This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Dominykas Kubilius: „Labiausiai trūksta greito maisto restoranėlių už greito maisto kainą“

2018-01-25
Publish your own article

Prie ko prisiliečia laidų prodiuserio Dominyko Kubiliaus ranka – tampa žiūrovų reitingų lyderiais. Žiūrimos laidos, neužmirštami projektai ir naujų idėjų generavimas šiam  vyrui jau kasdienybė. O kur da tikėtos ir netikėtos išvykos ir nauji kulinariniai potyriai, bet nebūtinai prie televizoriaus.

Savo laimės paukštę pagavęs D.Kubilius geros laidos televizijoje receptą pateikia nedaugžodžiaudamas. Pasak laidų prodiuserio, kad laida ar projektas eteryje suktųsi ne vieną sezoną reikia šių dalykų: fantazijos, drąsos, greičio, energijos, užsidegimo. Receptas lyg ir paprastas, pamėginkite ir patys kažką sukurti.

Puodai virtuvėje ir televizoriaus ekrane

Jau ne vienus metus lietuviški tv kanalai žiūrovams siūlo tęstinius kulinarinius projektus arba atsiranda vis naujų. Regis, iš pradžių visi pradėjo šokti, vėliau dainuoti, o dabar – „valgomos“ laidos, kulinarinės knygos tampa bestseleriais. „Kulinarinės laidos dar nėra sulaukusios tokio susidomėjimo per TV, kaip knygos. Kulinarinės laidos rodomos rytiniu laiku, o pagrindinio ir žiūrimiausio vakarinio  TV laiko jos dar nepasiekė, todėl kad jų žiūrimumas nėra didelis. Tai liečia išskirtinai Lietuvą, jeigu žiūrėtume kitas pasaulio šalis - kulinarinės TV laidos yra populiarios. Kulinariniai užsienio šou populiarūs tie, kuriuose, visų pirma, gaminami paprasti patiekalai arba įmantrūs, bet su paprastais ingredientais. Būtent todėl Jamie Oliveris tapo tokiu populiariu, nes jo patiekalus gali namuose pasigaminti bet kas. Tos laidos ar tos receptų knygos, kuriose aprašomas šviežio auštuonkojo putėsio su trumais receptas pasmerktas nesėkmei“, - meniu.lt pasakojo D.Kubilius.

O jei D.Kubiliui būtų patikėta sukurti kulinarinę laidą? Kokia ji būtų? „Kažkada gaminome Lietuvai adaptuotą populiarųjį pasaulinį realybės šou „Hell’s kitchen“ („Pragaro virtuvė“), tai mano kulinarinis šou atrodytų panašiai, kur tvarka kaip armijoje, keiksmažodžiai, prakaitas ir karščiausia ugnis. Jaunystėje esu dirbęs kavinėse, todėl žinau, kad virtuvėse yra būtent taip. Tikras darbas virtuvėje - ne su tvarkingomis šukuosenomis ir švariomis baltomis prijuostėmis, todėl laidą įsivaizduočiau tokią, o ne suvaidintą poniučių kotletukų kepyklėlę“ – taip savo kulinarijos laidos viziją išdėstė tv prodiuseris.

Dažnai pastebima, kad mūsų televizija – sutirštintų spalvų ir neskoninga. O kokio skonio mūsų televizija pagal D.Kubilių? „Saldžiarūgštė, bulvių krakmole voliota, kinietiškai kepta traški vištiena, juk ne veltui lietuviai taip pamėgo kinų virtuvę. Saldu ir rūgštu“, - šmaikštavo D.Kubilius. O kokiais skoniais jūs įvertintumėte mūsų televiziją?

Kengūrienos mėsainis ir kiti netikėtumai kelionėse

Kelionės įkvepia, ten pajaučiami kvapai ir skoniai ilgai išlieka atmintyje. Štai visai neseniai D.Kubilius su mylimąja Laura Paukšte ir judviejų dukra Matilda keliavo po Balio salą. „Indoneziečių virtuvė tikrai įspūdinga, joje gali rasti Europos, Australijos ir tikrosios Azijos skonių, visa tai persipynę tarpusavyje ir, kas labiausiai stebina, labai dera. Paprastas pavyzdys - avokadas su šokoladu, pabandykit...“ – dar šiltais įspūdžiais dalijosi vyras.

