Tai nebus interviu apie tai, kaip Skaistės Semenikės gyvenime vyko pokyčiai. Kaip ji keitė gyvenimo kelius ir tapo laiminga. Čia taip pat neperskaitysite, kad teptukais ji maišo sriubą. Prieš jūsų akis dar vienas pokalbis apie maistą – netikėtas pasikalbėjimas apie maistą, skaniausius patiekalus ir kelionių skonius. Ir apie Gruziją, kurioje Skaistė mielai gyventų. Kodėl? Skaitykite.
Jei senovės dailininkų tapytuose natiurmortuose iš auksinių vazų byrėdavo vynuogės, o šalia dar ir kokia nušauta antis pavaizduota, tai šiuolaikiniai tapytojai keičia tradicinių natiurmortų sampratą. Skaistė Semenikė – viena tokių. Jos drobėse atsirado ir arbūzas, bananas. Ji pasakoja, kad spalviškai arbūzas yra tiesiog sutvertas būti nutapytu.
Šaltibarščiai yra pripažinti instagramiškiausiu patiekalu. Kokį lietuvišką patiekalą Skaistė rinktų pačiu tapybiškiausiu? „Aš nemėgstu lietuviškų patiekalų, retai gaminu lietuviškos virtuvės patiekalus. Nelabai ir moku juos gaminti. Šaltibarščiai turbūt ir man gražiausias lietuviškas patiekalas“, - juokėsi Skaistė.
Ne paslaptis, kad namuose gamintas maistas daugeliui kelia ne tik apetitą, bet ir prisiminimus. Štai ir Skaistės vaikystės prisiminimai susiję su kulinariniais išgyvenimais: „Mama nuo vaikystės gamina nuostabų šokoladinį pyragą, aš jo visada noriu ir užsiprašau, kad iškeptų, kai grįžtu į Klaipėdą.“
Niekas nepaneigs, kad kelionėse išbandome ir naujus padažus, ir ingredientus. Štai Skaistę žavi ispanų, italų ir tailandiečių virtuvės. O lankydamasi Gruzijoje, ji svaigo nuo patiekalų gausos: „Galėčiau ten gyventi. Maistas patiekiamas trimis aukštais.“ Viena paskutinių kelionių buvo Italija, iš jos Skaistė parsivežė idėją: „Raugintus ar marinuotus agurkėlius su svogūnais patiekti kaip užkandi prie kokteilių ar vyno.“ Skaitytojai, pamėginkite patys – gal patiks.
Skaistės drobės išsiskiria ryškiomis spalvomis ir detalėmis. O kokios spalvos ir skoniai dominuoja jos virtuvėje? Moteris prisipažįsta labai mėgstanti gaminti, o maisto gaminimą namie ji laiko prioritetu. „Mėgstu tailandietišką, ispanišką virtuvę. Dievinu aštrų maistą. Draugai iš kelionių visuomet parveža įvairiausių rūšių čili pipiriukų. Mėgstu žuvį ir patinka gaminti žuvienę. Dievinu salotas ir makaronus. Aš labai mėgstu valgyti, visuomet juokauju, kad mano svajonė būtų valgyti nuo ryto iki vakaro ir nestorėti. Kaip minėjau, mėgstu gaminti, labai retai lankausi kavinėse, nes esu nusivylusi. Kainos kosminės, kokybės mažai. Vyras juokauja, kad su manim neįmanoma niekur eiti, visuomet nesiseka mums - tai maistą šaltą atneša, tai užmiršta užsakymą, tai randu ką salotose ir taip visuomet, kur benueitume. Net geriausiuose restoranuose. Ir draugai tai žino, todėl visi sakė su manim niekur neis, tai ir neinu. Kam gadinti nuotaikas savo mylimiems žmonėms. Gaminu namie“, - meniu.lt pasakojo Skaistė.
Na, bet gyvenime mes darome įvairias išimtis. Skaistė nėra išimtis. Net rinkdamasi namuose gamintą maistą ir vengdama restoranų, bet išimtį padaro „SOMM“ restoranui. „O jei norisi greitų užkandukų, tai mielai lankausi „Blusyneje“. Abi šios mėgstamos vietos yra Vilniuje. Klaipėdoje patinka „Tabu“.
O ar yra tokia vieta, kurią mielai aplankytų, bet jos tiesiog nebėra? „Gal skambės kiek arogantiškai, bet nėra tokios vietos Lietuvoje. Sentimentus man sukelia skoniai iš Ispanijos, Italijos, Prancūzijos. Visuomet mintimis, kai gaminu, grįžtu į ten. Lietuvoje man trūksta meilės darbui, nes daug kavinių ir užsidaro, nes nori kuo greičiau užsidirbti. O kai mąstai tik apie pinigus, taip ir gaunasi“, - baigdama pokalbį teigė Skaistė Semenikė.
Pildome jūsų receptų sąsiuvinį. Šį kartą Skaistė Semenikė siūlo pasigaminti sumuštinukus su ožkos sūriu.
Paskrudinkite duoną, aš renkuosi ciabbatą, ištrinkite ją česnaku. Uždėkite ožkos sūrio gabaliuką ir dar pašaukite į orkaitę porai minučių. Paskrudinkite keptuvėje šoninę iki kietumo, uždėkite ant sumuštinio ir papuoškite rukola. Skanaus!
Kristina Šapytė @Meniu.lt