žinomas visiems. Koją joms pakišti gali tik anonimiška kilmė. Juk norisi žinoti, iš ko pagamintas „ekstra“ ar „liuks“ klasės spiritas. Atvirumas vartotojams tik pagerintų degtinės įvaizdį.

Surengus labiausiai nemėgstamo ir mėgstamiausio gėrimo rinkimus, nugalėtojas būtų tas pats – degtinė. Degtinės butelis atkemšamas svečiui sušildyti, pasiūlomas ir smulkų remontą atlikusiam santechnikui, ir bulviakasyje talkinusiam kaimynui…

Gintautas Jašinskas
Interneto archyvo nuotr.