This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kristina Tarasevičiūtė: „Skaniausias desertas pasaulyje - ožkos sūris su pagardais“

2018-03-01
Publish your own article

Kerinčios šypsenos savininkė balerina Kristina Tarasevičiūtė šiuo metu sukasi pačiame sezono įkarštyje. Todėl į savo namų virtuvę vos bespėja užsukti. Šį kartą meniu.lt skaitytojams garsi balerina papasakojo apie savo kulinarinius įpročius, nuodėmes ir pateikė keletą kulinarinių idėjų Lietuvai.

Kaip manote, ką valgo baleto šokėjos? Ką jos renkasi pietums? Balerina Kristina Tarasevičiūtė teigia, kad kiekviena šokėja renkasi gan skirtingą mitybą, tai – įprotis.  „Vienos mėgsta grūdinius patiekalus, kitos, kad ir kaip beskambėtų, nevengia saldesnių patiekalų, trečios mėgsta pieniškus produktus, na, o aš mėgstu valgyti riebiai ir daug. Tiesa, tik šokio sezono metu. Vasarą, kai mums kaip mokyklinukams būna atostogos, racionas kiek pasikeičia, nes atsiranda daugiau šviežių daržovių, vaisių ir kepta duona su česnaku. Mano šeimoje vyrauja labai lietuviškas pieno produktų ir bulvių kultas. Džiaugiuosi, kad dar labai anksti turėjau įsiklausyti į savo organizmą ir susikurti, tokį meniu, kuris garantuotų gerą savijautą ir išlaikytų baletui tinkamą figūrą“, - meniu.lt pasakojo K.Tarasevičiūtė.

Na, o sezoniškumas neturi įtakos nuodėmėms virtuvėje. K.Tarasevičiūtė teigė, kad jai skaniausias desertas pasaulyje - ožkos sūris su pagardais ir kokybiška vytinta mėsytė. „Nors pieno produktų negaliu valgyti, tačiau atsispirti sūriams negaliu dar labiau. Mėgstu ir vintažinį čederio, pelėsinį, rūkytus sūrius. Dėl manęs saldumynai (išskyrus saldainius „Miglė“, nes jie su bulvių traškučiais) galėtų ir neegzistuoti. Man  žalios vynuogės vis tiek skanesnės už daugumą saldumynų“, - sakė ji.

Degalinių valgyklos ir valgomi atradimai Londone

K.Tarasevičiūtė šiuo metu greitu žingsniu skuba per gyvenimą, o ir sezonas – pike: „Labai daug keliauju, tad „statoilai“ (toks jau apibendrintas visų degalinių pavadinimas) šiuo metu yra pati dažniausia valgykla. Iš tiesų nuo 4-10 valgymų per savaitę. Tai yra labai daug. Organizmas pats ima maldauti sriubų ir kito karšto maisto, tačiau vis dažniau jam tenka pasitenkinti submarinu su kumpiu ar sūriu, bandelėmis su vištiena ar Big Mac’o kompleksu.“

Kelionėse kiekvienas vis kažką atrandame. Ne išimtis ir K.Tarasevičiūtė, kuri paskutinės kelionės metu lankėsi Londone, o jos atradimu tapo Peru maisto restoranas. „Ačiū dievui, draugė, su kuria atėjau, jau buvo viską išragavusi, tad užsakė jos nuomone skaniausius patiekalus. Kadangi dar nesu apsilankiusi Pietų Amerikoje, jų virtuvė mane labai nustebino, tai buvo mano pirmas susidūrimas su jų maistu.

Turiu šventą taisyklę - iš kiekvienos kelionės parsivežu autentiškų, geriausia, kokiame turgelyje įsigytų prieskonių. Tačiau vis dažniau lankantis Vilniuje įsikūrusiose specializuotuose parduotuvėlėse suprantu, kad ši mano tradicija tuoj išsisems, nes, pasirodo, jog mes jau daug dalykų galime įsigyti tiesiog čia pat.

Mėgstamiausiomis įvardinčiau Indų ir Pietų Kinijos virtuves, šiaurės Kinijos karštų puodų idėją“, - pasakojo ji.

Be malonių ir nustebinančių atradimų, kelyje pasitaiko ir akis išplėsti priverčiančių lėkštės turinių. „Nors ir esu ragavusi skorpioną ir visokius azijietiškus vabzdžius,  neatpažintas gyvybes, tačiau ėriuko skrandžio sriuba man buvo virš visko. Nors kolegos kiniečiai džiūgavo, nes tai kažkoks šventinis patiekalas, aš tik galvojau, kaip mandagiau atsisakyti“, - prisiminė ji.

