This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Šventiniai latvių patiekalai (svetur)

2006-07-06
Publish your own article

Daugumą tradicinių šventinių patiekalų, valgytų prieš daugelį metų, ant latvių šventinio stalo galima rasti ir šiandien. Visos tradicinės Latvijoje švenčiamos šventės yra susijusios su metų laikais ir žemdirbyste. Štai kodėl tradicinių švenčių maistas Latvijoje yra toks, kokį tuo metu gali pasiūlyti gamta.

Derliaus nuėmimo šventė
Rudenį, kuomet derlius jau nuimtas ir maisto gausu, ūkininkai paprastai švęsdavo derliaus nuėmimo šventę. Šios šventės proga būdavo paskerdžiamas paršas arba avinas. Šventei patiekalai būdavo gaminami iš naujo derliaus produktų. Iš naujojo derliaus grudų iškepta duona turėdavo ypatingą galią. Valgant šią duoną reikėdavo sugalvoti norą, kuris, manyta, būtinai išsipildys. Papjauto naminio gyvulio mėsa nebūdavo valgoma iš karto. Pirma ji sūdyta ir džiovinta arba iš jos darytos dešros. Iš kraujo daryta speciali kraujinė dešra, raumenys verdami.

Tradiciniai mėsos vyniotiniai, gaminami iš riebaus bekono mėsos, labai populiarūs visų Latvijoje švenčiamų švenčių metu ir šiandien. Kepamos ir įvairios saldžios duonos, įdaromos rabarbarais, obuoliais, uogomis vasarą ir saldžiu sūriu ar džiovintais obuoliais žiemą.

Kalėdiniai pietūs
Specialūs valgiai buvo valgomi žiemą, per Kalėdas. Dauguma šios šventės tradicinių valgių galima rasti ir ant dabartinių latvių Kalėdų stalų. Populiarus valgis būdavo virta kiaulės galva, ir šiandien mėgstamas patiekalas yra virti žali žirniai su keptos mėsos gabalėliais ir spirgučiais, kuris paprastai užgeriamas gėrimais rūgušpiens arba kefirs. Šį patiekalą galima rasti visuose Latvijos kavinėse ir restoranuose ištisus metus. Kalėdų metu virti žirniai būdavo valgomi ryte, nes matyta, kad tuos, kurie suvalgys žirnius ne ryte, visus metus lydės nelaimės.

Kitas populiarus kalėdinis patiekalas – kraujinė dešra. Ji dėl savo apvalios formos primena žiedą, todėl buvo laikoma visų metų simboliu. Per pastaruosius 100 metų Latvijoje išpopuliarėjo imbierinė duona. Ši tradicija atkeliavo iš Vokietijos. Šiandien populiariausias Kalėdų valgis – kepta kiauliena. Šventinį stalą puošia ir karpis. O žuvies žvynai dedami į kišenę ar piniginę, nes tikima, kad tai kitais metais atneš daug pinigų. Pagal latvių tradicijas, kad kiti metai būtų turtingi, per Kalėdas turi būti valgomi 9 patiekalai. Šiandien šios tradicijos retai paisoma.

Velykiniai kiaušiniai
Pavasarį, per Velykas, maisto atsargų po žiemos likdavo mažai, todėl ilgus amžius Latvijoje virti, marginti svogūnų lukštais ir dekoruoti raižiniais kiaušiniai buvo pagrindinis Velykų valgis. Dauguma šeimų Latvijoje ir šiandien verda ir margina kiaušinius namuose. Kitas buvęs populiarus Velykų valgis – daiginti kviečiai – šiandien jau nėra delikatesas, jis dažnai tik papuošia šventinį stalą.

Vasaros šventės
Šiandien pati populiariausia šventė Latvijoje vasarą yra Joninės (Jaņi) arba saulėgrąžos šventė. Ši šventė žymi trumpiausią naktį ir ilgiausią dieną. Šventės metu dainuojamos specialios Joninių dainos, puošiamasi įvairių augalų vainikais, iki pat ryto deginami laužai. Pagrindinis Joninių valgis – kmynų suris su alumi. Ant šventinio stalo taip pat esti vyniotinių, saldžios duonos, įvairių mėsų, kitokio modernaus maisto, tinkančio šventėms.

Kadangi tai yra šventė, paprastai švenčiama gamtoje, Joninių metu tapo populiarus iškylų maistas, pavyzdžiui, saliami dešra, ant grotelių kepti patiekalai ir įvairios salotos.

Vestuvių stalas
Dar viena svarbi šventė, kurios negalima nepaminėti, yra vestuvės. Ši šventė nuo seniausių laikų asocijuojasi su maisto gausa. Ir šiandien latvių vestuvių stalas neįsivaizduojamas be gausybės valgių. Ant vestuvinio stalo visada galima rasti vyniotinių, saldžios duonos ir alaus, taip pat įvairių rūšių salotų, įvairios mėsos užkandžių, daug vaisių. Kaip pagrindinis patiekalas per vestuves ar gimtadienius yra patiekiami kiaulienos šonkauliukai, šniceliai, kepsniai ir didkepsniai, veršienos valgiai ir kt. Desertas paprastai gaminamas iš uogų. Po vidurnakčio svečiams siūlomas „Naujos žmonos tortas“, patiekiamas su kava.

Jei tektų sėdėti prie šventinio latvių stalo, žinokite, kad jums teks daug valgyti, gerti ir dainuoti. Daugelyje namų jums bus pasiūlyta žolelių arbatos (pagamintos iš įvairiausių augalų, ne tik iš mėtų ar ramunėlių), kuri, turbūt, bus vasarą surinkta pačių šeimininkų.

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka