This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vokietijos rislingų ambasados ieškokite trijų upių slėniuose (svetur)

2005-10-19
Publish your own article

Jei Vokietijos vyno žinovų paklaustumėte apie šios šalies išskirtinius rislingo vynus, ko gero, sulauktumėte vienodo atsakymo: tai Mozelio, Saro ir Ruverio upių slėniuose vynuoges auginančio vieno seniausių šalyje vyno ūkio „Reichsgraf von Kesselstatt“ produkcija. Subtilūs, elegantiški, vaisių kvapus skleidžiantys šios vyninės gėrimai, kurių skonių paletė – nuo švelnaus rūgštumo iki desertiniams vynams būdingo salsvumo, itin vertinami ne tik tėvynėje, bet ir Rytų šalyse. Lietuvoje šis neseniai pradėtas vežti vynas dar tik jaukinasi vartotojus.

Šios vokiškų rislingų ambasados istorija siekia XIV amžių ir siejama su netoli sienos su Liuksemburgu esančiu Tryro miestu. Tai buvo laikai, kai tuometinio žemių princo regento vyno rūsiui ėmė vadovauti Johannas von Kesselstattas. Jo dinastijos viešpatystė baigėsi 1978 metais, kai vyno ūkį įsigijo Guntheris Rehas. Prieš 22 metus iš tėvo vyninę perėmė dukra.

Trapi nedidukė moteris Annegret Reh Gartner drauge su vyru, aukščiausios klasės virėju, Gerhardu Gartneriu ūkiui vadovauja iki šiol. Ir iki šiol sutuoktiniams priklausančioje vyninėje gaminami tik vienos rūšies vynai – kokybės kompromisų nepripažįstantys rislingai.

Praėjusią savaitę Vilniuje viešėjusi vyninės pardavimų vadovė Andrea Galli mėgino atskleisti vynų išskirtinumo paslaptį. „Mūsų vynuogės auga labai stačiuose kalvų šlaituose. Jas visą dieną veikia tiesioginiai saulės spinduliai, o šilumą ilgiau išlaikyti padeda greta tekančios upės. Uogas sirpinantį šiltnamio efektą sukuria ir šilumą akumuliuojanti uolėta dirva. Įkaitinta per dieną, ji kaip krosnis vynuoges šildo ir nakčia“, – pasakojo A. Galli.

Pasak jos, 38 ha užimančiuose „Reichsgraf von Kesselstatt“ vynuogynuose iki šiol nenaudojamos mašinos, o visi darbai atliekami rankomis.

Anot pardavimų vadovės, „kilniu kūnu“, kompleksiniu skoniu, elegantiškumu ir subtilumu iš kitų rislingų išsiskiriantys jos atstovaujamos vyninės gėrimai tokias savybes išlaiko ir atkimšti po 30-40 metų. „Daugelis mano, kad saldūs vynai netinka derinti prie maisto. Tačiau galimos puikios kombinacijos. Mūsų rislingai tinka prie patiekalų, turinčių saldžių komponentų, o sausesni vynai su tokiais valgiais gali būti pernelyg rūgštūs“, – tikino viešnia.

Pasak jos, žymiuosius Vokietijos rislingus yra pamėgę Azijos virtuvės gerbėjai, o tiems, kurie renkasi europietišką virtuvę, ji patartų rislingų paskanauti su paštetu, Vienos šniceliu, keptos žuvies patiekalais. Šie vynai paryškintų vytinto kumpio ir meliono duetą ar pelėsinio sūrio ir graikinių riešutų pasta įdarytų persikų užkandį.

Lietuvoje galima įsigyti „Reichsgraf von Kesselstatt“ 2003 metų derliaus rislingų. Butelį šio išskirtinio vyno įmanoma nusipirkti už 22-73 litus.

Pasak Andrea Galli, jos atstovaujama vyninė nepripažįsta jokių kompromisų dėl vyno kokybės (Mykolo Ambrazo nuotr.)

Prieš 6 metus vyninės „Reichsgraf von Kesselstatt“ būstinė iš Tryro perkelta į Ruvertalyje esančią Marienlai pilį (Vyninės archyvo nuotr.)

Ramunė Žukauskienė
„Laisvalaikio“ informacija