This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Artėjant Kalėdoms: penki šventiškų sausainių receptai

2022-12-13
Share your recipe

Ar savo namuose jau kuriate kalėdinę nuotaiką? Ramiai židinyje spragsinti ugnis, kvepianti mišku eglutė, šilta kakava su mažyčiais zefyriukais ir... Šviežutėliai, ką tik iš orkaitės ištraukti sausainiai – tikra idilė belaukiant švenčių. Na, o tam, jog nereikėtų blaškytis ir sukti galvos, kokį receptą išbandžius šį kartą, siūlome jums penkis šventiškų sausainių receptus. Pradžiuginkite save, šeimos narius bei draugus kalėdiniais kepiniais!

 

Avižiniai sausainiai su kava ir šokolado gabaliukais

Pirmasis sausainių receptas, kurį norime jums pasiūlyti – nauja klasikinių avižinių sausainių interpretacija. Švelnus kavos aromatas ir šiltas, tirpstantis šokoladas – štai kas šiuos sausainius pakylėja į visai kitą lygį. Tad rekomenduojame išsisaugoti receptą, kuris tikrai pravers belaukiant žiemos švenčių.

24 sausainiams jums reikės:

  • 200 g švelniai sūdyto sviesto
  • 270 g rudojo cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • 160 g avižų dribsnių
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 arbatinių šaukštelių tirpios kavos
  • 250 g miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo sodos
  • 340 g juodojo šokolado gabaliukų
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Kol orkaitė kaista, puode, ant vidutinės ugnies, išlydykite sviestą. Kai šis taps švelniai rusvos spalvos, perpilkite į dubenį ir leiskite pravėsti bent 5 min.
  • Į dubenį su sviestu įmuškite kiaušinius, supilkite rudąjį cukrų, vanilės ekstraktą bei tirpios kavos miltelius. Išmaišykite, kol masė taps vientisa.
  • Į masę supilkite miltus, avižinius dribsnius, sodą ir žiupsnelį druskos. Įberkite šokolado gabaliukus ir viską švelniai išmaišykite.
  • Iš tešlos formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos, palikdami maždaug 5 cm dydžio tarpus. Švelniai ranka įspauskite kiekvieną suformuotą rutuliuką, kad jis įgytų sausainio formą. Ir kepkite 8 min.
  • Išimkite skardą iš orkaitės, apsukite, ir dar kartą įdėkite kepti į orkaitę maždaug 2 min, arba kol sausainiai kraštuose pradės stingti.
  • Išimkite kepimo skardą iš orkaitės, tačiau sausainius dar palikite. Tegul jie ramiai atvėsta ant skardos, o tada gražiai sudėsite į lėkštę. Ir viskas – galite ragauti! Puikiai tiks su mėgstama arbata arba kakavos puodeliu.

 

5 ingredientų sausainiai su migdolų sviestu

Dažnai receptai žmones išgąsdina – tiek daug skirtingų ingredientų. Pamatę ilgą produktų sąrašą dažnai nusprendžiame, jog patiekalas reikalauja per daug pastangų ir net nebandome jo pasigaminti. Dėl šios priežasties nusprendėme pasiūlyti šventinį sausainių receptą, kuriam reikės vos 5 ingredientų. O skonis – išties puikus. Išbandykite!

16 sausainių jums reikės:

  • 250 g migdolų sviesto
  • 150 g datulių be kauliuko
  • 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto
  • ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 230 g išlydyto juodojo šokolado

Gaminimo eiga:

  • Pradžia – įprasta. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi.
  • Į trintuvą sudėkite migdolų sviestą, datules be kauliukų, vanilės ekstraktą ir kepimo miltelius. Sutrinkite iki vientisos masės – kol neliks didelių datulių gabalėlių. Jei atrodo, jog tešla sausoka, galite įpilti 2–3 valgomuosius šaukštus vandens ir viską dar kartą gerai išmaišyti.
  • Iš tešlos suformuokite 16 rutuliukų, sudėkite juos ant skardos su kepimo popieriumi palikdami tarpelius. Su ranka švelniai juos spustelkite. Kepkite 10 min.
  • Iškepusius sausainius atvėsinkite. 
  • Atvėsusius sausainius apipilkite išlydytu šokoladu. Jeigu norite, galite apibarstyti ir stambesne druska – ji suteiks sausainiams papildomą cinkelį.
  • Šokoladu aplietus sausainius palikite šaldytuve, kol šokoladas sustings. Ir viskas – ragaukite!

