This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vietnamo virtuvės bruožai (svetur)

2006-10-21
Publish your own article

Kaip ir daugelis kitų Tolimųjų Rytų šalių virtuvių, taip ir Vietnamo kulinarijos pasaulis turi savitų bruožų, kaip antai vietnamietiška degtinė ar keptos šunų letenėlės. Tačiau paskanavus įprastų šios šalies patiekalų supranti, jog esi šalyje žmonių, kurie mėgsta ir egzotiškus, ir paprastus, niekuo neišsiskiriančius patiekalus.

Vietnamo virtuvę su kitomis Tolimųjų Rytų virtuvėmis sieja daug bendrų tradicijų ir maisto produktų. Svarbiausi vietnamiečiams yra ryžiai ir sojos produktai. Ryžiai dažniausiai patiekiami išvirti. Populiarus yra ir ryžių nuoviras chao. Svarbią vietą Vietnamo kulinarijoje užima prieskoniai, kaip antai citrininė žolė ar kalendra.

Vietname yra valgoma įvairių rūšių mėsos, tokios kaip šuniena, gyvatiena, vėžliena. Tačiau populiariausia išlieka kiauliena ir jautiena. Iš jautienos verdami skanūs sultiniai. Vietname labai populiari bo la lot – aštri jautiena, kepta betelio lape bei cha – dažniausiai pastos pavidalo mėsa, pagardinta įvairiais prieskoniais. Taip pat labai mėgstami patiekalai, pagaminti iš viščiuko bei skanėstai, paruošti iš tropinių žuvų.

Beje, Vietnamas garsėja ypatingais žuvies pagardais, kurie naudojami ne tik prie žuvies. Vienas tokių – nuoc mam. Šis pagardas labai panašus į tailandietiškąjį nam pla, tik dažniausiai yra stipresnis bei turi aitresnį žuvies skonį. Iš nuoc mam gaminamas ir kitas Vietnamo virtuvėje populiarus padažas – nuoc cham, kuris gaunamas sumaišius cukrų, citrusinius, raudonuosius pipirus, česnaką. Dar žinomos krevečių pastos mam ruoc ir mam tom.

Vietname labai populiarios ir įvairios sriubos, dažnai gaminamos iš makaronų. Bun bo hue – tai aštri jautienos sultinio sriuba iš ryžių makaronų, storesnių nei pho, kilusi iš senosios Vietnamo sostinės Hau. Šioje šalyje naudojami ir ryžių miltai. Praktiškai visi miltiniai patiekalai vadinami banh. Prie banh patiekalų priskiriami ir makaronai, kurių keletas rūšių yra sukurtos būtent Vietname:

Banh pho – ryžių makaronai, iš kurių gaminamas patiekalas pho – makaronų sriuba su jautienos sultiniu, mėsa, daržovėmis ir prieskoniais, labai populiari Vietname. Banh hoi – labai ploni ryžių makaronai, susukti į ryšulėlius. Banh canh – makaronai iš ryžių ir džiovinto manijoko miltų.

Šalyje labai populiarūs patiekalai su įvairiais įdarais.

Banh bao – vietnamietiški koldūnai, kilę iš kiniškų baozi. Banh xeo – ploni blyneliai, kepami iš ryžių miltų, kokoso pieno ir svogūnų laiškų. Jie įdaromi kiauliena, krevetėmis, žaliųjų pupelių daigais. Valgant mirkomi į žuvies padažą. Banh Beo – apvalūs maži ryžių miltų blyneliai, patiekiami su įdaru iš krevečių, su žuvies padažu. Banh bot lọc – maži ryžių miltų pyragėliai, įdaryti kiauliena ar krevetėmis, suvynioti į banano lapus. Banh chưng – pyragėliai iš gličiųjų ryžių, kurie vyniojami į banano lapus ir įdaromi žaliosiomis pupelėmis, kiauliena, juoduoju sezamu. Valgomi per Naujuosius metus.

Kaip atskira maisto rūšis išskiriami banh cuon – įvairūs vyniotinukai ir suktinukai, įdaromi įvairiausiais įdarai. Šie patiekalai kepami ar patiekiami šalti. Taigi vieni žinomiausių:

Nem Ran – pavasario suktinukai (gaminami iš ryžių tešlos), kilę iš Kantono (Kinija) virtuvės. Vietname jie dažniausiai įdaromi kiauliena. Cha gio – kiaušininiai suktinukai, taip pat kilę iš Kantono virtuvės. Goi cuon – dar vadinami vasaros suktinukais. Daržovės, jūrų gėrybės ir mėsa susukami į sudrėkintą ryžių popierių, valgomi šalti, mirkant į padažą. Bi cuon – suktinukai, įdaryti smulkinta kiauliena (Bì). Bo bía – suktinukai su kiaušiniu, morkomis, ridiku. Ca cuon – suktinukai su žuvimi ir svogūnų laiškais.

Dar vienas populiarus vietnamiečių patiekalas yra banh mì. Tai vietnamietiškas sumuštinis. Jam pagaminti naudojama prancūziška duona, kurios viduje suspaudžiami įvairūs produktai.

Na ir koks gi tas žuvies pagardas, tinkantis prie visko? Štai vienas iš jų:
60 ml žaliosios citrinos sulčių;
60 ml žuvų padažo;
2 valgomieji šaukštai ryžių acto;
1 valgomasis šaukštas cukraus pudros;
2 labai smulkiai supjaustytos česnako skiltelės;
3 smulkiai supjaustyti raudonieji Azijos askaloniniai česnakai arba pusė raudonojo svogūno;
2 maži, labai smulkiai supjaustyti raudonieji ankštiniai pipirai (jei esate alergiškas, ar ne itin mėgstate aštrius patiekalus, išimkite sėklas).

Parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu