This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Belgų virtuvės restoranas debiutuoja su 22 pavadinimų alumi (Vilnius)

2007-05-24
Publish your own article

Vilniuje pagaliau įkurta belgiškos gastronomijos atstovybė. Rūdininkų-Pylimo gatvių sankirtoje atidarytame restorane „Paradis Belge + 32“ ketinama propaguoti belgiško alaus gėrimo kultūrą.
Jo skonį bus galima pajusti ir ragaujant iki šiol sostinėje niekur nesiūlytų patiekalų. Sprendžiant iš publikos ažiotažo per atidarymo šventę, restoranas gerbėjų neturėtų stokoti.

Kiekvienam alui - speciali taurė
Tris nedidelės restorano salytės ir uždaras vidinis kiemelis per atidarymą buvo sausakimši. Tai šventės vedėjui Dainiui Martinaičiui priminė Belgijos geografinius duomenis: perpus mažesnėje už Lietuvą šalyje išsitenka tris kartus daugiau gyventojų.

Tačiau svečių ažiotažas nebuvo netikėtas „Paradis Belge + 32“ direktorei Mintarei Šmidtaitei. „Gegužės pradžioje restoranas dalyvavo Europos Sąjungos šalių mugėje Gedimino prospekte. Pastebėjome, kad belgiškas alus pas mus
jau žinomas ir mėgstamas“, - prisiminė ji.

Mintarė mano, kad sumanymų kurti belgišką restoraną Vilniuje būta ir ir anksčiau. Tačiau pirmtakus atbaidė didelė alaus savikaina. „Mes alui taikome nedidelį antkainį. Iš jo turtų nesusikrausime“, - teigė restorano vadovė.

Šios maitinio įmonės steigėjai patys vyko į Belgiją, kad iš šimto pavadinimų alaus atsirinktų kelias dešimtis Lietuvos vartotojams. „Domino tik geros kokybės, įdomus ir išskirtinis alus.
Rinkomės ir paties garsiausio, iki šiol daromo vienuolynuose“, - aiškino M.Šmidtaitė.

Kai kurie iš atidarymo šventės svečių spėjo, kad restorano pavadinime esantis skaičius rodo čia siūlomo alaus rūšių kiekį. Iš tiesų „32“ yra Belgijos tarptautinio telefono ryšio kodas.

Kol kas restorane galima paragauti, taip pat ir išsinešti 22 pavadinimų buteliais parduodamo alaus (0,33 l - 8-14 Lt). Tačiau netrukus restoraną pasieks ir ypatingo kelerius metus brandinto vienuolių trapistų gaminamo „Chimay“ alaus rūšys. Jo kaina sieks 29-289 Lt.

Restorano steigėjai nepamiršo būtinų belgiško alaus atributų - konkrečiai šio gėrimo rūšiai skirtų taurių ir bokalų. Alus čia pilstomas į primenančius tulpių žiedus plačiakaklius arbatos puodelio formos su paaukštinta kojele ir kitokio pavidalo stiklinius indus, kurių ateityje ketinama pasiūlyti ir kolekcionieriams.

Maistas belgiškais dydžiais
Lietuvoje nėra nė vieno restorano, kuris būtų klasifikuotas pagal pasaulyje pripažintą „Michelin“ vertinimo sistemą. Tačiau prie jos bent per žingsnį priartėjo naujokas „Paradis Belge + 32“. Valgiaraštį jam sudaręs virtuvės meistras belgas Olivier Michilsas padėjo atsirasti ne vienam „Michelin“ žvaigždutes pasaulyje pelniusiam restoranui. Be to, šis žmogus yra daugiau nei
šešiasdešimties pasaulinio masto Belgijos alaus kavinių auditorius.

„Belgų gastronomija remiasi prancūziška virtuve, tačiau kiekvienam patiekalui jie moka suteikti savitumo“, - aiškino direktorė. Tam, kad galėtum pasigirti buvęs belgiškame restorane, reikia paragauti cikorijų sriubos, belgiškų dešrelių, įvairiai paruoštų moliuskų, keptų midijų, šparagų.

Belgiško alaus skonį čia galima pajusti ir neatkimšus butelio, mat šis gėrimas naudojamas įvairiausių patiekalų pagardams. Štai kiaulienos filė ruošiama su alumi „Chimay“. Šis alus naudojamas ir flamandiškam jautienos troškiniui. O štai antienai pikantiškumo suteikia su vyšniomis brandintas "Kriek" alus. Su alumi maišoma ir tešla vaisiniam blynų pyragui. Daugybei saldžių restorano skanėstų naudojamas tikras belgiškas šokoladas.

„Belgiška virtuvė - tai prancūziška kokybė vokiškais kiekiais“, - restorane siūlomas dviejų dydžių porcijas komentavo direktorė. Kad svečiams netektų dūsauti ties neįveikiama lėkšte, patariama užsisakyti normalią lietuvišką porciją (7-22 Lt). Labiau išalkusiesiems bus pasiūlyta maisto pagal belgiškus mastus (11-43 Lt). Už patį brangiausią patiekalą - avieną su belgiško šokolado padažu - teks pakloti 57 Lt. "Mūsų kainos didesnės nei vidutinės“, - pripažįsta M.Šmidtaitė.

Ramunė Žukauskienė
Mykolo Ambrazo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija