This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Beaujolais Nouveau“: smagu, bet geriau nepadauginti

2005-11-14
Publish your own article

Trečiąjį lapkričio ketvirtadienį Prancūzijoje nuo 1951 m. švenčiama božolė („Beaujolais Nouveau“) vyno šventė – tą dieną pradedamas pilstyti vienoje iš Burgundijos regiono sričių – Božolė – specialiai pirmajam metų božolė pagamintas vynas.

Gali atsitikti ir taip, jog šiemet božolė šventę, kuri vyks lapkričio 17 d., Prancūzijoje užtemdys iš Paryžiaus priemiesčių po šalį vis dar plintantys neramumai, tačiau božolė, kad ir kaip būtų, pagamintas, išpilstytas ir gabenamas į svečias šalis. Ne vieneri metai prancūziškas božolė neaplenkia ir Lietuvos – butelių su gėlėmis margintomis etiketėmis (božolė etikečių skiriamasis piešinys) parduotuvių lentynose, kaip ir pridera, turėtų atsirasti ateinantį ketvirtadienį, kai vyno ir švenčių mėgėjai ragaus „Beaujolais-Nouveau“. Būtent apie božolė kalbant, itin tinka posakis „svaigus kaip jaunas vynas“, – viena kita padauginta jo taurė (ypač, jei vynas neatšaldytas) išties netrunka apsukti galvą. „Beaujolais-Nouveau“ savitumą lemia jo gamybos būdas – jis daromas kitaip nei solidūs raudonieji „cru Beaujolais“. Nesiplečiant į technologijos savitumus, – gaminant šį vyną sultys fermentuojasi nesuspaustų 'Gamay' vynuogių viduje ir suteikia gėrimui būdingą gėlių, aviečių, vyšnių aromatą, vaisių, prieskonių skonį bei lengvumą. Sutraukiančių taninų beveik neturintis vynas tinkamas gerti jaunas.

Taip pat naujojo derliaus vynus gamina kitų Prancūzijos regionų ir kitų šalių vyndariai – italai, ispanai, tačiau jis ir vadinamas kitaip, ne božolė. „Beaujolais-Nouveau“ gaminamas tik Božolė srityje, naujasis vynas sudaro 1/4 dalį visų čia gaminamų vynų. Anksčiau „Beaujolais-Nouveau“ būdavo pilstomas į 460 ml talpos butelius, tinkamus „vienai porcijai“. Dabar, griežtėjant ES standartizacijos reikalavimams, naujasis božolė pilstomas į tradicinės vyno talpos butelius, taip išpilstytas jis pasiekia ir Lietuvą.

Pasaulinė skubaus gabenimo ir logistikos kompanija DHL jau pranešė, jog šiemet, kaip 20 ir pastarųjų metų, ji gavo teisę užtikrinti „Beaujolais Nouveau“ vyno, kuris pasaulyje tradiciškai ragaujamas tą pačią dieną ir tą pačią valandą (šiemet – 17 val.), tarptautinę logistiką. Pranešama, jog per dvi savaites DHL pristatys 2 200 t (per 2 mln. butelių) „Beaujolais Nouveau“ vyno iš Prancūzijos į 150 pasaulio šalių.

„Beaujolais Nouveau“ vyno vartojimo taisyklės lemia itin griežtus šios rūšies vyno logistikos reikalavimus: iš ES vynas negali būti išgabentas anksčiau kaip lapkričio 10 d. 8 val. ryto. Lapkričio 17 d. vidurnaktį visi buteliai turi būti pasiekę gavėjus.

Verslo žinios, 2005 11 11
Interneto nuotraukos
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>