This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ar reikia atsisakyti kavos?

2005-05-01
Publish your own article

Kavą augina daugiau nei 50 pasaulio šalių. Kiekvienoje gamtinės sąlygos, orai bei dirvožemis vis kitoks, todėl kartais gana smarkiai skiriasi įvairiose vietovėse augintų tos pačios rūšies pupelių cheminė sudėtis, taigi ir skonis, aromatas ir kitos savybės.

Daugiausiai kavos išgeria šiauriečiai: vienam norvegui tenka 10,6 kg kavos, švedui – 9 kg per metus. Italas per metus vidutiniškai išgeria 6 kg kavos. Lietuvoje vienas gyventojas per metus išgeria apie 2 kg kavos.

Kavos sudėtis
Naujausiais duomenimis, kavos pupeles sudaro net keletas šimtų įvairiausių junginių, kurių sudėtyje yra kalio, kalcio, natrio, geležies, sieros, fosforo, azoto, chloro, mangano ir kitų elementų. Tris ketvirtadalius bet kurios rūšies kavos pupelių sudaro celiuliozė, riebalai ir vanduo, o vieną ketvirtadalį – rūgštys, baltymai, rauginės medžiagos (taninai), mineralinės druskos ir alkaloidai. Pastarieji ir lemia labiausiai vertinamas kavos savybes – žvalinantį poveikį (kofeinas) ir aromatą (trigonelinas).

Kavos poveikis organizmui
Saikingai gerdami kavą kofeino gauname labai nedaug. Tačiau kofeinas, kaip ir daugelis kitų alkaloidų (morfinas, atropinas ir kt.), gali būti ir vaistas, ir stiprus nuodas, kadangi veikia centrinę nervų sistemą.

Žvalinančiu poveikiu pasižymi tik labai maži kofeino kiekiai (apie 0,1 – 0,2 g). Tiek jo turi 1-2-2,5 šaukšteliai natūralios ką tik pakepintos ir sumaltos kavos. Suvartojus iš karto daugiau kaip 0,3 g kofeino, jis ima dirginti. Vieną po kito išgėręs 3-4 puodelius stiprios kavos, žmogus dažnai tampa irzlus, nervingas, jam ima virpėti rankos, daužytis širdis.

Vienas puodelis kavos ryte ar vidurdienį suteikia žvalumo, energijos, didina darbingumą. Jauni, sveiki žmonės gali per dieną išgerti 3-4 puodelius kavos, o vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms patartina išgerti ne daugiau kaip 2 puodelius kavos.

Gydytojai pataria negerti kavos tuščiu skrandžiu, nes tai dirgina skrandžio gleivinę. Nereikėtų kavos gerti ir iškart po sočių pietų, nes gali padažnėti širdies plakimas, pakilti kraujospūdis. Reikėtų vengti kavos, jei turite skrandžio opą.

Stomatologai pataria gerti kavą su pienu. Išgėrus juodos kavos rekomenduojama praskalauti burną vandeniu arba išsivalyti dantis.

Kad kavos gėrimo tradicija netaptų blogu įpročiu, būtina laikytis nuosaikumo principo.

VMVT informacija