Vasara jau persirito į antrą pusę. Tačiau maisto gurmanai žino, jog tai reiškia viena – šiuo periodu gausu sezoninių daržovių, vaisių, uogų ir grybų. Kodėl gi nepaeksperimentavus virtuvėje ir neišbandžius naujų receptų su šviežiais, kokybiškais ingredientais? Šį kartą pristatome penkis patiekalus, kurie šį, 2022-ųjų metų vasaros sezoną, itin populiarūs tiek socialiniuose tinkluose, tiek įvairių restoranų meniu. Galbūt jie prigis ir jūsų namų virtuvėje?
Kreminiai makaronai su pomidorais ir bazilikais
Makaronai, pomidorai ir bazilikai – derinys, kuris pažįstamas kone visiems. Visgi, šį kartą norime pristatyti kiek kitokią šio patiekalo interpretaciją. Paruošite vos per pusvalandį, o skonį prisiminsite dar ilgai!
Šešioms porcijoms jums reikės:
- 0,5 kg fettuccine arba kitokių ilgų makaronų
- 1 arbatinio šaukštelio sūdyto sviesto
- 250 g pesto padažo (idealu – naminis, bet tiks ir iš parduotuvės)
- 250 g pomidorų padažo
- 80 g enčilados padažo (jeigu neturite, nieko tokio)
- 50 g saulėje džiovintų susmulkintų pomidorų
- 100 g patrupinto ožkos sūrio
- 150 g grietinėlės arba kokosų pieno
- 180 g mocarelos sūrio
- 250 g vyšninių pomidorų
- Saujos šviežių bazilikų lapelių
- Druskos ir pipirų
Pirmasis žingsnis – įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Kol orkaitė įkais, išvirkite makaronus. Nusunkite juos, išpilkite vandenį ir vėl įdėkite į puodą, kuriame virėte. Į tą patį puodą sudėkite ir kitus ingredientus: sviestą, pesto padažą, enčilados padažą, pomidorų padažą, saulėje džiovintus pomidorus, pasmulkintą ožkos sūrį, grietinėlę/kokosų pieną. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Viską išmaišykite. Ant viršaus užberkite mocarelos sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių, kol sūris išsilydys ir įgis švelniai auksinę spalvą.
Išėmę iš orkaitės nepulkite iš karto valgyti – leiskite patiekalui „pastovėti“ 5 min. Pabaigoje, papuoškite vyšniniais pomidorais ir bazilikais. Skanaus!
Gaivios salotos su vištiena ir citrininiu pažadu
Kada, jei ne vasarą, norisi mėgautis šviežiomis salotomis? Norime jums pasiūlyti išties puikų receptą, kuris puikiai tinka šiltą vasaros dieną, kai nesinori sunkaus maisto.
Keturioms porcijoms jums reikės:
Vištienai:
- 450 g vištienos krūtinėlės
- 4 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus
- 1 arbatinio šaukštelio balzamiko acto
- 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio raudonėlio
- 1 nedidelio pasmulkinto svogūno
- 2 skiltelių susmulkinto česnako
- 1 citrinos sulčių ir patarkuotos žievelės
- Žiupsnelio paprikos miltelių, druskos ir pipirų
Salotoms:
- 30 gramų krutonų (duonos skrebučių)
- 300 g romaninių salotų
- Skardinės avinžirnių
- 150 g vyšninių pomidorų
- 2 didesnių agurkų
- Fetos sūrio, avokado, alyvuogių, žolelių – pasirinktinai, papuošimui
Padažui:
- 50 g alyvuogių aliejaus
- 2 citrinų sulčių ir patarkuotos žievelės
- 2 arbatinių šaukštelių raudonojo vyno arba balzamiko acto
- 2 arbatinių šaukštelių tahini (sezamų pastos)
- 1 arbatinio šaukštelio garstyčių
- 2 arbatinių šaukštelių medaus
- Druskos ir pipirų
Recepto eiga – labai paprasta. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Marinuokite su prieš tai aprašytais prieskoniais ir palikite bent 15 min. Idealiu atveju – šaldytuve per naktį. Iškepkite vištieną keptuvėje.
Susmulkinkite ingredientus salotoms ir sumaišykite. Pasiruoškite padažą – suplakite visus ingredientus atskirame inde, kol jie taps vientisa mase. Jei manote, jog padažas kiek per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.
Sudėkite salotas, keptą vištieną, krutonus. Jei norite, padekoruokite fetos sūriu, avokadu ar žolelėmis. Užpylę padažą valgykite nedelsdami. Skanaus!
Karis su ryžių makaronais ir sezoninėmis daržovėmis
Pietryčių Azijos skonis ir lietuviškų sezoninių daržovių dvelksmas – taip galime įvardinti šį patiekalą, kuris jau užkariavo meniu.lt komandos širdis. Tikimės, jog išbandę šį receptą taip jausitės ir jūs.
Keturioms porcijoms reikės:
- 250 g ryžių makaronų
- 2 arbatinių šaukštelių kokosų aliejaus
- 1 smulkinto svogūno
- 2 nedidelių cukinijų, supjaustytų kubeliais
- 1 skardinė konservuotų kukurūzų
- 2 skiltelių česnako
- 1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero
- 2–3 šaukštelių raudono kario pastos
- Skardinės kokosų pieno
- 1 arbatinio šaukštelio žuvies padažo
- 2 arbatinių šaukštelių medaus
- Pusės citrinos sulčių ir žievelės
- Saujelės baziliko arba kalendros (susmulkintos)
- Chalapos paprikos arba svogūnų laiškų papuošimui
Eiga:
Pirmasis žingsnis – išvirkite ryžių makaronus pagal instrukcijas, kurios nurodytos ant pakelio. Vėliau – keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir ant jo pačirškinkite svogūną, kol švelniai pagels. Sudėkite cukiniją, kukurūzus, česnaką ir imbierą – kepkite maždaug 5 min, kol daržovės pradės minkštėti.
Į daržoves įdėkite raudonojo kario pastą ir pamaišykite maždaug minutę. Galiausiai – įpilkite kokosų pieną, žuvies padažą ir medų. Jei manote, jog masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Patiekalą patroškinkite 5 min ir išjunkite viryklę.
Galiausiai, į jau pagamintą patiekalą įpilkite citrinos sulčių, sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, kalendrą/ baziliką ir ryžių makaronus. Papuoškite pasmulkintais svogūnų laiškais arba chalapos paprika. Skanaus!
Vasariškos salotos su burata sūriu, pomidorais ir persikais
Dar vienas puikus, vasariškas salotų receptas, kurį nesunku pagaminti, o skonis – fantastiškas. Puikiai tinka jaukiems vakarėliams su draugais!
Šešioms salotų porcijoms reikės:
- 70 g vyšninių pomidorų
- 2–3 persikų, kurie supjaustyti skiltelėmis
- 140 g vyšnių (nepamirškite išimti kauliukus!)
- 230 g kambario temperatūros burata sūrio
- 15 g skrudintų moliūgų sėklų (tiks ir patinkantys riešutai)
Padažui:
- 100 g alyvuogių aliejaus
- 50 g balzamiko acto
- 1 arbatinio šaukštelio medaus
- ½ svogūno, susmulkinto
- 1 skiltelės susmulkinto česnako
- 1 arbatinio šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
- Saujelės susmulkintų bazilikų
- Žiupsnelio raudonėlio
- Žiupsnelio krapų
- Žiupsnelio čiobrelio
- Paprikos miltelių, druskos, pipirų
Eiga – be galo paprasta. Sudėkite padažo ingredientus į stiklainiuką (ar kitą uždarą indelį) ir plakite, kol masė pasidarys vientisa. Paragaukite – gal trūksta šiek tiek druskos ar pipirų? Įdėkite pagal skonį.
Į lėkštę sudėkite pomidoriukus perpjautus per pusę, vyšnias ir persikų skilteles. Per vidurį sudėkite burata sūrį ir visas salotas užpilkite padažu. Pabarstykite moliūgų sėklomis. Salotas valgykite vienas arba šalia pasiskrudinkite duonelės. Skanaus!
Agurkų salotos su mėtomis ir krapais
Jeigu turite instagram paskyrą, tikriausiai pastebėjote, jog šiame socialiniame tinkle itin išpopuliarėjo agurkų salotos – įvairiomis jų variacijomis dalinasi maisto tinklaraštininkai ar tiesiog paprasti socialinio tinklo vartotojai. Agurkų salotų receptą siūlome ir mes:
4 porcijoms salotų reikės:
- 2 didelių agurkų
- 12 g šviežių pasmulkintų mėtų
- 12 g šviežių pasmulkintų krapų
- Skardinės avinžirnių
- 32 g patrupintos fetos
Padažui:
- ¼ didelio avokado
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 45 ml baltojo balzamiko acto
- Druskos ir pipirų
Pirmiausia – įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Nusausinkite avinžirnius ir paskrudinkite juos orkaitėje maždaug 15 min, kol jis pasidarys traškūs.
Į dubenėlį įdėkite ketvirtadalį didelio avokado ir sutrinkite jį šakute iki vientisos masės. Įpilkite alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, druskos, pipirų ir viską sumaišykite. Padažas jau pagamintas!
Supjaustykite agurką norimo dydžio gabalėliais. Juos sudėkite į dubenį kartus su mėtomis krapais, užpilkite padažą ir išmaišykite salotas. Ant viršaus uždėkite traškių avinžirnių ir fetos trupinių. Jūsų vasariškos agurkų salotos jau paruoštos – skanaus!