Žilvino Grigaičio pristatyti tikrai nereikia. Daug keliaujantis, nemažai laiko danguje ar oro uostų laukiamuosiuose praleidžiantis vyras dar spėja ir įvairius renginius aplankyti. Spalvingai asmenybei – spalvingi renginiai. O kokia jo namų virtuvė? Ką Žilvinas Grigaitis mėgsta matyti savo lėkštėje ir kokie pietūs jį labiausiai pamalonina – šiame meniu.lt pokalbyje apie maistą.
Australijos skoniai arba nė dienos be mėsos
Vienus namus Lietuvoje, kitus Australijoje turintis Ž.Grigaitis per daugelį metų spėjo susipažinti su australų kulinarija. Pasak jo, tiek lietuviška, tiek australiška virtuvė nėra aukšto pilotažo ir abi jos yra tarp žemės ir dangaus. „Skirtumai yra labai dideli, bet kartu galima rasti ir panašumų. Esminiu skirtumu matau klimatą ir gyvenimo būdą, kurie turi daug įtakos šalies kulinarijai. Australija yra emigrantų šalis ir jų visų prisiminimai yra per skrandį. O tiksliau - tai bandymas prisiminti savo šeimos šaknis per maistą. Tokios kaip australiškos virtuvės nėra, ji yra visko po truputį mišinys. Australija - šilto klimato šalis , todėl praktiškai viskas yra kepama ant grotelių, lauko patiekalai yra labai paprasti. Man nebuvo didelio šoko renkantis, ką ten valgyti, bet kad Australijoje valgoma tiek daug mėsos - nebūčiau pagalvojęs. Kita vertus, didelis siurprizas buvo aviena, kurios dėl skonio ir kvapo aš nevalgau, bet Australijoje ši mėsa yra visiškai kito skonio. Tai buvo labai malonus siurprizas!“ - meniu.lt pasakojo Ž.Grigaitis.
Pranašu savame krašte nebūsi, o štai australus pavaišinti lietuviškais patiekalais – nemenkas iššūkis, su kuriuo puikiai susitvarko Žilvino žmona Elle. „Ji žino, kas yra lietuviška virtuvė, buvo prisipirkusi daug lietuviškų maisto gaminimo knygų, bet ar australams patinka tikras lietuviškas patiekalas, kaip šaltibarščiai ar cepelinai, atleiskit, nelabai. Bet vėdarai, kurie turi vokiškos virtuvės atspindžių ar net airiškų, yra „OK“. Štai ir bulviniai blynai su grietine ir ikrais yra labai priimtina“, - vardijo Ž.Grigaitis.
Apie vieno kąsnio sumuštinukus čia ir ten
Nuo tarptautinių kulinarinių ypatumų pereikime prie to, apie ką Ž.Grigaitis turi tikrai papasakoti – renginiuose pateikiamas maistas. Jei peržvelgtume jo darbotvarkę, vos spėtume skaičiuoti visus renginius, į kuriuos gauti pakvietimai. O koks didesnis renginys be vaišių. Vieno kąsnio sumuštiniai, burbuliukai ar krevetės taurėse – ką apie kviestiniuose susibūrimuose patiekiamą maistą mano Ž.Grigaitis? „Na, galėčiau labai daug apie tai kalbėti. Lietuvoje vykstančiuose renginiuose pateikiamas maistas nėra labai blogas, bet nėra ir ypatingas. Gaila, bet renginių organizatoriai neretai prašauna su sprendimais todėl, kad patys neįvertina savo pajėgumų. Jei pateikiamas prancūziškas šampanas, nereikia išsidirbinėti - užtenka mini deserto ar gero laikymo sūrio. Praėjo laikas, kai ateidavo visi pavalgyti. Lietuvos renginiai niekaip negali prilygti pasaulio VIP renginių oazei. Tai, kas vyksta per Melburno žirgų lenktynes, Australijos atvirąjį teniso čempionatą, Londono mados savaitę ar Dubajaus Meno mugę - palyginimo nėra, ten viskas yra subalansuota: skonis, aromatas, išraiška, pateikimas ir stilius. O patys skaniausi vieno kąsnio sumuštiniai - tik ką pagaminti iš arktinio tuno su juodaisiais ikrais. Tokiais vaišinomės VIP svečių ložėje per žirgų lenktynes Melburne. Kažkas nepakartojamo“, - prisiminė verslininkas.
Net ir negailėdamas daugybės gerų žodžių tolimojo žemyno kulinarams, Ž.Grigaitis prisipažįsta esantis sužavėtas graikiškos virtuvės. „Kaip viskas paprasta ir taip skanu. Patiko ir ispaniška virtuvė - draugų dėka Barselonoje susipažinau su tikrąja katalonų virtuve, bet kad išskirčiau kažką tokio ypatingo, negalėčiau. Aš pasaulio žmogus, man patinka viską ragauti ir pamatyti ar įvertinti“, - pasakojo vyras.
Keliaujantys skoniai
Ar dar įmanoma kuo nors nustebinti pasaulio virtuves išnaršiusį Žilviną Grigaitį? Žinoma! „Skraidant verslo ir pirma klase gali ragauti visame pasaulyje pripažintų virtuvių delikatesų, bet ne visada jos yra tikrai super. Kelionėse nėra didelių netikėtumų, bet kas paliko tikrai nemenką įspūdį, tai karališki krabai ir virtas ungurys - per 15 dienų kelionė iš Šanchajaus iki Singapūro „Rytų ekspreso“ traukiniu. Žinant, kad tai pats prabangiausias pasaulio traukinys, virtuvė buvo neįtikėtina“, - kvapą gniaužiančiais prisiminimais dalijosi Ž.Grigaitis.
Pasaulio žmogumi save vadinantis verslininkas sako, kad pasiskolina jam patikusių patiekalų receptus. Viską pasižymi kelionių užrašuose, puslapiuose užrašyta apie 50 receptų. „Nesu didelis itališkų desertų gerbėjas, bet už paskutinę Annos Pavlovos deserto lėkštę galėčiau sušokti ir striptizą. GAL“, - sakė Ž.Grigaitis.
Lašiša su ledais? TAIP!
Įspūdinguose namuose Vilniuje vyras neaplenkia virtuvės: „Daug improvizuoju ir atrodo visiems patinka, man tai tam tikrai atsipalaidavimo forma. Aš jungiu netikėtus skonius ir esu provokatorius, pavyzdžiui, rūkyta lašiša su mėtų ledais ir šokolado gabaliukais. Kartais pasidarau tokių patiekalų, kurie daug kam turbūt būtų sunkiai suvokiami.“ Ž.Grigaitis sako, kad maistas ir yra viena jo gyvenimo pagundų, todėl skubant mieste jam reikia įdėti nemažai pastangų, kad atsispirtų pagundai užeiti kažkur pavalgyti. Tačiau, kad ir kaip bebūtų - vakarienės pripažintuose Londono restoranuose, Milano kafeterijos ar Paryžiaus kruasanai, viskas turi būti subalansuota ir neišvengiama. „Labai svarbu, ką valgai ir kas tau tinka, bet namuose apsiriboju mini improvizacijomis. Patinka salotos, žuvis ir viskas, kas nėra riebu ir, žinoma, sriuba. Labai patinka sriubos ir į mano širdį galima papulti ir per geros sriubos lėkštę“, - galbūt juokaudamas, o gal ir labai rimtai pasakojo vyras.
Kur autentika?
Vilniuje, pasak Ž.Grigaičio, dabar yra devynios galybės restoranų ir kavinių. Tačiau vieno, esminio, dalyko jis teigia pasigendąs. „Pasigendu autentikos ir skonio, nes visi ieško meno lėkštėje, o skonio kaip ir nelabai... Kita vertus, vertinu miesto valgymo kultūrą, nes tada gali daugiau pažinti, kas vyksta aplinkui“, - meniu.lt sakė verslininkas.
O kokios miesto vietos Ž.Grigaičiui - malonus prisiminimas? „Daug sentimentų kelia ir buvusi „Ministerija“ ir „Ponių laimė“ Gedimino prospekte. Tai buvo įdomus laikas, kai visi žmonės judėjo į priekį, o dabar atrodo, kad jie visi pavargo nuo to, ką daro , o jaunimas užsibuvo savo spindėjimo ratuose“, - teigė jis.
Ar galite įsivaizduoti, kokį receptą jums, meniu.lt skaitytojai, gali pateikti Žilvinas Grigaitis? Nagi, žiūrim, ką turim.
Salotos su kriauše, sūriu ir medaus padažu
Paprastas salotas suplėšyti ganėtinai stambiai, 2 kriaušes supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais, sutrupinti 36 mėnesių „Džiugo“ sūrio, apie vieną šaukštą saulėgrąžų sėklų ir vieną arbatinį šaukštelį graikinių riešutų.
Viską sumaišyti rankomis, jei norite pikantiškumo - 2 šaukštai raudonų ikrų pridės skonio.
Padažas-užpilas yra vinis, todėl reikia labai atsargiai su juo.
Užpilas. Aliejus, actas, medus pagal skonį, būtinai vienas šaukštelis pesto ir arbatinis šaukštelis „Martel“ konjako, pipirai ir truputis druskos. Tinka truputis kapotų krapų.
Skanaus!
„Nieko ypatingo, bet super skanu. Gyvenimas yra paprastas, todėl reikia žiūrėti su šypsena ir paprastumu!“ – štai koks palinkėjimas skrieja visiems meniu.lt skaitytojams nuo Žilvino Grigaičio.
Kristina Šapytė @Meniu.lt