This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Čekiškas alus (svetur)

2006-07-27
Publish your own article

Čekiškas alus, ypač „Pilsner Urquell“, žinovų tarpe yra pelnęs didelę pagarbą. Čekams alus yra ir politika, ir religija, ir kultas, tačiau diskusija, kuris – „Urquell“ ar „Budweiser“ – Čekijoje yra populiaresnis, išlieka. Nepaisant to, kad tai yra dvi populiariausios nacionalinio gėrimo rūšys, dauguma čekų mieliau renkasi vietinių aludarių gaminamą alų.

Čekijos alaus žinovai kasmet alų ragauja ir vertina Brno vykstančios alaus parodos „Pivex“ metu. Alus Prahoje gaminamas nuo 1082 metų. Nuo seniausių laikų daugumos Čekijos miestų gyventojai turėjo teisę gaminti ir pardavinėti alų. Pilsen, Budweis ir Saaz – apynių miestai, laikomi vienais iš privilegijuočiausių teritorijų.

Iki 1842 metų Čekijoje dominavo tamsus ir drumstas alus, tačiau kiekvienais metais „Pilsner“ gamino šviesų ir skaidrų alų. Jo neįprastas skonis jį išpopuliarino akimirksniu. Nėra aišku, kaip šis alus buvo išrastas. Manoma, kad aludaris Josef Groll, atkeliavęs ir kaimynystėje esančio Bavarijos miesto Vilshofen, išrado alų visai atsitiktinai. Jo alus populiarėjo ir todėl, kad buvo pateikiamas ne mediniuose ar keramikiniuose, o skaidriuose bokaluose. Stikliniame bokale aukso spalvos gėrimas atrodė daug patrauklesnis ir buvo geresnio skonio. Originalus sausokas „Pilsner“ alus (Plzensky Prazdroj) iš kitų alaus rūšių išsiskiria didesniu kvapnumu, ryškesniu salyklo skoniu, naudojamu didesniu apynių kiekiu.

Tokioje šalyje kaip Čekija, kurioje alaus kultūra yra aukšta, „įprastu“ alumi nesidžiaugiama. Dauguma daryklų gamina specialų alų, kuris žymiai skiriasi nuo klasikinio „Pilsner“ tiek naudojamu apynių kiekiu, tiek skoniu.

Žinomiausias iš tokių alaus rūšių yra tamsusis „U Fleku“ – populiaraus restorano su didžiuliu alaus sodu – alus. Šis alus pasižymi lengvu karamelės skoniu, jame sausosios medžiagos sudaro 13 proc. tūrio (red. past. Nuo alaus misoje esančių sausų medžiagų kiekio tiesiogiai priklauso alaus stiprumas). Panašios rūšies alus, vadinamas „Chodovar“, gaminamas Vakarų Bohemijoje. 

Dar stipresnis alus yra stiprus tamsus alus „Velkopopovicky Kozel“ (centrinė Bohemija) ir „Konžel“ (Litomerice). Čekijoje gaminama ir daug šviesaus alaus, kuriuose sausosios medžiagos sudaro apie 14 proc. tūrio. „Diplomat“ alus, gaminamas Pilsen mieste, turi net 18 proc. sausųjų medžiagų, tačiau gaminamas tik eksportui arba parduodamas tik išskirtiniuose restoranuose.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau pasaulio virtuvių: http://virtuves.meniu.lt