This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Choreografė Sandra Saikauskaitė: „Pirmenybę visada teikiu naminiam maistui“

2018-04-12
Publish your own article

Televizijos projektų dalyvė, žinoma šokėja ir choreografė Sandra Saikauskaitė – spėja ne tik suktis šokių aikštelėje, bet ir namų virtuvėje. Kuo ji lepina savo kūną, kokį maistą ji renkasi ir kodėl ji neimprovizuoja gamindama – šiame meniu.lt pokalbis apie maistą.

Mes vis dar į savo lietuviškąją kulinariją žiūrime lyg su gėda, lyg atsainiai. Juk mes turim riebius padažus ir sunkiai virškinamus cepelinus. Jokios išmonės, gracijos ar gomurio malonumo. Šokėja Sanda Saikauskaitė mūsų vaišių stalo neįsivaizduoja be mėsos ir bulvių, spirgučių ir grietinės. Todėl, kai jos paprašėme mūsų kulinariją palyginti su šokiu – jai teko ilgokai pasukti galvą: „Sunkiu savo turiniu tai galėtų panašėti į šiuolaikinį šokį, grubumu - į rumba columbia (kubietiškas, įprastai tik vyrų atliekamas šokis). O kalbant linksmiau, yra toks afro cuban šokis - obatala - kuriame šokama stipriai sulenktais keliais ir nugara, tai jis turbūt geriausiai atspindėtų lietuvišką stalą, po kurio dažniausiai pradeda „traukti prie žemės. Bet atvirai: lietuviškas maistas prieš pat šokių varžybas - tikrai nerekomenduojamas.“

Pavyzdingos valgytojos rekomendacijos

Visados judesyje, šokio žingsneliu gyvenimu skriejanti S.Saikauskaitė pasakoja, kad ji nėra ta pavyzdinga valgytoja, o dažnai dėl chaotiško, nepastovaus darbų grafiko truputį išprotėjusi tampa ir jos mityba.  „Bet su amžiumi pradėjau jausti, kad jeigu valgau pusfabrikačius, per daug miltinio maisto, cukraus, tampu apsunkusi, neturiu energijos, sunkiau dirbti, kurti, ruoštis pasirodymams, akivaizdžiai prastėja sportinė forma. Tad šiuo metu tiesiog stengiuosi žiūrėti, ką dedu į burną, kasdien, ne tik prieš varžybas. O nuo rėžimo nutrūkstu tik per šventes ar kažkokius renginius. Iš esmės beveik nevartoju alkoholio, saldumynus valgau gan kukliai (bet dievinu juodąjį šokoladą), privengiu sunkaus, kepto maisto“, - pasakojo ji.

Šeimos tradicijos, o ir kulinarinės, keliauja iš kartos į kartą. Pasak choreografės, tradicijos, su kuriomis ji užaugo, tikrai lietuviškos: „Tos pačios bulvės ir mėsa, apie kurias kalbėjau. Ir kuo daugiau padažo! Tiek tėvai, tiek seneliai mėgdavo tą pačią frazę: „valgyk, vaikeli, valgyk.. tik kaulai ir skūra dabar“. O mes su vyru mėgstame gryną, lengvesnį maistą, natūralius prieskonius. Mažiau mums yra daugiau. Aš apskritai nemėgstu stovėjimo prie puodų, esu pritinginti šeimininkė. Patinka orkaitėje keptas maistas: vištiena, žuvis. Garuose ar vandeny virtos daržovės. Ryžių trapučiai su migdolų sviestu. Rytą visada pradedu su vandens, citrinos ir himalajų druskos vandeniu. Ant stalo visada yra vaisių, riešutų... ir juodojo šokolado. Ir beveik kasdien darausi glotnučių (smoothies): trintų vaisių ir daržovių kokteilius. Būtinai įdedu kokosų aliejaus šaukštą, linų sėmenų arba chia sėklų, maca arba spirulinos miltelių. Bet niekad nedarau to dėl figūros. Porą kilogramų aš mielai priaugčiau. Svarbiausia man - savijauta, sveikata.“

Pirmenybė – grynam, sveikam ir skaniam maistui

Kurios šalies tradicinė virtuvė jai labiausiai prie širdies – šokėja taip pat negalėtų pasakyti. „Iš esmės esu tiesiog už sveiką, sąmoningą mitybą. Dažniausiai keliauju šokių reikalais ir turiu gan įtemptą pamokų grafiką. Tai tenka valgyti viską (kad tik skrandis nebūtų tuščias). Bet kai viešiu Italijoje, beveik visada būnu patenkinta apsilankymu restoranuose. Graikijos salose vis stebiuosi salotų gardumu (ir kiekiu, kuris būna lėkštėje). Apskritai turbūt galėčiau gyventi Europos pietuose ir būti gyva jų šviežiais prinokusiais vaisiais bei daržovėmis“, - šypsojosi S.Saikauskaitė.

Nors ir nedega dideliu noru gaminti, choreografė paragavusi kažko gardaus, iš karto prašo recepto: „Dažniausiai tai būna mano šokėjų į studiją atnešti desertai. Mokykloje buvau „tiksliukė“, man patinka skaičiai, aiškios proporcijos. Improvizuot mėgstu tik šokiuose, o ne virtuvėje. Tiesa, mano vyras yra priešingybė. Jis ir iš kirvio košę išverda. Aš tokių aukštumų dar nepasiekiau.“

Ko dar trūksta Vilniuje?

Valgyti namie ar mieste – toks klausimas retai iškyla S.Saukauskaitei. „Lietuvoje aš nesu kavinių ar restoranų fanė. Pirmenybę visada teikiu naminiam maistui. Tačiau savaitgaliais norisi leisti sau atsipalaiduoti 100%, taigi kartas nuo karto išeiname papietauti ir mieste. Aš esu labai paprasta. Man nelabai rūpi nei vardiniai rūbai, nei žymiausi restoranai. Man svarbu atmosfera, žmonės šalia ir kad po maisto, kurį valgiau, nestotų skrandis. Kad maistas būtų kuo grynesnis. Aš manau, kad Vilniuje galėtų būti daugiau sveikais mitybos principais paremtų restoranų. Štai, pagalvojau: koks skanus desertas yra keptas obuolys su varške, riešutais. Bet turbūt nėra restorano, kuriame būtų įmanoma tai gauti? Man ypač kliūna greito maisto užkandinės: norėtųsi, kad jose ne tik sumuštinius ir kavą pardavinėtų, bet daugiau, įvairesnio pasirinkimo sveikų salotų ar sveikų desertų! Bet turbūt visa tai neatsiras tol, kol nepadaugės sveiką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių“, - teigė šokėja.

***

Šiltajam sezonui artėjant, šokėja, choreografė Sandra Saikauskaitė dalinasi gaivaus gėrimo (beveik kaip deserto), kuris ne tik skanus, bet ir sveikas, maistingas, keliantis nuotaiką ir seksualumą receptu.

Sandros mėgstamiausias Smoothie: Kokosų pienas (jeigu tirštas, skiesti su vandeniu), kokosų aliejaus šaukštas, šaldytų braškių (aš dedu ~6), o jeigu norisi, galima pridėti ir šaldytų mėlynių ar šilauogių, Pusę banano (arba 1 nedidelis), 2 arbat. šaukšteliai maca pudros, 0,5 arbat. šaukštelio grynos kakavos, 1-1,5 šaukštelio Chia sėklų, žiupsnelis cinamono. Viską suplakti smulkintuvu. Skanaus!

Kristina Šapytė @Meniu.lt