 

Sausainiai „Kalėdų laukimas“

Cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, kardamonas – tai prieskoniai, be kurių kalėdiniai kepiniai sunkiai įsivaizduojami. Tad jeigu norite tikro šventinio aromato savo namuose, siūlome išsikepti sausainius „Kalėdų laukimas“.

20 sausainių jums reikės:

  • 350 g miltų
  • 175 g rudojo cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 didelio kiaušinio
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 2 arbatinių šaukštelių malto imbiero
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • ½ arbatinio šaukštelio kardamono
  • ½ arbatinio šaukštelio malto muskato
  • 4 valgomųjų šaukštų cukraus sirupo

Gaminimo eiga:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite skardą kepimo popieriumi.
  • Dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, kepimo miltelius, prieskonius. Tada įmaišykite kambario temperatūros sviestą ir cukrų.
  • Viduryje sumaišytos tešlos padarykite duobelę ir į ją supilkite paplaktą kiaušinį ir cukraus sirupą. Išminkykite tešlą, kol ji bus vientisos konsistencijos.
  • Apibarstykite miltais stalviršį. Ant jo iškočiokite tešlą. Storis turėtų būti apie 5 mm.
  • Pasiimkite kalėdines sausainių formeles. Išspauskite sausainius ir juos perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • Kepkite orkaitėje maždaug 10 min. Leiskite atvėsti. Ir... Skanaukite. Kalėdinė nuotaika garantuota!

 

Kokosiniai sausainiai: vos 5 ingredientai

Dar vienas, vos 5 ingredientų receptas. Pasigaminti itin paprasta, o sausainiai tiesiog tirpsta burnoje. Esame tikri, jog juos patiekus ant šventinio stalo, lėkštė akimirksniu liks tuščia. Išmėginkite.

16 sausainių jums reikės:

  • 100 g miltų
  • 300 g kokoso drožlių
  • 375 g kondensuoto pieno
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Skardą išklokime kepimo popieriumi.
  • Dubenyje sumaišykite kokoso drožles, miltus, druską ir vanilinį cukrų.
  • Į mišinį supilkite kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišykite, kad masė suliptų.
  • Į kepimo skardą valgomuoju šaukštu dėkite sausainėlius. Kepkite 10–15 min, kol sausainiai švelniai paruduos. Atvėsinkite ir ragaukite. Beje, sandariai supakuoti šie sausainiai išsilaiko švieži iki dviejų savaičių. Tad jei neturite daug laiko, pasigaminkite iš anksto ir per šventes tiesiog patiekite ant stalo!

 

Meduoliniai sausainiai su kakava

Pabaigai – meduolinių sausainių receptas. Minkšti, purūs, o svarbiausia – tiesiog tirpstantys burnoje. Puikus pasirinkimas šventiniam laikotarpiui!

Jums reikės:

  • 100 g cukraus
  • 200 g skysto medaus
  • 400 g miltų
  • 3 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 valgomųjų šaukštų nesaldintos kakavos miltelių
  • 1 ½ arbatinio šaukštelio meduolių prieskonių mišinio
  • 1 kiaušinio

Gaminimo eiga:

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Į skystą medų supilkite kakavą, meduolių prieskonių mišinį bei cukrų. Viską gerai išmaišykite. Tada įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išmaišykite.
  • Į masę suberkite miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite ir suminkykite tešlą.
  • Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite tešlą. Jos storis turėtų būti 0,5–1 cm. Tada pasiimkite sausainių formeles, išspauskite sausainius ir sudėkite į kepimo skardą.
  • Prieš dėdami meduolius į orkaitę, apšlakstykite jų paviršių vandeniu. Kepkite 8–10 min. stenkitės neperkepti, mat sausainiai gali per daug sukietėti.
  • Iškeptus sausainius atvėsinkite ir ragaukite. Kaip ir minėjome – tirpsta burnoje!