This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Planuojantiems meksikietišką vakarėlį: receptų idėjos

2023-04-19
Share your recipe

Tradiciniai meksikietiški patiekalai traukia akį savo ryškiomis spalvomis, nosį kutena maloniais aromatais, o gomurį džiugina sodriais skoniais. Ne veltui šios šalies virtuvė itin populiari visame pasaulyje. Planuojate meksikietišką vakarėlį namuose? O galbūt tiesiog pritrūkote receptų idėjų? Ne bėda – norime jums pasiūlyti kelis Meksikos virtuvės inspiruotus patiekalus, kuriuos savo namuose pasigaminsite lengvai ir greitai. O skoniai jus nukels ir saulėtąją ir šurmuliuojančią Meksiką.

 

Gardžios enčilados su vištiena

Koks gi meksikietiškas patiekalas be kukurūzų miltų paplotėlių – tortilijų? Jos naudojamos tiek enčiladų gamyboje, tiek ruošiant tostadas, takus ir dar galybę įvairiausių tradicinių patiekalų. Šį kartą norime pasiūlyti enčiladų su vištiena receptą. Meniu.lt komanda gali patvirtinti – pagaminsite itin greitai. Greitai ir suvalgysite – tokie skanūs patiekalai ant stalo ilgai neužsibūna.

4 porcijoms jums reikės:

  • 8 standartinio dydžio kukurūzų miltų tortilijų
  • 500 g vištienos filė
  • 250 g fermentinio sūrio
  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • 400 g konservuotų kukurūzų
  • 2 skiltelių česnako
  • ½ arbatinio šaukštelio kumino
  • 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • 1 prinokusio avokado
  • 1 žaliosios citrinos
  • 100 g graikiško jogurto
  • 1 čili pipiro
  • Saujelės šviežių kalendų arba petražolių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Padažui:

  • 500 ml vištienos sultinio
  • 2 valgomųjų šaukštų miltų
  • 2 valgomųjų šaukštų sviesto
  • 2 arbatinių šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • 2 arbatinių šaukštelių aistriosios paprikos miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
  • ½ arbatinio šaukštelio kumino
  • ½ arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, vištienos filė supjaustykite nedideliais kubeliais. Tada ant jų berkite rūkytą papriką, kuminą, druską ir pipirus, susmulkintas česnako skilteles.
  2. Įkaitinkite keptuvę. Įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite vištienos gabalėlius maždaug po 2–3 min iš abiejų pusių, kol mėsa iškeps. Iškeptą vištieną atsidėkite.
  3. Pasigaminkite padažą. Į nedidelį puodą įdėkite sviestą, jį išlydykite. Į lydytą sviestą suberkite miltus, viską labai gerai išmaišykite, kol konsistencija primins košę.
  4. Į miltų ir sviesto mišinį suberkite visus padažui reikalingus prieskonius. Tada, po truputį pilkite sultinį. Visą laiką maišykite, kad padaže neliktų jokių gumulėlių. Ant nedidelės ugnies kaitinkite padažą maždaug 12–15 min – po tiek laiko jis bus pakankamai tirštas.
  5. Į kepimo skardą supilkite maždaug ¼ pasigaminto padažo.
  6. Ant kiekvienos tortilijos uždėkite šiek tiek padažo ir pasklaidykite po visą paplotėlį. Tada dėkite keptą vištieną, pupeles, kukurūzus, šiek tiek tarkuoto sūrio.
  7. Suvyniokite tortilijas į vamzdelio formą. Dėkite jas į kepimo skardą – ant padažo.
  8. Kai sudėsite visas tortiljas, ant viršaus pilkite padažo likutį. Taip pat ant viršaus suberkite likusį tarkuotą sūrį.
  9. Ant kepimo skardos viršaus uždėkite foliją.
  10. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite enčiladas 20 min. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 min.
  11. Viskas – enčilados iškepė. Serviruokite lėkštėje. Ant enčiladų viršaus dėkite šiek tiek graikiško jogurto, avokado  griežinėlių, čili griežinėlių. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Pabarstykite smulkintas kalendras ar petražoles.
  12. Skanaus!

 

 

Žaliųjų citrinų sriuba

Jukatanas – tai pusiasalis, kuris skiria Meksikos įlanką nuo Karibų jūros. Būtent iš šio kampelio kilęs patiekalas – žaliųjų citrinų sriuba. Sakoma, jog jos receptas mena senovės majų laikus. Maloni rūgštelė, gaivus aromatas ir puikus skonis – tokia yra ši sriuba. Rekomenduojame pasigaminti namuose.

