This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Amerikietiškas viskis (1)

2007-08-13
Publish your own article

Istorijos bėgyje kartu su škotų ir airių emigrantais į Ameriką atkeliavo jų pamėgtas viskis. Kadangi šio gėrimo importas buvo ribojamas, greitai pradėtą viskį gaminti vietoje. Tačiau prieš pradedant gamybą reikėjo prisitaikyti prie čionykščių sąlygų - parinkti tinkamus ingredientus ir atrasti savitą alkoholio gamybos būdą. Kadangi emigrantai iš Rytų Europos turėjo kitokį skonį ir supratimą apie šio gėrimo skonį, taip savo alkoholio gamybos receptus - skonius reikėjo suderinti ir prieiti kompromisą.

Viso to pasekoje gimė keletas amerikietiško visko rūšių, kurios skoniu mažai teprimena savo pirmapradžius iš Europos. Tai Bourbon, Tennessee, Rye, Wheat, Corn i Blended whiskey. Gamybai naudojami kukurūzai, rugiai ir kviečiai.

Bourbon whiskey – kilęs pagrinde iš Kentukio valstijos, tačiau gamybos teisę turi visos JAV valstijos. Pagrindinė sąlyga yra, kad mažiausiai 51% gėrimo būtų gaminama iš kukurūzų, destilato sudėtyje alkoholio koncentracija neviršys 80%, o prieš išpilstymą į butelius gėrimas turi būti brandinamas naujose degintose ąžuolo statinėse mažiausiai 2 metus. Praktika rodo, kad destiliuotas gėrimas statinėse išbūna apie 4 metus. Likę 49% viskio gali būti gaminami iš rugių arba kviečių – egzistuoja taisyklė, kad niekada nėra maišomi šie du destiliuoti gėrimai. Koks ra Burbono skonis? Dažniausiai aprašymuose minimi vanilės, karamelės, džiovintų vaisių kvapai. Populiaresni ir žinomesni vardai yra Jim Beam, Woodford Reserve, Wild Turkey arba Buffalo Trace.

Tennessee – ši amerikietiško viskio rūšis nuo Burbono skiriasi tuo, kad gali būti gaminama tik vienintelėje Teneso valstijoje, JAV. Šio gėrimo gamybos technologijai irgi taikomi reikalavimai – jis turi būti filtruojamas pro specialius anglies filtrus, po to nokinamas medžio statinėse. Filtrai atrodo išties įspūdingai – juos sudaro apie 3 metrų kolonos, pripildytos medžio anglies, išgautos iš cukrinio klevo. Viskis per tokį filtrą keliauja apie 10 dienų. Ši procedūra vadinama Lincoln County Process, jos pagrindinė paskirtis yra padidinti viskio skaidrumą, kas pasiekiama suskaidant aminorūgštis ir sušvelninant jo skonį. Šiuo metu Tenesyje veikia tik du šio gėrimo gamintojai: Jack Daniel ir George Dickel.

Rye whiskey – tai viski išgaunamas iš rugių. Mažiausiai 51% gėrimo turi būti gaminama iš rugių, po destiliacijos proceso alkoholio koncentracija neturi viršyti 80%, o viskis turi būti brandinamas mažiausiai 2 metus. Tik maža dalis šio gėrimo išpilstoma į butelius, ir žinoma kaip Straight Rye Whisky. Lyginant šį viskį su Burbonu, lengva pastebėti, jog Rye Wiskey pasižymi aštresniu kvapu ir stipresniu skoniu nei Burbonas. Dauguma ruginių viskių gaminama Indianos arba Kentukio valstijose.

Wheat whiskey – mažiausiai 51% šio viskio turi sudaryti kviečių destilatas. Kiti reikalavimai tokie pat kaip ir Rye Whiskey.

Corn whiskey – tai viskis išgaunamas iš kukurūzų. Reikalavimai šiam viskiui yra kitokie - 80% gėrimo turi būti išgauta iš kukurūzų, šis viskis neturi būti nokinamas. Jeigu jau jis yra nokinamas, tai dažniausiai nedegintuose statinėse arba senose statinėse, likusiose po Bourbon Whiskey. Corn whiskey vis dar gaminamas nedideliais kiekiais JAV pietuose.

Blended whiskey – į šio viskio sudėtį įeina mažiausiai 20% rugių, kviečių arba Burbono viskio, likę 80% tai neutralus pramoninis alkoholis. Negalima šio gėrimo painioti su Scotch blended whisky.

Pagal kurdesz.com parengė Elena Germanovič
oceangrovehistory.org nuotrauka
Meniu.lt informacija