This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Trumpai apie Portugalų virtuvę

2005-02-24
Publish your own article

Populiarūs kepti viščiukai, įvairių rūšių duona. Nemažai suvartojama jūros gėrybių. Iš žuvų patiekalų daug valgoma portugališkai paruoštų sardinių. Populiarios ir lašišos, jūros lydekos. Labiausiai portugalai mėgsta ne šviežias, o džiovintas žuvis, įvairiuose šalies regionuose daug suvartojama česnako ir alyvų aliejaus bei alyvuogių. Iš sriubų garsiausia yra caldo verde, verdama iš bulvių ir kopūstų. Portugalai garsėja ir gebėjimu skaniai paruošti kiaulieną, kurios skonio paslaptys turbūt glūdi kiaulių pašare. Kiaulės Portugalijoje šeriamos kaštonais. Net ir išrankaus gurmano skrandį portugalų virtuvė visada patenkina.

Portveinas ne visada raudonas. Taip, jis gali būti baltas arba geltonas. Šis vynas skiriasi ne tik spalva, bet ir kvapu, ypatingu kvapu, kuris išgarsino jį visame pasaulyje. Dėl to portugalai su dideliu malonumu geria tikrąjį portveiną., kurį paprastai paduoda desertui prie sūrio arba pyragaičių.

Nors Lisabona Europoje buvo prekybos prieskoniais centras, bet saldainiais ir kitais saldumynais smaguriauti, maistui naudoti cinamoną, muskato riešutą arba gvazdikėlius nuo seno galėjo tik turtuoliai. Tuo tarpu paprasti žmonės mito (ir dabar tebesimaitina) tuo, ką jiems teikė gamta. O tai pirmiausia — žuvis.

Naudota literatūra : Vaidotas Januškis „Europa“ 1998m.
G. Lindė, H. Knoblochas „Gero apetito“ 1977m.
http://webhome.idirect.com/~geoles/
http://www.portugalvirtual.pt/index.html
http://www.molon.de/galleries/Portugal/
www.biblioteka.lt informacija