This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Zanzibaro valgiai (pasaulio virtuvės)

2008-01-30
Publish your own article

Zanzibaras – salų grupė, esanti rytinėje Afrikos dalyje, šalia Tanzanijos. Tai legendinio dainininko Fredžio Merkurio (Freddie Mercury) gimtinė. Zanzibare auginami muskato riešutai, cinamonas, pipirai. Šio salyno virtuvė yra „pasiskolinusi“ daug patiekalų iš kitų kultūrų.

Ryžiai yra pagrindinis produktas, naudojamas patiekalams, tokiems kaip wali va nazi (indiški basmati ryžiai, paruošti su kokosų pienu), ruošti. Šis patiekalas populiarus visoje Tanzanijoje. Salyno virtuvėje populiarus pilau (plovas), kurį, kaip manoma, Zanzibaras „pasiskolino“ iš arabų, tačiau šalyje jis laikomas tradiciniu valgiu. Zanzibare galima atrasti ir indiškos kulinarijos valgių, tokių kaip chapati (indiška duona, kuri skaniausia šilta). Zanzibare galima pasimėgauti figų duona, keptais bananais ar plantanais (bananų rūšis), saldžiųjų bulvių pudingais ar kokoso-pupelių sriuba.

Makubi – pavirti špinatai su pomidorais bei žemės riešutų sviestu.

Mchicha – pakaitinti špinatai su kokosais, žemės riešutais bei paprastu sviestu. Paprastai patiekiamas prie mėsos, vištienos ar žuvies.

Supu Ya Ndizi – plantanų sriuba.

Vitumbua – ryžių pyragas.

Mikate ya Maji na Vitunguu – svogūniniai lietiniai. Ruošiami taip pat, kaip ir mūsiškiai lietiniai blynai, tik į tešlą yra dedami raudonieji svogūnai, kurie prieš tai pakepinami margarine arba ghee svieste su šiek tiek druskos bei žiupsneliu cukraus. Ghee sviesto gaminimo būdas yra „atkeliavęs“ iš indiškos virtuvės. Tai yra sviesto riebalai, kurie išgaunami lėtai keptuvėje kaitinant sviestą, kurio reikia mažiausiai pusės kilogramo. Tai itin sveikas produktas.

Biriani – įvairiai ruošiamas patiekalas, kuris yra populiarus tiek arabiškoje virtuvėje, tiek pačioje Indijoje, Turkijoje ar Europoje (pavyzdžiui, ispaniškoji paella). Zanzibariečiai be pasirinktos mėsos bei ryžių ruošdami šį patiekalą taip pat naudoja turkišką šafraną, indišką masalą (prieskonių mišinys), kiaušinius, „žalią“ jogurtą, cinamoną, bulves, ghee sviestą, imbierą ir dar begalę ingredientų.

„Beno salotos“

Tai kaimyninėje Pembos saloje gaminamos salotos, mėgiamas ir Zanzibare. Tad pasigaminkime...

Jums prireiks:
3 gvazdikėlių;
1 puodelio cukraus;
2 puodelių vandens;
Taip pat papajos, mango, arbūzo, gerai sunokusių bananų ir agurkų (sėklas išpjaukite). Pastarųjų, jei nepatinka, galite ir nedėti.

· Užvirkite vandenį su cukrumi, kaitindami maišykite tol, kol gausite sirupą.
· Įmeskite gvazdikėlių, pamaišykite ir iš karto išimkite. Sirupą atvėsinkite.
· Supjaustykite vaisius ir agurką nedideliais kubeliais ir sudėkite į sirupą.
· Šias salotas galima skanauti su vaniliniais ledais arba su plakta grietinėle.

Improvizuokite. Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – vienas iš biriani (http://evolvingtastes.blogspot.com)
Meniu.lt informacija