This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Taivano virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-02-04
Publish your own article

Taivanas, kitaip dar vadinamas Formoza, yra sala valstybė tarp Taivano sąsiaurio ir Filipinų jūros. Šalis yra viena pažangiausių pasaulyje pramonės srityje. Taivano kulinarijai stiprią įtaką yra padariusios kinų ir mongolų virtuvės. Saloje vyrauja žemės ūkis, auginami ryžiai, cukranendrės, kukurūzai, atogrąžų vaismedžiai, laukuose nusidriekusios arbatos plantacijos.

Virtuvės pagrindas – ryžiai, kiauliena, sojos. Taip pat gana populiari jautiena, dominuoja jūrų produktai, žuvis (tunas, jūrų ešeriai, sardinės, ančiuviai, įvairūs vėžiagyviai, kalmarai, sepijos), labai vertinamos įvairios sriubos. Gyventojai mėgaujasi šviežiais vaisiais – citrusiniais, papajomis, melionais. Ruošiami patiekalai pagardinami sojos padažu, ryžių vynu ar sezamų aliejumi.

Kas populiaru?
Kinijos Kantono regiono patiekalai – keptos krevetės su kišju riešutais, pyragai. Populiari garsioji Pekino antis, garuose paruoštos krevetės, ungurys su pipirų padažu, kumpis su padažu, paruoštu iš kaulų smegenų (čiulpų). Iš Kinijos Sičiuanio regiono pasisavinti baklažanai su česnakiniu padažu, keptos krevetės su pipirų padažu, vištiena su riešutais. Iš Šanchajaus taivaniečiai „nugvelbė“ patiekalą, paruoštą iš ryklio pelekų su vištiena, grybus su krabų mėsa, ryklio pelekų sriubą. Iš Kinijos Hunan provincijos į Taivano virtuvę atkeliavo garuose paruoštas kumpis su medaus padažu, rūkyta antis. Mongolai „paskolino“ houguo – mėsą, panardintą padaže, pagamintame iš sezamo pastos, krevečių aliejaus, imbiero sulčių ir pupelių pastos. Tačiau ir patys taivaniečiai turi savo patiekalų – tai ir suktinukai su žemės riešutų sviestu, austrių omletas ar su saldžiarūgščiu padažu paruošti šonkauliukai.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – įdaryti suktinukai, kurių pagrindas yra ryžių popierius. Tai labai populiarus patiekalas Azijos regionuose (http://archives.zinester.com)
Meniu.lt informacija