This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Arbatos paslaptys

2007-10-31
Publish your own article

Lietuviai ne anglai, bet taip pat noriai mėgaujasi arbata. Ne veltui tai visame pasaulyje populiarus gėrimas. Mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, jog arbata – puiki prevencinė priemonė kovai su kai kuriomis ligomis.

Plikant arbatą tradiciniu būdu, išlaisvinama daugiau cheminių medžiagų, kurios gelbsti kovoje su naujadarais, negu įmerkiant arbatos pakelį į puodelį su karštu vandeniu.

Mokslininkai iš Rowett tyrimų instituto, kuris yra Aberdeen mieste, Didžiojoje Britanijoje, paskelbė, kad arbatoje esančių antioksidantų koncentracija – medžiagų, kurios sėkmingai neutralizuoja laisvuosius radikalus, o tai reiškia – saugo nuo naujadarų formavimosi – pasiekia maksimalų lygį arbatą plikant 5 minutes.

Tyrime dalyvaujančių savanorių kraujyje mokslininkai tyrė natūralių augalinių antioksidantų, polifenolio junginių, lygį. Pasirodė, jog kraujyje asmenų, kurie gėrė 5 minutes plikytą arbatą, antioksidantų lygis buvo 60 procentų didesnis nei tų, kurie gėrė 1 minutę plikytą arbatą. Skirtumas tarp 5 minučių ir 3 minučių arbatos antpilo sudarė 30 procentų. Po valandos nuo išgėrimo 5 minutes plikytos arbatos, savanorių kraujyje antioksidantų kiekis išaugo 45 procentais.

Įdomu, kad tolesni tyrimai įrodė, juk arbatos plikymas ilgiau nei 5 minutes jokio papildomo efekto sveikatai neturi. Arbatos su pienu mėgėjai gali nusiraminti – arbatos balinimas pienu neturi jokios įtakos antioksidantų kiekiui.

Molekulinės dietologijos specialistas Rowett tyrimų institute, profesorius Garry Duthie, tyrimų bendraautorius, kurie buvo publikuoti „Journal of Agricultural and Food Chemistry", komentavo, jog tyrimai įrodė, kad arbatos plikimo laikas turi esminį skirtumą poveikiui žmogaus sveikatai, ir tie, kurie naudoja arbatą iš pakelio, praranda daug sveikatai naudingų medžiagų.

Kiekvieną dieną geriant 2 puodukus arbatos, odos vėžio tikimybė sumažėja 65 procentais. Tai įrodė kitų šiais metais atliktų tyrimų rezultatai, kurie buvo publikuoti Europos vėžio prevencijos žurnale.

2006 metais Londono King‘s koledže atliktų tyrimų rezultatai akivaizdūs – kasdien išgerti 3-4 arbatos puodeliai ženkliai sumažina širdies smūgio tikimybę. Taipogi tyrimų rezultatai sufleruoja, jog arbata stiprina kaulus ir saugo dantis prieš ėduonį.

Harvardo universiteto, medicinos fakulteto mokslininkai priėjo išvados, jog arbatos gėrimas sumažina keturių didžiausių šiuolaikinių sveikatos problemų riziką: insulto, širdies ligų, naujadarų ir diabeto.

Kaip nebūtų keista, anglai užima antrą vietą pasaulyje pagal išgeriamos arbatos kiekį – juos lenkia tik Airija. Britai kasdien išgeria 165 milijonų puodelių šio gėrimo. Pastaraisiais metai arbatos suvartojimas šiek tiek smuko, kadangi vis daugiau britų pamėgo kavą.

Bill Gorman, Arbatos tarybos pirmininkas, komentavo, jog tyrimų rezultatai patvirtina, kad anglų arbatos gėrimo tradicija išties naudinga sveikatai.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: jamesgritz.com
Meniu.lt informacija