Sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė, jau devynerius metus puoselėja tokį gyvenimo būdą, kuris skatina rinktis sveiką ir gerą maistą, nebijoti eksperimentuoti, ragauti, gaminti, mylėti žmones ir save, aktyviai leisti laisvalaikį, sportuoti ir džiaugtis kiekviena diena. Indrė savo atradimais ir laimės receptu dalijasi ir su visais kitais tinklaraštyje „Sveika ir gardu”. Na, o mūsų pokalbis sukasi apie tai, kas motyvuoja, įkvepia, kada gimsta įdomiausios idėjos ir geriausi projektai.
Renkasi tai, kas natūralu
Aš dažniausiai renkuosi natūralius produktus, kurie neturi sudėtingų sudėčių. Visuomet esu tikra, kad mano pasirinkimas yra geras, tad man nereikia gaišti laiko studijuojant etiketę. Trumpai tariant, perku paprastus, grynus produktus: vaisius, daržoves, kruopas, ankštinius, mėsą, žuvį, kiaušinius, varškę, graikišką jogurtą, sėklas, riešutus… Visi šie produktai neturi ilgos sudėties lentelės, dažnai net neturi jokios ,,mandros’’ etiketės. Taip pat labai stengiuosi, jog mityba nebūtų nuobodi ir, kad joje netrūktų baltymų bei daržovių.
Sėkmės formulė
Sėkmės formulė visose srityse yra labai paprasta, tiesiog reikia daryti. (šypsosi) Esu suskirsčiusi ją į keturis svarbiausius punktus: tai noras, tikslas, darbas ir tikėjimas.
Jie tiesiogiai vienas su kitu susiję ir jei nors vieno punkto neįvykdysite – nieko nebus. Sėkmė tiesiog iš savęs neatsiranda, ją reikia susikurti, pasidaryti, atidirbti. Kalbant apie taisykles, tai man labai svarbu, kad išgerčiau pakankamą skysčių (vandens) kiekį, jog mano mityboje vyrautų tik natūralūs produktai su kartkartėmis atsirandančiais nuklydimais. (šypsosi) Stengiuosi kuo aktyviau leisti laisvalaikį, dalyvauti žygiuose ir įtraukti į tai ir savo artimuosius. Ne ką mažiau svarbus poilsis ir miegas. Tad šalia gero maisto, fizinio aktyvumo, miego, dar man labai svarbu ir kokybiškas laisvalaikis. Mėgstu skaityti knygas ir dievinu keliones su šeima. Manau tai ir yra mano pagrindinės taisyklės sveikam ir kokybiškam gyvenimo būdui.
Įkvepiantys dalykai
Aš visada sakau, kad kai kažko labai nori – motyvacijos gali ,,vežimu vežti’’. Bet žinoma, būna visokių dienų. Mane labai motyvuoja mano vyras, mano dukra, tėvai, draugai. Taip pat motyvuoja kiti daug dirbantys ir iš gyvenimo siekiantys žmonės (nemėgstu jų vadinti sėkmingais, nes kaip jau minėjau, sėkmė iš niekur neatsiranda, mes tą sėkmės žvaigždę juodu darbu lipdom). Na o labiausiai motyvuoja gera savijauta, lengvumas bei mano klientų rezultatai. Nuoširdžiai už kiekvieną ,,sergu’’, kartu džiaugiamės, kartu verkiam. Bet ta akimirka, kai jie pasiekia savo tikslą ir jaučiasi laimingi – neįkainojama.
Silpnybės
Pyragas „Medutis” iš „Liu Patty” desertinės ir jų rožinė latte.
Patiekalai gaminti su meile
Gal pasirodysiu labai pasipūtusi, bet man priimtiniausias yra mano pačios gamintas maistas. (šypsosi) Džiaugiuosi išmokusi suderinti „sveika ir gardu”, tad po tokio maisto jaučiuosi geriausiai, aktyviausiai, nejaučiu sunkumo skrandyje ar mieguistumo. Džiaugiuosi, kad ir mano artimieji galvoja taip pat.
Taip pat labai mėgstu mamos paruoštus grybus, anytos morkų pyragą, geriausių draugų Kristinos ir Artūro ruoštą lašišą su bulvių košė ir morkų salotomis. Man labai skanu, kada patiekalai pagaminti su meile, toks maistas tampa išskirtiniu ir jį valgyti yra maloniausia bei skaniausia.
Atradimai kitose šalyse
Kalbant apie svečių šalių virtuves, tai man labai patinka Italų patiekalai. Tik jų suvalgius dažnai apsunkstu, bet svečiuodamasi ten visada išbandau ką nors. Apskritai keliaujant mėgstu ragauti ir bandyti.
Gyvendama Amerikoje labai pamėgau įvairias daržovių sultis, salotas su garbanotuoju kopūstu „kale”, šiltas salotas su mėlynuoju sūriu ir makaroniukais.
Kava ir desertas
Labiausiai mane įkvepia kava ir desertas, gal dėl to daugiausiai mano receptų – būtent desertai, kurių sudėtis nepavojinga figūrai. (šypsosi) Gražiausios mintys, idomiausios idėjos ir geriausi projektai gimsta būtent geriant kavą, mėgaujantis desertu ir bendraujant su vyru ar drauge.
Idėjos tinklaraščiui
Manau, kad visos idėjos tinklaraščiui ateina iš širdies ir noro skaniai ir sveikai valgyti. Būna pasiimu kokį tradicinį patiekalą ir mėginu jį perdaryti su sveikatai palankiais produktais. Ir mėginu skirtingas variacijas tol, kol pavyksta. Tada pasidalinu su klientais, sekėjais. Mano galvoje visada verda didelis puodas su idėjomis, jei tik turėčiau daugiau valandų paroje – visko būtų dar daugiau. (juokiasi)
Mėgsta sugrįžti
Nesu dažnas restoranų svečias. Dažniau juose lankomės su vyru ar mama kai keliaujame. Tačiau su draugėmis mėgstame pasilepinti desertu „Liu Patty” desertinėje. Su kitomis mamomis tinklaraštininkėmis susitinkame pusryčių „Vaflių namuose”. Na, o su šeima savaitgalio vakarienės apsilankome „Užupio picerijoje” ar „Talutti”. Mes esame iš tų, kurie pripranta prie aplinkos, darbuotojų, todėl mėgstame sugrįžti ten pat. Man svarbi aplinka, darbuotojai, tada ir maistas tampa skanus, ir atlaidžiau žiūriu jei kažkas nepatiko. Darbuotojų šypsena visada nuginkluoja. (šypsosi)
Linkėjimai nuo Indrės
Vienas mėgiamiausių mano ir mano vyro su dukryte receptas:
Vištienos ,,nugetsams“ reikės:
400g. vištienos krūtinėlės;
2 kiaušinių;
Maltų avižų;
Didelio šaukšto graikiško tiršto jogurto;
Sezamo sėklų;
Česnako;
Vištienos prieskonių be druskos;
Rūkytos paprikos milteliai;
Druskos;
Ghee sviesto arba aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga:
Supjaustome vištienos krūtinėlę norimo dydžio gabalėliais. Į dubenį sudedame vištieną, susmulkintą česnaką, prieskonius, graikišką jogurtą. Sumaišome gerai. Paliekame pasimarinuoti. Idealu bent porai valandų. Pasiruošiame dubenėlį, kuriame suplakame kiaušinius. Į vieną lėkštę suberiame sezamo sėklas, į kitą avižinius miltus. Imame vištienos gabalėlį ir pavoliojame avižiniuose miltuose. Tuomet mirkome į kiaušinio plakinį, tada į sezamo sėklas ir dedame kepti į keptuvę su įkaitintu sviestu ar aliejumi. Visuomet geriau aliejaus įsipilti mažiau, kepti ant nesvylančios keptuvės, ant mažos ugnies. Iškeptus gabaliukus dedame ant popierinio rankšluoščio, kad sugertų nereikalingą riebaliuką. Ypatingai skanūs ir šalti. Tad puikiai tinka neštis su savimi, dėti vaikam į mokyklą. Sekantis skanėstas – bulvytės. Jas gaminsime iš saldžios bulvės, neišsigąskite, pažadu patiks!
Na ir ,,free“ bulvytėms reikės:
Saldžios bulvės;
|Druskos;
Žolelių prieskonių.
Gaminimo eiga:
Nulupame ir supjaustome bulves norimo dydžio šiaudeliais. Kepimo popieriumi išklojame skardą, sudedame bulvytės, idealu jei nesiliečia viena su kita. Pabarstome prieskoniais. Dedame kepti į įkaitintą orkaitę, ~180temp. apie 25-30min.
,,Majonezinis“ padažas. Jam reikės:
Avokadas
100g. tiršto graikiško jogurto;
Česnakas;
Druska;
Citrinpipiriai.
Gaminimo eiga:
Nulupame avokadą ir česnako skiltelę. Viską dedame į maisto smulkintuvą ir triname iki vientisos masės. Padažą laikyti šaldytuve. Sunaudoti per porą dienų.