This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ar žinote, kaip teisingai dekantuoti vyną?

2006-01-16
Publish your own article

Dekantavimas (pranc. decantation, angl. decanting arba decantation) – tai vyno perpylimas iš butelio į grafiną.

Pirmieji dekantuoti buvo pradėti raudonieji prancūziški Bordo ir šiaurės Ronos vynai. Dekantuoti galima tik daug metų brandintą vyną, kuris jau turi nuosėdų. Dekantavimas leidžia vynui „pakvėpuoti“, pagerina jo skonį, taip pat pašalina jame esančias nuosėdas. Dekantuoti negalima balto, rožinio, jauno ir „nesubrendusio“ vynų.

Kaip vyksta dekantavimo procesas?
Vyno butelį reikia įdėti į krepšelį ir palaukti (kartais net kelias valandas), kol nuosėdos susikaups ant dugno. Tuomet reikia nupjauti kamščio kapsulę, ištraukti kamštį ir, vyno nekratant, atsargiai jį supilti į grafiną, kuris iš anksto turi būti perskalautas karštu vandeniu. Patartina vyną į grafiną pilti netoli uždegtos žvakės – žvakės šviesa leidžia geriau stebėti butelio kaklelį, kurį someljė turi nuolat matyti. Pylimas turi būti tuoj pat nutrauktas, kai nuosėdos priartėja prie butelio kaklelio. Į grafiną įpiltas vynas įgauna jau truputį kitokį skonį, kvapą ir yra be nuosėdų.

Dekantuojant vyną svarbus ir someljė vaidmuo, kuris prieš dekantavimo procesą turi susirinkusiems parodyti etiketę ir paskelbti konkretų vyno pagaminimo regioną, gamintoją ir derliaus metus. Ištraukęs kamštį, someljė turi jį pauostyti, nuvalyti butelio kakliuką. Tuomet vynas ragaujamas, kadangi būtina įsitikinti, ar jis nėra sugedęs, ar yra tinkamas dekantavimui. Jeigu someljė dekantuodamas naudoja įprastą vyno taurę, tai ši turi būti mažesnio tūrio nei stovinčios ant svečių stalo.

Daugelis vyno ekspertų mano, kad dekantavimas yra būtinas norint, kad elitinis vynas atsiskleistų, „pakvėpuotų“, prisisotintų deguonies ir atstatytų balansą. Tačiau ne visus vynus galima dekantuoti, nes kai kurie seni vynai blogai reaguoja su deguonimi – dekantavimas gali juos sugadinti. Tokius vynus geriau atsargiai išpilstyti į taures ir iš karto išgerti.


Meniu.lt informacija