This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Rudeniškų pyragų receptų idėjos

2022-10-27
Share your recipe

Kaip praleistumėte idilišką rudens dieną? Galbūt rytą pradėtumėte ilgu pasivaikščiojimu parke, grožintis spalvingais lapais? Pietums valgytumėte šiltą moliūgų sriubą? Eitumėte rinkti obuolių? Ieškotumėte išėjimo kukurūzų labirinte? O gal išsikeptumėte purų, kvapnų rudenišką pyragą ir, drauge su artimais žmonėmis, šiltai susėdę prie židinio jo ragautumėte? Jeigu šis, paskutinis vaizdinys, jums pasirodė patrauklus – įgyvendinkite jį. O tam, jog nereikėtų mąstyti, kokį pyragą pasigaminus, siūlome kelias receptų idėjas.

 

Nostalgiškas obuolių pyragas: „Kaip pas mamą“

Nežinome kaip jums, tačiau meniu.lt komandai pyragas, kuris labiausiai asocijuojasi su vėstančiu rudenišku oru, – obuolių pyragas. Ypač, kai dabar – pats derliaus metas. Obuolių pyragų receptų būna įvairiausių. Purus ir minkštas, apverstų obuolių, traškus... Tačiau jums nusprendėme pasiūlyti kiek nostalgišką receptą, kuris, esame beveik tikri, primins vaikystę ir puikiai derės su vaniliniais ledais.

Jums reikės:

  • 5 rūgščių obuolių
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 250 g cukraus
  • 100 g kvietinių miltų
  • 100 g lydyto sviesto
  • 20 g vanilinio cukraus
  • Citrinos sulčių
  • 100 ml pieno
  • 15 g kepimo miltelių
  • Sviesto (kepimo formai ištepti)
  • Cukraus pudros

Gaminimo eiga:

1. Nenustebinsime: pirmasis žingsnis – nulupti obuolius, išimti sėklytes ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Apšlakstykite juos citrinos sultimis.

2. Paruoškite tešlą: dubenyje sumaišykite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įpilkite pieno ir lydyto sviesto, gerai išmaišykite. Į tešlą po truputį pilkite miltus ir kepimo miltelius – vis pamaišykite.

3. Į tešlą supilkite obuolių kubelius. Viską išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą kepimo formą.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite pyragą 45 min, kol viršus taps auksinės spalvos.

5. Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra. Šalia puikiai tiks vaniliniai ledai! Tikras nostalgijos skonis.

 

Veganiškas moliūgų pyragas

Nostalgiški skoniai jums jau pabodę ir norite išbandyti ką nors naujo? Jei taip, siūlome dar vieną rudenišką pyragą, kurio pagrindą sudaro moliūgai. Išbandykite, šis veganiškas receptas –  „su cinkeliu“.

Jums reikės:

Pagrindui:

  • Dvi stiklinės miltų
  • 1,5 valgomųjų šaukštų cukraus
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
  • 0,5 stiklinės veganiško margarino
  • 2 valgomųjų šaukštų aliejaus (rapsų/saulėgrąžų)
  • 3 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Įdarui:

  • 1,2 kg moliūgo (be žievės ir sėklų, supjaustyto nedideliais gabalėliais)
  • 100 ml klevų sirupo
  • 200 g rudojo cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio muskato miltelių
  • 3 arbatinių šaukštelių cinamono
  • 4 arbatinių šaukštelių kukurūzų miltų
  • 600 ml augalinio pieno
  • 1 valgomojo šaukšto aliejaus (rapsų/saulėgrąžų)

Gaminimo eiga:

1. Pirmiausia – pasigaminkite tešlos pagrindą pyragui. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus cukrų ir druską. Į masę sudėkite veganišką margariną ir maišykite, kol tešla taps panaši į trupinius.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite aliejų su vandeniu. Supilkite šį mišinį į tešlą ir maišykite (o dar geriau – minkykite rankomis), kol masė taps vientisos konsistencijos. Apsukite dubenį maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.

3. Per tą laiką – pasigaminkite įdarą pyragui. Į 180 °C įkaitintą orkaitę sudėkite aliejumi apšlakstytus moliūgo gabalėlius ir kepkite, kol šie visiškai suminkštės (apie 40 min). Leiskite atvėsti.

4. Atvėsusius moliūgus, klevų sirupą, cukrų, druską, prieskonius, kukurūzų miltus ir augalinį pieną supilkite į trintuvą ir trinkite, kol masė taps vientisa. Tada masę perpilkite per sietelį į nedidelį puodą ir trumpai pavirkite, kol ji taps tiršta.

5. Ištraukite iš šaldytuvo tešlą. Iškočiokite ją – tešlos storis turėtų būti maždaug 0,6 cm. Iškočiotą tešlą gražiai įdėkite į kepimo formą, sulyginkite kraštelius, šakute juos prispausdami prie kepimo formos kraštų. Tai bus jūsų pyrago pagrindas!

6. Tešlos pagrindą subadykite šakute ir užpilkite ryžiais, tam, jog kepant ji išlaikytų savo formą. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Išpilkite ryžius.

7. Sudėkite ant tešlos pagrindo moliūgų įdarą. Ir dar kartą kepkite orkaitėje: 160 °C 20 min. Viskas – veganiškas moliūgų pyragas pagamintas! Itin skanus atvėsęs. Puikiai tinka su plakta grietinėle.

 

Viliojantis slyvų pyragas

Iš sodo parsivežėte daug slyvų ir nebeturite idėjų, ką gi iš jų pasigaminus? Jei taip, šis saldžiai rūgštus pyragas – kaip tiks jums. Rekomenduojame, mat pasigaminti itin paprasta, o skonis – magiškas.

Pyragui reikės:

  • 8 slyvų (didesnių)
  • 120 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 150 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • Cinamono apibarstymui

Gaminimo eiga:

1. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų išsukite mikseryje. Į masę įmuškite kiaušinius ir toliau plakite, kol viskas taps vientisos konsistencijos. Įberkite vanilinio cukraus ir išmaišykite.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Sausą mišinį įmaišykite į prieš tai pasigamintą masę.

3. Išimkite slyvų kauliukus ir supjaustykite jas puselėmis. Apibarstykite ruduoju cukrumi ir cinamonu.

4. Į kepimo formą supilkite tešlą ar viršaus sudėkite slyvas.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite pyragą 40 min. Palaukite, kol praauš, išimkite iš kepimo formos, susipjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir... Ragaukite. Skanaus!