This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Buvusioje varpininkų slėptuvėje – gardžiai kvepiantys blynai (Šiauliai)

2005-05-09
Publish your own article

„Varpas“ – periodinis leidinys, ėjęs nuo 1889 metų ir nuosekliai vedęs tautą į savarankišką, nepriklausomą gyvenimą. „Varpo“ steigėjai ir jų bendraminčiai jau 1888 metais sudarė politinę grupuotę, pasivadinusią varpininkais, kurie kaip ir aušrininkai priešinosi tautos rusinimui bei kovojo už tautinės priespaudos panaikinimą. Visa tai – svarbi mūsų istorijos dalis, kurios dvasią pajusti gali kiekvienas šiaulietis, užsukęs į Vilniaus ir Varpo gatvių kampe atidarytą kavinę „Varpas 154“ .

Anot Laimos Žuolienės, pavadinimo ilgai galvoti nereikėjo: prieš daugelį metų šioje vietoje buvo įkurta varpininkų slėptuvė, o jų gyvavimo istoriją mena šeimininkų kruopščiai surinktos ir kavinėje įrėmintos nuotraukos. Skaičiai „154“ neturi jokios magiškos reikšmės – tai tiesiog adreso dalis (Vilniaus g. 154). Ir vargu ar besisukiojantys praeiviai gali nepastebėti miesto centrą pagyvinusio tamsiai rudos spalvos stiklinio pastato.

Į apačią vedantys laiptai ir iš atviros virtuvės sklindantis kvapas žadėjo vilioti blynų mėgėjus. „Tai turėjo būti paprasčiausia blyninė“, - teigia Laima Žuolienė. Lietuvoje yra tik keletas vietų („Tuko blyninė“ Alytuje, „Paulinga“ Kaune ir kt.), kuriose galima paskanauti įvairių rūšių blynų. Tačiau neseniai Šaulių universitetą baigusi jauna dizainerė Renata Punickaitė vis tobulindama ir keisdama kavinės interjero detales, planuotą blyninę pavertė jaukia ir savotiška prabanga dvelkiančia aplinka.

Vis dėlto, šalia plataus salotų, šaltųjų, karštųjų ar būtent pusryčiams skirtų patiekalų asortimento, didžiausias dėmesys skiriamas blynams. Dabar galima paskanauti prancūziškų (4,00 Lt) ar lietuviškų lietinių (5,00 Lt), biskvitinių (4,50 LT), mielinių blynų su razinomis (4,00 Lt) ar su jūros gėrybėmis. Naujiena – vegetariški blynai iš žirnių, kukurūzų, ryžių, grikių. Atskirai siūlomi vyšnių, kivi, karamelės, šokolado, apelsinų, uogienės, voveraičių ir kiti padažai. Ateityje žadamas dar didesnis blynų pasirinkimas.

Europietiška virtuvė turėtų nudžiuginti ypač savo išvaizda besirūpinančius lankytojus, mat blynų kepimui visiškai nenaudojami riebalai. Be to, virėjų darbą bei maisto ruošimo procesą kiekvienas gali stebėti tiesiog sėdėdamas prie savojo stalelio, o įspūdžius, nusiskundimus ar pagyrimus įrašyti į atsiliepimų knygą.

Kol kas, atsižvelgiant į lankytojų skonį, groja įvairaus stiliaus muzika, nors rudos spalvos koloritas, dekoratyviniai medeliai, vazelės bei lentyna su pasaulinės literatūros knygomis labiau įpareigoja rinktis ramesnes ir lėtesnes dainas.

Kavinėje kviečiama stebėti ir krepšinio rungtynes, tačiau šio sporto aistruolių nedaug, o susirinkusi publika mieliau nori praleisti laiką besišnekučiuodami žvakių šviesoje. Lankytojams itin patinka šviesus kampelis po langu, pro kurį gali matyti praeivius. Beje, pastarieji dažnai neatsispiria pagundai palikti pėdsakus ant stiklo.

Nors kavinė „Varpas 154“ atsidarė visai neseniai, tačiau jau dabar sulaukia daug pasiūlymų ir planuoja organizuoti banketus, gimtadienius, rengti teminius vakarus, kviesti visus, mėgstančius poeziją ar gitaros skambesį. Anot pašnekovės, dar tik pradžia, o svarbiausia, kad turime daug sumanymų ir belieka juos įgyvendinti.

Kavinėje yra 50 vietų, maistą galima išsinešti.

Vaida Jankutė
Meniu.lt informacija
Violetos Valančienės nuotraukos