Indonezijoje išbandytas kulinarinis „miksas“ dar nebuvo pats netikėčiausias stebuklas lėkštėje. „Sraigės, varlės ir kažkas panašaus nestebina, bet Berlyne ragautas  mėsainis su kengūriena tikrai nustebino. Visų pirma tuo, kad toks mėsainis siūlomas, antra - kengūrieną matyti valgiaraštyje ir dar patiekiant bandelėje su svogūnais. Tikrai nekasdieniška“, - pasakojo D.Kubilius.

Kuo daugiau skonių, tuo geriau

Greičiausiai kengūrienos mėsainio recepto D.Kubilius nepaprašė, tačiau prisipažįsta, kad kelis kartus klausė vieno ar kito patiekalo recepto restorane. „Teko nusivilti, restoranų šefai receptų neišdavė, tai daugiau nebandžiau prašinėti. Receptus sužinau visagaliame internete ir vėliau su jais eksperimentuoju pagal savo skonį“, - teigė jis.

Net ir negavęs norėtų receptų D.Kubilius turi savus favoritus, o keletą patiekalų galėtų valgyti net keliskart per dieną. „Jautienos steikus su krauju galėčiau valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Bent vieną kartą per dieną būtinai valgau aštriai. Nemėgstu maisto su mažai skonio arba tokio, kur skonio reikia ieškoti. Skonio turi būti daug ir jis turi būti sodrus.“

„Ritos smuklę“ prisiminus ir kur rasti gero greitojo maisto?

Pasirinkimą, kur valgyti – mieste ar namie – nulemia mažoji poros dukra Matilda. „Šiuo metu tenka valgyti dažniau namie. Kai mažo vaiko nebuvo, dažniausiai valgydavome mieste. Visų pirma, renkamės naujas, dar neišbandytas vietas, o jų Vilniuje tikrai daug, nes restoranai ir kavinės nuolat keičiasi. Jeigu jau viskas išbandyta, renkamės pagal tai, kokios šalies virtuvės norisi“, - pasakojo D.Kubilius.

Pastebėjęs, kad vienos kulinarinės vietos užsidaro, o jų vietose duris atveria naujos. O prisimenant vaikystę... „Daugiausiai sentimentų kelia sultininė, buvusi netoli V.Kudirkos aikštės, kur po mokyklos su klasiokais eidavau sultinio ir bandelės su dešrele. Prisimenant paauglystę, sentimentus kelia prie upės buvusi „Ritos smuklė“, ji veikė iki paryčių ir būtent ten pirmą kartą paragavom tikros Amerikos, amerikietiškų blynų su klevų sirupu, storapadžių picų ir t.t. Ir be maisto linksmos naktys ten buvo.

O šiuo metu, mano manymu, labiausiai trūksta greito maisto restoranėlių už greito maisto kainą. Vilniuje net negalime į namus užsisakyti kinų maisto popieriniuose kvadratiniuose indeliuose, atveža plastmasinėse dėžėse už restorano kainą. Greito maisto kultūros apskritai neturime. Todėl dirbant turime pietums skirti mažiausiai valandą, nors taupant laiką, būtų galima gyventi truputį paprasčiau ir romantiškiau, pavyzdžiui, valgyti iš popierinio indelio parke saulei šviečiant“, - meniu.lt sakė D.Kubilius.

Dominykas Kubilius pasidalijo greitu užkandžio receptu.

Traškūs kepti smulkinti svogūnai (gerų jų galima rasti tik „Ikea“), medus ir kietasis „Džiugo“ sūris. Sūrį mirkai meduje, vėliau pavolioji svogūnuose ir į burną. Tobula!

Kristina Šapytė @Meniu.lt