4 porcijoms jums reikės:

  • 250 g vištienos krūtinėlės
  • 1 baltojo svogūno
  • ½ raudonojo svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 2 lauro lapų
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 geltonos/oranžinės saldžiosios paprikos
  • 2 pomidorų
  • 1 žaliosios citrinos
  • Saujelės kalendrų
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę įdėkite į didelį puodą. Užpilkite 3 l vandens.
  2. Į puodą su vištiena įdėkite nuluptą baltąjį svogūną, česnako skilteles, lauro lapus, raudonėlį, žiupsnelį druskos ir pipirų. Virkite ant vidutinės ugnies apie 40 min.
  3. Iš puodo išimkite vištieną. Suplėšykite mėsą nedideliais gabalėliais.
  4. Sultinį perkoškite per kiaurasamtį. Į jį sudėkite vištieną.
  5. Susmulkinkite raudonąjį svogūną. Nedideliais gabalėliais supjaustykite pomidorus ir saldžiąją papriką.
  6. Į didelį puodą įpilkite šiek tiek aliejaus. Sudėkite smulkintą svogūną. Apkepkite, kol suminkštės.
  7. Sudėkite papriką ir pomidorus. Kepkite dar kelias minutes, kol visos daržovės suminkštės.
  8. Į puodą su keptais svogūnais ir daržovėmis supilkite sultinį su vištiena. Virkite 10 min.
  9. Sriubą išpilstykite į atskirus dubenėlius. Į juos įspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir įdėkite po du plonus citrinos griežinėlius.
  10. Apibarstykite smulkinta kalendra ir ragaukite. Gardžios sriubos!

 

Takai su žuvimi

Takai (taco) – patiekalas, kuris, tikriausiai, daugeliui į galvą šauna pirmiausia, pagalvojus apie Meksikos tradicinę virtuvę. Reikia pripažinti – šis užkandis itin skanus ir idealiai tinka vakarėliui: lengva paruošti, o dingsta akimirksniu. Siūlome pasigaminti takų su žuvimi. Esame tikri, jog vieną kartą išbandę šį receptą, norėsite pagal jį ruošti takus vėl ir vėl.

4 porcijoms jums reikės:

Žuviai:

  • 1 didesnės menkės filė
  • 1 kiaušinio
  • 250 g džiūvėsėlių
  • 1 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio kumino
  • 1 arbatinio šaukštelio raudonėlio
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos

Takams:

  • 8 vienetų nedidelių tortilijų
  • 1 čili pipiro
  • 2 žaliųjų citrinų
  • Saujelės šviežių kalendrų

Trintiems avokadams:

  • 2 avokadų
  • ½ žaliosios citrinos sulčių
  • Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • Žiupsnelio druskos

Salsai:

  • 2 saldžiųjų paprikų (pasirinktų spalvų)
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • 1 čili pipiro
  • Saujelės šviežių kalendų
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • Žiupsnelio druskos

Gamino eiga:

  1. Pirmiausia, supjaustykite žuvį nedideliais gabalėliais. Į dubenį suberkite džiūvėsėlius, prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje suplakite kiaušinį.
  2. Ant skardos patieskite kepimo popierių. Tada žuvies gabalėlius merkite į plaktą kiaušinį, po to – į džiūvėsėlių ir prieskonių mišinį. Dėkite juos į skardą.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite žuvį ~15 min, kol plutelė taps traški, o žuvis iškeps.
  4. Per tą laiką, kol žuvis kepa, pasigaminkite salsą: svogūnus ir paprikas supjaustykite kubeliais, ant jų užpilkite žaliosios citrinos sulčių. Pabarstykite druska, aitriosios paprikos milteliais, kapotomis kalendromis. Viską gerai išmaišykite.
  5. Pasigaminkite trintus avokadus: sutrinkite juos su žaliųjų citrinų sultimis, aitriųjų paprikų milteliais, druskas.
  6. Gaminkite takos: pirmiausia, ant sausos keptuvės pašildykite tortilijas.
  7. Ant šiltų tortilijų paplotėlių uždėkite šiek tiek salsos. Ant viršaus – žuvies gabalėlius. Ant jų – trintus avokadus. Viską apibarstykite kapotomis kalendromis. Ragaukite.

 

Meksikietiška trinta pupelių sriuba

Norime pasiūlyti dar vieną meksikietiškos sriubos receptą: puikiai tiks tiek draugų vakarėliui (galite visi kartu gaminti), tiek paprastiems pietums namuose. Pasigaminsite per maždaug pusvalandį. Ir galėsite mėgautis aromatingais Meksikos skoniais. Beje, aštrumą reguliuokite pagal savo skonį.

4 porcijoms jums reikės:

  • 1 litro virtų raudonųjų pupelių
  • 1 litro mėgstamo sultinio (pvz. daržovių ar vištienos)
  • 2 didesnių pomidorų
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 nedidelio svogūno
  • 3 chalapos (jelapeno) pipirų
  • ½ arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Grietinės patiekimui
  • Šviežių kalendrų patiekimui

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Ant skardos patieskite kepimo popierių. Ant jo sudėkite pomidorus ir kepkite orkaitėje maždaug 15–20 min, kol pomidorai suminkštės ir šiek tiek apskrus. Palikite pomidorus atvėsti.
  3. Į trintuvą supilkite virtas pupeles. Užpilkite sultinį. Sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Atvėsusius pomidorus supjaustykite. Sudėkite juos į trintuvą kartu su nuluptu svogūnu, chalapos pipirais, česnako skiltelėmis. Sutrinkite iki vientisos masės.
  5. Padažą supilkite į didelį puodą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišykite, kol užvirs. Užvirus, kaitinkite dar kelias minutes.
  6. Ant viršaus supilkite trintas pupeles. Gerai išmaišykite. Sudėkite prieskonius. Virkite ~10 min. Vis pamaišykite.
  7. Viskas – sriuba pagaminta. Supilstykite į dubenėlius. Įdėkite po šaukštelį grietinės. Ant viršaus pabarstykite kapotų kalendrų. Skanaus!