This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Bačkonys“ - laikas čia sustojo seniai (Vilnius-Kaunas)

2006-07-30
Publish your own article

Keliaujant iš Vilniaus į Kauną padorių vietų, kur papietauti prireikus pasikviesti solidų verslo partnerį – vos viena kita. Kadaise, dar sovietmečiu, viena iš tokių prestižinių, prašmatnių vietų buvo beveik pusiaukelėje tarp didmiesčių veikiantis restoranas „Bačkonys“. Smalsu, kas ten dedasi dabar, taigi sukame jo link – knieti pažiūrėti, ar „Bačkonys“ vis dar tie patys legendiniai.

Pirmiausia, ką išvystame atvykę – statybos. Prie neseniai pastatyto konferencijų centro įrenginėjama automobilių stovėjimo aikštelė, atnaujinama senoji, tvarkoma aplinka. Penktadieniais darbo diena trumpesnė, todėl darbai nevyksta, ir „Bačkonys“ skendi miesto žmogui malonioje tyloje.

Automobilių stovėjimo aikštelė tuščia – tikriausiai būsime vienintelės klientės. Ne, ne vienintelės – prie restorano mus pasitinka atokaitoje alumi besimėgaujančių ir jau gerokai įkaušusių pusamžių vyriškių kompanija. Restorano durys uždarytos, suabejojame, ar jis apskritai veikia.

Užėjusios į vidų nutraukiame linksmą padavėjų pokalbį su administratoriumi, su mumis maloniai pasisveikina. Padavėja palydi iki pagrindinės restorano salės, palaukia, kol įsitaisome. Gauname valgiaraštį, kaip priedas prie jo įjungiama muzika.

Rinktis yra iš ko
Studijuojame valgiaraštį. Siūloma įvairiausių salotų: nuo tradicinių lietuviškų iki įmantresnių lašišos salotų su daržovėmis. Kaina – nuo 3,50 iki 14,50 Lt. Šaltųjų užkandžių kainos – nuo 2 iki 15 Lt. Sriubą galima rinktis iš trijų, kaina neviršija 3,50 Lt. Valgiaraštyje išskirti bulvių, miltų, makaronų patiekalai (5,50-8,50 Lt). Kelis patiekalus sau gali rasti ir vegetarai: pievagrybiai ir bulvės su padažu apkepti sūriu (7,50 Lt), kepti žiediniai kopūstai su pievagrybių padažu (8 Lt), apkeptos daržovės su sūriu mozarela (8 Lt).

Pagrindinių patiekalų – nemažai. Siūloma net 10 žuvų patiekalų (10,50-23 Lt) , 13 – mėsos (11-25 Lt). Nebrangu.

Neilgai trukus maloni padavėja teiraujasi, ko norėtumėm. Sriubos atsisakome: vištienos sultinys ar tiršta pievagrybių sriuba-kremas karštą dieną visai nevilioja. Prašome užkepėlės su liežuviu (11 Lt) ir kiniškai paruoštos vištienos (13,50 Lt). Padavėja gundo, jog tai – švelnus, lengvas patiekalas. Greitai versdamos valgiaraštį dar išsirenkame desertus: ledus su uogų padažu (3,50 Lt) ir su šokoladu (4,50 Lt).

Padavėjai nubėgus į virtuvę baigiame studijuoti valgiaraštį. Tarp desertų atrandame ir tokį „įdomų“ kaip Saldainis „Rafaello“ (1 Lt).

Gėrimų „Bačkonyse“ siūloma įvairiausių, kaip ir patiekalų: kelių rūšių degtinės, viskiai, burbonai, konjakas, brendis, džinas, romas, trauktinės, tekilos, likeriai. Baltojo ir raudonojo vyno – po devynias rūšis. Kainų skirtumai įspūdingi – nuo 2,60 Lt iki 83,25 Lt už 100 ml. Alaus mėgėjai čia gali rinktis iš penkių alaus rūšių: „Bavaria“ (2,80 Lt), Švyturio „Ekstra“ (4 Lt) ir „Ekstra Draught“ (5 Lt), „Utenos“ (3,50 Lt) ir „Kalnapilio“ (0,5 l –3,50 Lt, 0,3 l – 2,10 Lt). Tačiau pilstomas tik „Kalnapilio“ alus, visi kiti – buteliuose.