Makaronijos pasaulis ir kulinarinės idėjos Lietuvai

O štai namuose – patikrintas ir labai mėgstamas meniu, kurį papildo paieškos sistemose rasti ar iš kolegių pasiskolinti receptai: „Neseniai prašiau kolegės jos užtepėlės recepto, nes jo dar „Google“ tikrai nėra. Man patinka aštrus ar bent pagardintas azijietiškais prieskoniais maistas. Pirmasis teatras, kuriame dirbau po mokyklos buvo Kinijoje, Sudžou mieste. Kadangi Lietuvoje užaugau ant sumuštinių ir kotletų, pirmą sezoną patyriau labai didelį mitybos šoką. Per tuos metus teko susivokti, kad ne vien druska ir pipirai egzistuoja šitame pasaulyje.

Maisto gaminimas - praktiškai kasdienis dalykas (neskaitant tų dienų kelyje). Dažniausiai marinuoju, kepu, improvizuoju su mėsa, azijietiško tipo troškinukais (kai mėsa su daržovėmis padaže apkepa atskirai nuo garnyro) ir makaronijos pasauliu, nes juos dievina mano vaikinas Martynas.“

Nors paskutinėmis savaitėmis K.Tarasevičiūtė labai dažnai pavalgo degalinėse, išeiti pavalgyti į kavinę ar restoraną – niekada neatsisako: „Prieš penkis metus būčiau atsakiusi, kad mieliau valgyčiau namie. Tačiau dabar... Kai atsirado tikrai šaunių vietų, kurios nesitaiksto prie klientų ir gamina autentiškai ar savaip, norisi išlįsti ir į miestą. Su draugu turime tradiciją  - po spektaklio „Otelas“  Vilniuje mus visada rasite „Gringo“ kertančius vištienos gabalėlius. Tai tiesiog šventas reikalas. „Gringo“  -  nuostabus menininkų pubas Vilniaus gatvėje, su nevaikiškomis porcijomis pardavinėjamu skaniu maistu ir su pasauliniais gėrimais. 

Kai norisi kažko indiško užsukame į „Namaste India“, kai norisi autentiškai kinietiško apsilankome „Leaye“, tai neabejotinai patys geriausi „indai“ ir „kiniečiai“ Vilniuje, nesitaikantys prie lietuviško skonio.  Gerą įspūdį yra palikusi „Piano Piano“ virtuvė. Kai norisi kažko tautiško, visada užsukame į netoli namų įsikūrusį „Žemaičių ąsotį“, kur patys skaniausi „kedai“ (cepelino dydis) ir „šliopkės“ (žemaičių blyno dydis). Pagrindinė priežastis, kodėl lankausi šiose vietose ir giriu jas - tikrai skanus ir kokybiškas maistas.“ 

Jau suradusi mėgstamiausias vieteles, K.Tarasavičiūtė savo sąrašą papildytų dar keliomis, jei tik tokios būtų. „Mano nuomone, tik visai nesenai maistas Lietuvoje įgavo skonį, tikrai nudžiugčiau jei kas atidarytų korėjiečių BBQ restoraną, kuriame žmonės užsisako marinuotą mėsą, daržoves ir kepasi patys. Prisiminimai apie tokius restoranus patys geriausi. Dar viena idėja Lietuvai - vengriška virtuvė. Taip pat labai mėgstu ir pasiilgstu, tad tenka gaminti namie.“

Skaitantieji pokalbius apie maistą, jau turbūt išmėgino visų kalbintųjų receptus. Šį ketvirtadienį – naujas receptas, kuriuo dalijasi Kristina Tarasevičiūtė: „Tai baleto šokėjo Ričardo Jankevičiaus receptas. Šias salotas darau šventėms, kai žinau, kad bus ne taip gerai pažįstamų žmonių, kurie tikėtina išsigąstų mano aštrios ir sūrios kulinarijos.“

Sluoksniuotos salotos su tunu ir poru

(nedidelis dubenėlis)

Jums reikės:

1 poro;

Tuno savo sultyse;

2 virtų kiaušinių;

Majonezo be priedų;

Patiekalams gardinti skirto arba parmezano sūrio;

Saujos graikiškų riešutų.

Na, o eiga labai paprasta: smulkiai supjaustytas poras - majonezo pertepimas - tunas - majonezo pertepimas - smulkiai supjaustytas kiaušinis - majonezo pertepimas - sutarkuoto sūrio sluoksnis - smulkiai supjaustyti graikiški riešutai. Padarytas salotas rekomeduoju palaikyti bent 3-6 valandas šaldytuve, kad sluoksniai sukristų. Skanaus!

Kristina Šapytė @Meniu.lt