This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Šventės Italijoje: nauji rekordai (svetur)

2008-01-10
Publish your own article

Šiemet Italijoje šventės buvo švenčiamos kaip niekad – italai ne tik suvalgė maisto už 6 milijardus eurų, bet ir sumušė torrone rekordą bei pateko į Gineso rekordų knygą.

Anot žemdirbių profsąjungos Coldiretti, šiemet per Kalėdas ir Naujuosius metus italai suvalgė daugiau nei 100 milijonų kilogramų garsių itališkų pyragų panettone ir pandoro, 20 tūkstančių tonų makaronų, 8 milijonus kilogramų dešrų ir kitų tradicinių gardėsių. Taip pat jie išgėrė 80 milijonų butelių putojančio vyno. Ir visa tai kainavo 6 milijardus eurų – niekas nepasakys, kad italai nemoka švęsti švenčių. Apie šių metų iškilmių išskirtinumą byloja ir kiti skaičiai: vienas Italijos gyventojas šiemet per šventes suvartojo 2 tūkstančiais kalorijų daugiau nei įprastai. Tačiau Naujiesiems metams prasidėjus šventės nesibaigė, o suvartotų kalorijų skaičius tik augo.

Italams šiemet pavyko sumušti torrone rekordą. Torrone yra nugos konditerinis gaminys, tradiciškai gaminamas iš medaus, cukraus ir kiaušinio baltymo, pagardinamas kepintais migdolais ar kitais riešutais. Nors šiais laikais torrone tapo tradiciniu Kalėdų desertu, jo tradicijos siekia net šešioliktą amžių. Jis pradėtas gaminti Ispanijoje, Jijona mieste. Šiuo metu jis populiarus ne tik Ispanijoje, bet ir Lotynų Amerikos šalyse, taip pat Rousillon regione (Prancūzija), kai kuriuose Italijos regionuose.

Būtent Italijoje, Camerino mieste, per Trijų karalių šventę, kuri tradiciškai švenčiama sausio 6 dieną, buvo pagamintas gigantiškas torrone saldėsis. Camerino miestelis yra vidurio Italijoje ir priklauso Marche regionui. Čia veikiantis saldumynų fabrikas Francucci garsėja visame pasaulyje. Šiemet jo šeimininkai nusprendė nudžiuginti ne tik miestelio gyventojus, bet ir sumušti torrone rekordą.

Net sunku įsivaizduoti, kiek prireikė laiko, pastangų bei konditerių, kad 400 metrų ilgio torrone taptų Trijų karalių šventės kulminacija ir didžiausia atrakcija: jis tarsi gyvatė išsiraizgė viduramžio architektūros miesto gatvėmis sausio 6 dieną, kai visi vaikai laukė kerėtojos Befanos atneštų dovanų. Dažniausiai šios šventės proga dovanojami saldumynai, taigi šiemet Camerino miestelio vaikai tikrai neliko nuskriausti.

Taip gerai atšventus šventes, padarinių italams išvengti irgi nepavyko: eilinis šios šalies gyventojas švenčių metu priaugo 2-3 kilogramus. Taigi italų žemdirbių profsąjunga pateikė sąrašą vaisių ir daržovių, kurios turėtų vyrauti dienos maisto racione, kad priaugti kilogramai pradėtų „tirpti“. Jame atsidūrė apelsinai, kriaušės, obuoliai, kiviai, brokoliai, cikorija, moliūgas, salotos ir morkos. Anot Coldiretti, daržoves reikia valgyti su aliejumi ir trupučiu citrinų sulčių. Sąraše atsidūrė ir kelios kitos daržovės, kurios peršalimo ligų ir gripo epidemijų periodu turėtų padidinti organizmo atsparumą.

Kaip matome, italai šventes šventė triukšmingai ir įdomiai – jiems net pavyko sumušti rekordą. Lietuvių irgi nevertėtų nuvertinti, kaip žinia, mes irgi mėgstame gerai švęsti ir skaniai pavalgyti, o tiems, kurie po švenčių aptiko kelis nereikalingus kilogramus, vertėtų pasinaudoti italų patarimais.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; en.wikipedia.org
Nuotrauka: proloco.camerino.sinp.net
Meniu.lt informacija