Sustojęs laikas
Laukdamos patiekalų vertiname aplinką. Erdvioje salėje esame tik mes. Aptarnaujantysis personalas toliau ramiai, atsipalaidavę tęsia diskusijas restorano ir viešbučio priimamajame, taigi prireikus aptarti konfidencialius verslo reikalus, tą padaryti čia galima. Atstumai tarp stalų pakankami, kad būtų galima kalbėtis net ir esant gausiau lankytojų. Be to, daugelis tikriausiai prisimena restorane esančias nišas, kur gali įsikurti keturių asmenų kompanijos ir bendrauti jaukioje kamerinėje aplinkoje. Kitas dalykas – aplinka čia kažkokia nušiurusi, provinciali, vargu ar ji padarytų įspūdį rimtam verslo žmogui.

Pasėdėti „Bačkonyse“ taip pat galite nedidelėje lauko terasoje ir bare. Administratorius žadėjo, kad pageidaujant išsirinktus patiekalus padavėja atneš ir į prie tvenkinio esančią pavėsinę.

Interjeras čia nepasikeitęs: tie patys stalai, tik kitos spalvos staltiesės, tos pačios kėdės, tik naujas gobelenas. Atrodo, laikas čia sustojo seniai, ir norom nenorom pats stabteli. Tokį įspūdį sustiprina ramaus tvenkinio vaizdelis pro langą ir netikėtai į restorano salę įskridę keli paukšteliai.

Mūsų meditaciją nutraukia padavėjos šūktelėjimas į virtuvę – „ar jau pagaminai?!“ Patiekalai neilgai trukus atsiduria ant stalo.

Apkepėlė su liežuviu: liežuvio gabalėliai, marinuotas agurkas, morkos, žirneliai ir sūris. Kolegė ragauja susidomėjusi. Padavėja dar atneša duonos prie šio patiekalo. „Sriuba užkepta sūriu“, – tarsteli kolegė po pirmo kąsnio. Esame įpratę ragauti tirštas, tikras užkepėles.

„Ne itin tinka čia marinuotas agurkas. Bet tų laikų, kai liežuvis buvo didžiausias deficitas, vardan verta ragauti“, – vertina kolegė.

Kiniškai paruošta vištiena atrodė gražiai, gardžiai kvepėjo kariu. Kaip žadėjo padavėja, patiekalas švelnus, mėsa minkšta, sultinga, neperkepta. Prie jos derėjo tirštas užpilas – padažas iš kartu pakepintų paprikų ir svogūnų. Skanu. Bet garnyras nuvylė. Prie vištienos patiekti ryžiai buvo ne tik visai sausi ir kieti, bet perdžiūvę ir tikriausiai todėl, kad šildyti mikrobangų krosnelėje – sukepę į gabaliukus. Agurkas, konservuoto ananaso griežinėliai, alyvuogės ir kiek pavytęs salotos lapas – lietuviška improvizacija kiniškos virtuvės tema. Sulaukiame ir deserto. Kolegės ledai su šokoladu, pasirodo, yra paprasčiausi šokoladiniai ledai. Ledai su uogų padažu – keturi kaušeliai ledų (šokoladinių, vanilinių ir vaisinio šerbeto) užpilti skystoku uogų, atrodo, kisieliumi. Tikėjomės nors uogienės, geriausiu atveju – šviežiai trintų uogų, kurių dabar apstu, padažo.

Nuimdama lėkštes padavėja maloniai teiraujasi, ar buvo skanu. Nebuvo, tačiau padėkojame. Dar mums neišėjus muzika išjungiama.

Dar kartą susimąstome apie sustojusį laiką: čia niekas nepasikeitė. Tik personalas – jis jaunesnis ir malonesnis. „Bačkonių“ šlovė jau išblėso.

VŽ įvertino 15

Maistas 3
Valgiaraštis 3
Aplinka 2
Aptarnavimas 4
Kaina už vertę 3
Automobilio stovėjimas 4

Vietų skaičius 60 ir 12 bare
Atskira salė yra
Muzika gyvai ne
Diskoteka ne
Adresas Bačkonių k., Žiežmarių sen., Kaišiadorių r.
Darbo laikas 11-24 val.
Užsakymų tel. 8 611 41435

Daiva Sutkutė (daiva.sutkute@vzinios.lt )
„Verslo žinios“, 2006 07 28
Interneto archyvo nuotrauka
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>