This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Blynui sukako 1000 metų! (svetur)

2006-01-06
Publish your own article

Mielinis blynas atsirado 1005-1006 metais, tokią išvadą padarė maisto specialistas S. Konovcevas. Jis ištisus 40 metų tyrinėjo šio patiekalo „biografiją“ ir padarė išvadą, kad blynui 1000 metų sueis maždaug 2005 metų pabaigoje, arba 2006 metų pradžioje.

Kad nustatytų blyno atsiradimo datą, S. Konovcevas turėjo ištirti tūkstančius istorinių paminklų, rankraštinių knygų ir disertacijų, ilgai knaisiotis archyvuose, studijuoti etimologinius žodynus. Todėl jo teiginys apie blyno atsiradimo datą yra laikomas gana pagrįstu.

Blyno, kuris, kaip matyti, atsirado senais laikais, pirmtaku buvo prėskas, nerūgštus paplotėlis. O šis paplotėlis netyčia buvo paruoštas iš avižų kisieliaus. Maisto specialistas teigia, kad prieš tūkstantį metų kažkas surūgino avižų kisielių dėl savitesnio skonio, o po to nusprendė pakaitinti ant ugnies. Tačiau žmogus užmiršo šildomą patiekalą ir kisielinė masė apskrudo – taip, S. Konovcevo teigimu, ir atsirado blynas. Lygiai toks pat, kokį šiandien yra įprasta kepti krosnyje ar ant elektrinės bei dujinės viryklės.

Netrukus po jo atsiradimo, blynai buvo pradėti kepti ne tik iš avižinių, bet ir iš grikių miltų.


Pagal užsienio spaudą parengė Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija ir nuotraukos