This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Bangladešo kulinarija

2007-09-17
Publish your own article

Bangladešas yra viena iš pietų Azijos valstybių, įsikūrusi rytinėje istorinio Bengalijos regiono dalyje. Šalis apgaubta Indijos ir ribojasi su Mianmaru (buvusi Birma). Šalies virtuvė turi labai daug bendrumų su Indijos bei Pakistano kulinarija.

Tradiciniai Bangladešo stalo akcentai
Ryžiai ir įvairių rūšių lęšiai dominuoja Bangladešo virtuvėje. Viena iš populiariausių lęšių rūšių yra vadinamieji dal, kurie taip pat mėgiami Indijos, Pakistano gyventojų. Jūrų maistas čia užima didelę dalį šalies virtuvės, taip pat ruošiami valgiai iš jautienos, avienos, ėrienos, vištienos. Prie patiekalų dažniausiai siūlomi ryžiai ir duona naan arba paratha. Patiekalai gardinami kardamonu, šafranu, cinamonu, pipirais, ypatingai populiarios valgiams skaninti įvairios pastos, kaip antai česnakų, imbiero, svogūnų, kalendos, „čili“ ar ciberžolės.

Gaivinasi Bangladešo gyventojai dažniausiai arbata, populiari saldi arbata su pienu, mėgiamas lassi – jogurtinis gėrimas, dažnai skanaujamas kokoso pienas. Šalyje populiarūs tradiciniai Azijos šalių valgiai – tai įvairiai paruošti kebabai, chalva.

Tradiciniai šalies patiekalai
Bhapa Ilish Patey – hilsa žuvis, pagaminta su ciberžole, garstyčių ir „čili“ pasta, grietine, garstyčių aliejumi bei patiekta su žaliosiomis „čili“ bei ryžiais.

Massor dal – vegetariškas patiekalas, pagamintas iš lęšių su svogūnais, kmynais, ciberžole, žaliaisiais „čili“.

Bangladešo saldėsiai
Gulab jamun – aliejuje kepti (kaip spurgos) maži, iš tešlos pagaminti kukuliai, vėliau panardinami į sirupą, pagamintą iš cukraus, rožių vandens, su cinamono, kardamono ar/ir šafrano prieskoniais. Skanėstas populiarus ir pietinėje Indijoje bei Pakistane.

Rasgulla – iš nebrandinto arba kaimiško sūrio, vadinamo chhena, paruošti kukuliai, kurie apipilami cukraus sirupu (taip pat mėgiami ir Indijoje).

Mango lassi – iš jogurto, mango minkštimo, vandens, cukraus ir pieno pagamintas desertas.

Zorda – saldūs ryžiai su riešutais.

Trumpai...
Hilsa, dar kitaip vadinama ilish, yra silkiažuvių būrio žuvis. Ši žuvies rūšis yra laikoma netgi nacionaliniu Bangladešo virtuvės simboliu. Žuvis ne mažiau mėgiama ir Pakistane.

Jolanta Bagurskienė (virtuvės@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija