This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Tiesa ir mitai apie Prancūzijos virtuvę

2019-05-09
Publish your own article

Prancūzijos virtuvė - viena populiariausių pasaulyje, dėl savo turtingos istorijos, įmantrių patiekalų gausos ir sudedamųjų dalių įvairovės paprastai laikoma tinkamiausia rafinuotam, išlavintam skoniui. Kita vertus, net nebūdami gurmanais, šį bei tą apie prancūzų virtuvę žinome visi -  sviestiniai raguoliai pusryčiams, ilgieji batonai kiekvienam valgymui, varlės ir sraigės vakarienei, geras vynas ir daug sūrio. Kaip yra iš tiesų? Štai keletas asmeniškai patikrintų mitų ir faktų apie prancūzų virtuvę:

  1. Prancūzijos virtuvė - visai šaliai tinkamas terminas. Ne. Tokį apibendrinimą užginčys kiekvienas prancūzas, nes šalies geografinė ir kultūrinė įvairovė lemia ir didelius valgymo įpročių ir maisto gaminimo skirtumus. Bretanėje kepami grikių blynai, Normandijoje valgoma daug sviesto ir grietinės, Provanse karaliauja subtilūs prieskoninių žolelių aromatai, šviežios daržovės ir alyvuogių aliejus, o Elzase rastumėte nemažai vokiečių virtuvės patiekalų. Regionų skirtumai tokie ryškūs, kad verčiau kalbėti apie vietines Prancūzijos virtuves, kurias vienija tam tikri bruožai, o apibendrinti reikia labai atsargiai.
     
  2. Prancūzai maitinasi labai sveikai. Ne visai. Dideliuose miestuose pilna greitojo maisto restoranų - nuo Mc Donald's iki prancūziškojo Quick, o sviestinius raguolius (kruasanus) su uogiene dietologai vargu ar pavadintų sveikais pusryčiais. Tuo pačiu galima paneigti ir kitą mitą, jog prancūzai itin liekni ir jų dieta tinka saugantiems linijas. Statistika teigia, kad nutukėlių šalyje sparčiai daugėja, o jei susižavėsite vietiniais skanėstai ir be saiko gardžiuositės sviestiniais kepiniais, patiekalais su grietininiais padažais ir mėgausitės gausiomis vakarienėmis, atostogos Prancūzijoje neišeis į naudą figūrai.
     
  3. Prancūzai valgo varles ir sraiges. Tikrai ne visi prancūzai. Šis mitas tebėra populiarus, nors visi, viešėję Prancūzijoje patvirtins, kad šie patiekalai yra retai ragaujamas delikatesas, o ne įprastas dienos pietų ar vakarienės variantas, tikrai ne visi prancūzai šiuos gyvius mėgsta ir reguliariai valgo.
     
  4. Prancūzai geria daug vyno. Taip, vynas geriamas dažnai, bet negausiai - nedidelė taurė pietaujant ar vakarieniaujant, bet nebūtinai kasdien. Išėję pasisėdėti su draugais, prancūzai mieliau gurkšnoja alų. Smagu tai, kad vyno pasirinkimas Prancūzijoje labai platus,ir šis gėrimas yra nebrangus – net už 4 -5 eurus galima įsigyti butelį kokybiško vietinio vyno.
     
  5. Prancūzijoje prie stalo praleidžiama daug laiko - kiekviena vakarienė klegesio pilnas valandų valandas trunkantis susibūrimas prie stalo. Su išlygomis galima teigti kad taip, tai - ne mitas, o tiesa. Vakarienė svarbiausias dienos valgymas, ir vakarieniauti vienam neįprasta - laukiama, kol namuose susiburs šeima, vienišiai kviečiasi draugų arba vakarieniauja mieste su kompanija, valgoma neskubant, daug laiko skiriama bendravimui, ypač savaitgaliais. Kas gali, kokybiškam valgymui laiko skiria ir per pietus - kai kurios įstaigos darbuotojams suteikia net   valandos pietų pertraukai. Kita vertus, didmiesčiuose pastebėsite ir ne vieną paskubom sumuštinį kremtantį darbuotoją, skubantį atgal į biurą - šiuolaikinis gyvenimo tempas keičia įpročius, ne visi gali sau leisti ilgus pasisėdėjimus prie stalo.
     
  6. Prancūzų patiekalai - sudėtingi. Deja, beveik visuomet - taip. Net iš pažiūros paprastučiai patiekalai, tarkime, plonieji lietiniai crepes ar daržovių troškinys ima atrodyti sudėtingi, kai prancūzai įsijautę ima aiškinti apie sudedamųjų dalių proporcijas, konsistenciją, būtent tokią, o ne kitokią keptuvės temperatūrą ir druskos ar cukraus santykio subtilybes. Regis, tradiciškai Prancūzijoje ne tik nevalgoma, bet ir negamina paskubomis, taigi maisto ruošimas pagal prancūziškus receptus dažnai užtrunka ir reikalauja kantrybės bei įgūdžių.

Gabija Lebednykaite @meniu.lt