This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Brendžio taurėje – garsios Prancūzijos šeimos patirtis, žinios ir profesionalumas

2006-04-16
Publish your own article

Brendžio mylėtojams – „Gloria 10”

„Gloria 10“ – tai itin tauraus skonio, subtilaus šviežių graikinių riešutų ir lengvai juntamo migdolų bei vanilės aromato prancūziškas brendis. Jo pagrindą sudaro ne mažiau kaip dešimt metų ąžuolo statinėse brandintas vyno distiliatas. „Gloria 10” gamybos procesas prasideda pačioje Prancūzijoje ir baigiamas mūsų šalyje – didžiausioje ir ekspertiškiausioje stipriųjų alkoholinių gėrimų gamybos bendrovėje „Stumbras“.

Ilgai brandinta „Gloria 10” žaliava pasiekia Lietuvą iš vienos seniausių brendžių ir konjakų gamintojų – Merlet šeimos kompanijos, įsikūrusios Konjako regione, netoli Konjako miestelio, Pietvakarių Prancūzijoje.

Šeimos gyvenimas - verslas

Merlet šeima savo bendrovę „Distillery Merlet & Fils” įkūrė 1853 metais. Šiuo metu kompanija yra viena didžiausių brendžių ir konjakų gamintojų Prancūzijoje. Šeimos valdos apima apie keliasdešimt tūkstančių hektarų vynuogynų. Taip pat Merlet valdo dešimtis didžiulių rusių, kuriuose specialiose ąžuolo statinėse brandinamas brendis bei konjakas.

Šiuo metu kompanijai „Distillery Merlet & Fils” vadovauja Gilles Merlet. Jis yra šeštosios Merlet kartos atstovas. Anot pono Gilles, kiekvienas vyriausias šeimos kartos vaikas jau nuo mažumės žino, kad savo gyvenimą paskirs brendžio ir konjako gamybai.

„Tokia yra mūsų šeimos tradicija ir galbūt likimas. Visas mūsų gyvenimas yra susijęs su brendžio ir konjako gamyba. Mums tai įaugę į kraują bei širdį. Neįsivaizduoju kitokio gyvenimo ir greičiausiai, jeigu leistų šiuo metu man kas rinktis, aš pasirinkčiau gyvenimą, tokį kokį dabar turiu“, - tikino G. Merlet.

Pasak bendrovės „Distillery Merlet & Fils” vadovo, jį dar būnant visai vaiką, tėvas pradėjo mokyti kaip prižiūrėti vynuogynus, kada ir kaip nurinkti vynuoges, kaip jas spausti bei brandinti brendį ir konjaką.

„Mano visa vaikystė prabėgo vynuogių laukuose bei rūsiuose, tarp ąžuolo statinių, kuriuose yra brandinamas brendis bei konjakas. Stengdavausi įsiminti kiekvieną tėvo pasakytą žodį, kiekvieną veiksmą. Tiesa pasakius, greičiausiai jau nuo pat gimimo žinojau, kad perimsiu tėvo verslą, nes, kaip pasakojo motina, itin mėgdavau visus patiekalus, kurie buvo gaminami su brendžiu ar konjaku“, - juokėsi G. Merlet.

Nesipuikuoja savo turtais

Nors Merlet šeima yra labai turtinga ir kasmet iš parduodamo brendžio bei konjako uždirba milijonus eurų, ponas Gilles nemėgsta puikuotis savo turtais. Šeima gyvena pasakiško grožio pilyje, apsuptoje senų vynuogynų. Kartu pilyje apsistoję ir kai kurie kompanijos darbuotojai su šeimomis.

Pati kompanija „Distillery Merlet & Fils” šiuo metu įsikūrusi senojoje Merlet rezidencijoje. Gilles darbo kabinetas yra įrengtas kambaryje, kuriame jis gimė. Galbūt todėl, kaip sako brendžio ir konjako gamintojas, visuomet jis širdyje junta nebylų, kartais net nepaaiškinamą protėvių palaikymą viskam, ką jis daro ir ko siekia.  

Prižiūri kiekvieną gaminimo procesą

Ponas Gilles, net ir būdamas kompanijos vadovu, niekada neužsisėdi savo darbo kabinete. Kiekvieną rytą jis apvažiuoja vynuogynų laukus, vėliau nuvyksta į fermentacijos ir distiliacijos vietas, kuriose išgaunamas vadinamasis nebrandintas brendis bei konjakas.

Rudenį greičiausiai   „Distillery Merlet & Fils“ šeimininko iš vis ištisas savaites nerastumėte darbo vietoje. Mat per paskutines dvi spalio ir pirmas dvi lapkričio savaites Konjake nurenkamos vynuogės. Tuo metu G. Merlet valdomose keliasdešimt hektarų vynuogynuose nuima derlių per du šimtus darbininkų.

Svarbu pabrėžti, kad brendžio gamybai naudojamos trijų rūšių baltos vynuogės Ugni Blanc, Folle Blanche ir Colombard. Prieš kelis dešimtmečius vynuogės buvo skinamos rankomis, šiuo metu šiam reikalui naudojamos specialios mašinos.

Nurinktas derlius keliauja į Merlet šeimos vynuogių sulčių spaudyklas ir fermentacijos talpyklas. Jos yra vienos moderniausių tarp visų Konjako regione veikiančių brendžio ir konjako gamintojų. Vynuogės spaudžiamos ir jų sultys fermentuojamos į rūgštoką vyną, kuris yra apie 9 laipsnių. Vėliau šis vynas distiliuojamas iki reikalaujamų 70 – 80 laipsnių.

Įdomu tai, kad visi distiliavimo aparatai yra panašūs į Aladino lempas – apvalios į viršų smailėjančios formos. „Tokie distiliavimo aparatai brendžio ir konjako gamintojų naudojami nuo neatmenamų laikų. Atsidūręs distiliavimo patalpoje jautiesi tarsi patekęs į arabišką pasaką“, - juokėsi Gilles Merlet.

Norimas brendžio ir konjako žaliavos stiprumas pasiekiamas dukart distiliuojant ir atskiriant prastos kokybės žaliavą, gautą distiliavimo pradžioje ir pabaigoje. Šio proceso pakanka nepageidaujamiems nešvarumams pašalinti.

Brendžio „paragauja“ ir angelai

Po distiliacijos gautas 70 – 80 laipsnių gėrimas pradedamas brandinti specialiose ąžuolo medienos statinėse. Kompanija „Distillery Merlet & Fils” naudoja statines, pagamintas tik iš Limousin miškuose augančių ąžuolų.

Visos šios statinės stovi dešimtyje Merlet šeimos valdomuose rūsiuose. Keli žaliavos brandinimo rūsiai yra išskirtinai skirti brendžio „Gloria 10” žaliavai. Šie rūsiai stovi netoli kompanijos „Distillery Merlet & Fils” pagrindinės būstinės, todėl pats įmonės savininkas p. Merlet asmeniškai itin dažnai apžiūri kaip statinėse brandinasi žaliava.

„Tų statinių yra tikrai daug, nes tikiu, kad Lietuvos žmonės, vieną kartą paragavę „Gloria“, šiuo brendžiu nuolat ir mėgausis. Tai puikus gėrimas, savyje sukaupęs visas geriausias prancūziško brendžio savybes“, - sakė garsiosios šeimos Merlet atstovas.

Anot jo, Merlet šeimai, kuri jau daugiau nei pusantro šimto metų užsiima brendžio ir konjako gamyba, itin rūpi kokybė. „Jeigu nesirūpintumėme savo gaminama žaliava, tai atsilieptų visai mūsų veiklai. Savo darbą mes dirbame su meile ir atsidavimu“, - tikino G. Merlet.

Žaliava brendžiui „Gloria 10” brandinama dešimt metų. Per tiek laiko ji įgauna tamsią spalvą, subtilų šviežių graikinių riešutų skonį ir lengvai juntamą migdolų bei vanilės aromatą. „Net atsistojus keliasdešimt metrų nuo rusių, kuriuose brandinama „Gloria 10” žaliava, galima justi jos aromatą“, - teigė Merlet atstovas.

Įdomu tai, kad brandinimo metu per statinės sieneles skystis garuoja. 2 – 3 tūrio paprasti procentai vadinamo “duokle angelams”. “Na, „Gloria 10” žaliava jie turėtų džiaugtis”, - juokėsi G. Merlet.

Anot „Distillery Merlet & Fils“ šeimininko, jam itin džiugu, kad ir Lietuvoje pradedama vertinti brendžio kokybė.

„Su „Stumbru“ bendradarbiaujame jau dešimt metų. Žaliavą, kurią tiekiame brendžiui „Gloria 10”, yra labai kokybiška. Juntame ir matome, kad „Stumbro“ žmonės šiam gėrimui taip pat atiduoda visą savo širdį. Mes itin didžiuojamės šiuo bendradarbiavimu, nes kiek man teko ragauti, Lietuvoje geresnės kokybės brendžio vargu, ar galima surasti“, - sakė ponas Gilles.


AB „Stumbras“ informacija