This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kas saldesnio Liucinos Rimgailės gyvenime ir virtuvėje?

2017-11-09
Publish your own article

Liucina Rimgailė – moteris, kuri keksiukais, tortais ir kitais gardumynais užkariavo smagurių širdis. Visuomet besišypsanti, žaviomis garbanomis pasipuošusi Liu prisipažįsta, kad yra priklausoma nuo saldumynų. Spalio mėnesį savo gerbėjus ji nudžiugino ir savo receptų knyga. O meniu.lt Liucina papasakojo savos virtuvės paslaptis.

Priklausoma nuo... cukraus

Priklausomybių yra visokių – ir gerų, ir blogų. O priklausomybė saldumynams – viena gerųjų, kurią turi ir rubrikos „Pokalbiai apie maistą“ herojė Liucina Rimgailė. Ji apie šią priklausomybę kalba plačiąja prasme: „Man saldu tai, kas valgoma, kas gražu, kas džiugina akis, gomurį ir protą. Taigi, pradedant nuo darbų, kurie leidžia pasireikšti kūrybiškai, baigiant gerumu, būnant namuose, šeimoje, to „saldesnio“ mano gyvenime galima rasti nemažai.“

Užsukus į Vilniaus Užupyje įsikūrusią Liu desertinę net akys nebežino, kur pirmiau suktis – spalvos, formos viena už kitą patrauklesnės, o ir burnoje darosi saldu. Norisi viską išragauti, pauostyti ir tiesiog saldintis gyvenimą. Tad kas įkvepia? Kaip gimsta nauji desertai?

„Dažniausiai įkvėpimas ateina tada, kai turiu bent kelias laisvesnes akimirkas. Kai ramiai sėdžiu ant sofos, atsipalaiduoju ir atrodo, kad „kažkas ateina“. Prisimąstau teoriškai, būtinai stengiuosi užsirašyti ir kitą dieną išsibandau praktiškai. Labai džiaugiuosi, kai įsivaizduojami skonių deriniai pasiteisina!“ – šypsojosi Liu.

Viename miegamųjų Vilniaus rajonų atidariusiu pirmąją kepyklėlę Liucina dar nesusidūrė su didele konkurencija. Dabar – viskas priešingai. Viena po kitos atsidarančios desertinės, didesnės ar mažesnės kepyklėlės, kuriose pasiūla pati įvairiausia. Tačiau ištikimi klientai, o ir vis didėjantis naujų smaližių skaičius neleidžia suabejoti verslo sėkme.

Kasdien besisukinėdama tarp keliaaukščių tortų, blizgia glazūra padengtų pyragaičių, Liucina savo mėgstamiausiais desertais vis dar vadina keksiukus. „Visgi valgau intuityviai, tad kartais noriu kažko kremiškesnio, kartais su storesniu biskvito sluoksniu, o kartais traškaus. Pagal tai ir atsirenku, kas yra tos dienos favoritas“, - teigė ji.

Regis, cukrus Liucinos gyvenime – nuolatinis ir neišvengiamas ingredientas. Paklausta, kaip nepadauginti cukraus, moteris sakė, kad ji esanti prasta patarėja šiuo klausimu, mat visiškai savęs neriboja: „Kol sveikata ir galimybės leidžia, ragauju, valgau ir džiaugiuos! Tiesa, nemėgstu itin saldžių desertų, todėl į savo kuriamus dedu jo mažiau ir dažnai pasirenku gardėsius su daugiau uogų, citrusinių vaisių.“

Namuose meniu keičiasi kaip ir metų laikai

Tad nejaugi Liucinos ir jos vyro Tado namuose nerasime nieko kito tik cukrinėmis rožytėmis gardintus keksiukus ir šokoladinius tortus? Ar dar turi laiko ir noro gaminti namuose? „Jei atvirai, laiko beveik nelieka, tačiau pastaruoju metu vis labiau stengiuos, kad liktų. Namie mėgstu gaminti troškinius. Kadangi mano vyras Tadas labai mėgsta mėsą, pasitaiko ir kepsniukų, karbonadų ar maltinukų. Sau gaminti nemėgstu, tad gaminu dažniausiai tai, ką mėgsta jis, o jam – kuo paprasčiau, tuo skaniau. Taigi, kartais įdomesnių eksperimentų tenka ir atsisakyti. Pastaruoju metu atsiranda vis daugiau kokybišką maistą tiekiančių kavinių ir restoranų, todėl labai mėgstu valgyti mieste. Be to, su vyru gyvename dviese, itin mažų porcijų gaminti nemoku, tad kartais gaminti namuose tampa net nepraktiška. Visgi reikia pripažinti, jog naminio maisto organizmas su laiku labai pasiilgsta.“

Vasara Liucinai – jums pats darbymetis. Rudenį, regis, viskas aprimsta, nors kaip ji sako, turi tik dvi laisvesnes savaitės spalį. Net ir ilsėdamasi ji dienas užpildo įvairiomis veiklomis ir projektais. Atvėsus orams norisi ne tik susisukti į šiltą megztinį, bet ir pilvą palepinti šiltais patiekalais. Liucina pasakojo, kad visais metų laikais dievinanti įvairias trintas sriubas, rudenį ir žiemą jaučią ypatingą poreikį jas valgyti. „Taip pat labiau užsimanau mėsytės. Tik štai dažniausiai tarp mano pasirinkimų atsiduria jautiena ir vištiena, vytintas prosciuto kumpis. Žiemos, aišku, neįsivaizduoju be Kūčių stalo, ant kurio visada būna žuvies, silkės, skaniųjų močiutės sausainių ir obuolių pyragas.“, - apie savo meniu pasakojo moteris.

Sugrįžti ten, kur skanu

Išbėgusi į miestą Liucina užsuka į naujai atsidariusias kavines ir restoranus. Jai smalsu paragauti, susipažinti su naujais meniu. „Kadangi mėgstu ir aštresnį, ir švelnesnį maistą, galiu rinktis kuo įvairiausias virtuves. Taip pat dažnai grįžtu ten, kur radau itin skanų patiekalą. Kartą atradusi labai skanią jūros gerybių sriubą, vien dėl jos grįžau dar keturis kartus“, - atviravo Liucina.

Turbūt ne keturis, o bent kelias dešimtis kartų ji užsuko Vilniaus senamiestyje kadaise gyvenusią vietą, kurią prisimena iki pat šiolei: „Vaikystėje labai dažnai laiką leidau pas močiutę. Didžiojoje gatvėje buvo įsikūrusi kavinaitė, kurioje buvo parduodamos šviežios bandelės, verdama kava su kondensuotu pienu, patiekiama kakava ir karštas pienas. Tokia sovietinio palikimo, bet super gera. Močiutė visuomet vesdavosi mane ten... mielai ir šiandien nueičiau! Tik šiuo metu vietoj jos įsikūręs striptizo baras.

Laikai pasikeitė ir maža mergaitė, kuri su močiute lankydavosi pamėgtoje kavinukėje dabar gali pati pakviesti močiutes su anūkėmis į savo desertinę paskanauti kepinių. O mėgstančios sukinėtis virtuvėje gali pasigaminti Liucinos mėgstamų keksiukų – desertinės šeimininkė su meniu.lt skaitytojais dalijasi kakavinių keksiukų su natūralių aviečių kremu ir įdaru receptu. Pabandykite!

 

Kakaviniai keksiukai su natūralių aviečių kremu ir įdaru

Ingredientai biskvitui:

150 g miltų

200 g cukraus

250 ml karšto vandens

60 g nesaldintos kakavos

1 šaukštelis kepimo miltelių

1 šaukštelis sodos

1 kiaušinis

60 g tirpinto sviesto

Gaminimas:

Sumaišau miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir karštą vandenį. Ten pat įmaišau kiaušinį ir sviestą, išmaišau ir supilstau į keksiukų formeles. Kepu iki 180º C įkaitintoje orkaitėje, 20-25 min.

Ingredientai įdarui:

200 g šaldytų aviečių

60 g cukraus

4 g želatinos, užpiltos dviem šaukštais šalto vandens

Gaminimas:

Avietes ir cukrų sudedu į puodą ir verdu apie 8min. Nuimu nuo ugnies ir įmaišau vandenyje išbrinkusią želatiną. Taip paruoštas uogas pastatau į šaldytuvą, kad apstingtų. Po to iškepusiuose keksiukuose padarau duobutes, į jas įdedu po gausų šaukštelį aviečių įdaro.

Ingredientai kremui:

200 g mascarpone kremo

220 ml grietinėlės (36 proc.)

60 g cukraus

50 g šaldytų aviečių

Kremo gaminimas:

Avietes paverdu ant vidutinės ugnies apie 7 min. Nuimu nuo ugnies, gerai atvėsinu ir perkošiu per sietelį, kad atskirčiau skystąją dalį nuo uogų kauliukų.

Dubenyje suplaku kremą iš mascarpone sūrio, grietinėlės ir cukraus. Į gautą kremą švelniais judesiais dalimis įmaišau puikiai atvėsusias avietes. Jei uogos labai intensyvios ir matote, kad gauto kiekio gali būti per daug, viso kiekio nedėkite.

Kremą sudedu į konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu ir išspaudžiu ant keksiukų. Laikau šaldytuve, kad kremas neištižtų.

Skanaus!

 

Kristina Šapytė @Meniu.lt