This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Daug širdies aplinkai, maistui – mažiau (Nida)

2006-07-06
Publish your own article

Nidos centre įsikūrusi kavinė „Pašiūrė“ praeivius vilioja aplinka: gėlynas, skulptūros, kiemo centre – fontanas, pavėsyje rymo masyvūs mediniai stalai su suolais. Tačiau papietavę nusprendžiame, kad aplinka „Pašiūrėje“ ir buvo geriausias dalykas.

Į Nidą atplaukiame laivu sekmadienį per patį vidudienį. Turime šiek tiek daugiau nei dvi valandas. Saulė kepina. Valgyti norisi, tad ilgai neklaidžiosime. Paėję nuo prieplaukos iki Naglių gatvės sukame į dešinę, akį patraukia kavinė su nuostabiu gėlynu. Kieme šurmulys, lankytojų apstu. Išsyk pastebime su svečiais maloniai bendraujantį vyriškį, suprantame, – savininkas. Pavydžiai nužvelgiame pavėsyje apsėstus masyvius medinius stalus. Tiesa, laisvų mažesnių apvalių staliukų lauke dar yra, tačiau jie – pačioje saulėkaitoje. Šeimininkas siūlo eiti į banketinę salę. Užeiname. Salė tuščia, maloniai vėsu, per tamsinto stiklo sieną matyti kiemas. Paskui mus į salę užeina dar viena kompanija. Gauname valgiaraštį, renkamės. Jie nesirenka – visi užsisako didžkukulių ir netrukus doroja didžiulius apetitą keliančius didžkukulius (10 Lt). Girdime, kad skanu. O mes laukiame. Išnagrinėjame visą valgiaraštį skersai išilgai: siūloma 9 rūšių salotų (7-16 Lt); šaltųjų užkandžių (6-12 Lt); vištienos patiekalų kainos prasideda nuo 8 Lt, brangiausias šio puslapio patiekalas – kalakutienos kepsnys už 25 Lt; pigiausias iš kiaulienos ir jautienos patiekalų – omletas su kiaulienos kumpiu atsieis 16 Lt, brangiausias – delikatesinis jautienos kepsnys – 30 Lt. Žuvies patiekalų kainų žirklės analogiškos: 16-30 Lt. Padavėjos vis nėra, todėl nusirašinėju valgiaraštį toliau: bulvinių patiekalų kainos 4-10 Lt, miltiniai patiekalai 7-15 Lt...

Slaptas sodas
Belaukdami dėmesio vertiname aplinką. Pirmasis įspūdis – viskas nauja, nenutrinta: švarios šviesios sienos, tamsaus medžio apvalūs staliukai ir kėdės, juodo plieno šviestuvai, dar viena kita detalė, židinys. Interjeras neperkrautas, malonus. Nors ir „Pašiūrė“, kampe nėra nei plūgo, nei tinklų stirtos. Dvyliktą sezoną veikianti kavinė naujai suremontuota tik pernai gegužę. Prabėgo geras pusvalandis. Nors lankytojų daug, o apie pajūrio maitinimo įstaigų problemas dėl aptarnaujančiojo personalo vasarą esame girdėję, akivaizdu, kad dėmesio nesulaukiame pernelyg ilgai. Susirandame padavėją patys. Kai atneša alaus, „Extra“ šviesaus, nefiltruoto „Baltojo“ ir tamsaus „Deginto“ (bokalas 5 Lt), užsakyto maisto laukti ne taip ilgu. Stebime, kaip tėvams valgant vaikai šoka aplink fontaną. Užsukti su šeima čia tinka, o dėl verslo pietų – kažin. Kita vertus, į pajūrį verslo reikalų tvarkyti retai kas važiuoja. O ir banketinėje salėje paslaptimis nepasidalinsi – čia viskas aidi. Lauke prie įėjimo po stogu vienas stalas stovi nuošaliau, prie jo sėdėti būtų smagiau.

Kitądien šeimininkas, paklaustas, kur jis patartų ramiai prisėsti aptarti verslo reikalų, papasakoja apie antrame aukšte įrengtą uždarą žiemos sodą. „Paprašius ten leidžiu pasislėpti nuo aplinkinių. Interjeras ypač jaukus, jį kūriau kaip sau. Ten gali tilpti 6 žmonių grupelė. Papildomo mokesčio už tai neimu“, – sakė pašnekovas. Tačiau – apie tai, ko nematėme, pasakoti negalime, taigi aplinką verslo reikalams tvarkyti tenka vertinti patenkinamai. Dar išsiaiškiname, kad vietas kavinėje rezervuoti galima ne mažiau kaip 6 žmonėms, o vaikams – užsakyti po pusę porcijos.

Būna ir skaniau
Pagaliau – pagrindiniai patiekalai. Šaltibarščiai ir trintų daržovių sriuba (sriubos kainuoja 5-7 Lt) – skanu, daržovių sriuba ypač švelni. Dar ragaujame lietuvišką karbonadą (17 Lt), jautienos antrekotą su svogūnais (23 Lt) ir keptą plekšnę su daržovėmis ir augaliniu sviestu (22 Lt). Kolega karbonadu patenkintas, porcija nemaža, sako, skaniai paskrudintos bulvytės, šviežios daržovės. Jautienos antrekotą su karštom daržovėm įvertiname prasčiau – kieta prėskoka mėsa. Teksto autorės plekšnė, kepta folijoje, apkrauta, sakytum, citrininiais žuvies prieskoniais, stambiai pjaustytais svogūnais, morkomis, salierų stiebais. Tikėjausi kepto, labai mėgstamo ne itin sveiko maisto, tačiau pavalgiau troškintos labai sveikos žuvies. Ką gi, skanu. Deserto siūloma įvairaus. Nuo paprasčiausio „Karūnos“ šokoladuko (1 Lt), tautinio šakočio (3 Lt), iki ledų deserto už 10 Lt. Padavėja pasiūlo pasigardžiuoti karštu obuolių pyragu su ledais (6 Lt). Pasiūlymas vykęs, pyragas šioje kavinėje kepamas skanus. Kava čia kainuoja 3 Lt, airiška kava ir dar kelios įmantresniais pavadinimais – 10 Lt. Nesklandumų iškilo atsiskaitant: paprašius sąskaitos faktūros iš padavėjos gavome barti, kodėl nepasakėme iškart, finansininkė užsiėmusi, reikės laukti. Nepavyko paskubinti ir pasakius, kad laivas Nidos prieplaukoje vėluojančių nelaukia.

Laura Nečiūnienė
„Verslo žinios“, 2006 06 30
Interneto archyvo nuotrauka
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>