Šalyje, kurioje gaminama daug sūrio, yra ir labai daug sūrio paruošimo būdų. Vienas garsiausių yra fondiu, kilęs iš Šveicarijos Neuchâtel kantono.
Faktai apie fondiu
Caquelon arba šilumą išlaikantis fondiu katiliukas su rankena, nesvarbu ar jis pagamintas iš molio, glazūruotos keramikos ar emaliuoto ketaus, gaminant fondiu yra būtinas. Pagal tradicinį Neuchâtel kantono fondiu receptą, šio patiekalo pagrindiniai ingredientai yra baltas vynas ir dviejų rūšių tarkuotas arba pjaustytas sūris, kuris ištirpinamas ir sumaišomas katiliuke. Paprastai yra maišomi sūriai Emmental ir Gruyère, nes pirmasis vienas būtų per švelnus, o antrasis – per aštrus.
Kad sūris išsilydytų, į šildomą vyną būtina įpilti citrinos sulčių. Nuimtas nuo viryklės, katiliukas pastatomas ant degiklio, stovinčio ant stalo. Valgytojai ilgomis šakutėmis pasmeigia gabalėliais supjaustytą baltą duoną ir merkia į paruoštą sūrio mišinį. Labai svarbus yra sūrio subrendimo laipsnis. Jei sūris bus per mažai subrendęs, šildomas susitrauks, jei per daug – atsiskirs jo riebalai. Be to, kiekviename Šveicarijos kantone gaminami vis kitokios rūšies sūriai, tad ir fondiu receptai yra skirtingi.
Klasikinio sūrio fondiu receptas (Fondiu Neuchâtel)
Ingredientai:
1 česnako skiltelė;
400 g Gruyère sūrio;
200 g Emmental sūrio;
300 ml balto vyno;
1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių;
2 arbatiniai šaukšteliai krakmolo;
100 ml vyšnių degtinės;
Maltų juodųjų pipirų;
Muskato riešutų;
Baltos duonos kubelių (po 200 g kiekvienam žmogui).
Fondiu katilėlį ištrinkite česnaku. Sutarkuokite arba supjaustykite sūrį. Vyno ir citrinos sulčių mišinuką užvirinkite, galite įlašinti česnako sulčių. Sudėkite ir ištirpinkite sūrį. Kol sūris tirps, sumaišykite vyšnių degtinę su krakmolu. Mišinį supilkite į sūrį, pagardinkite pipirais ir muskato riešutais. Sūrį virkite tol, kol jis taps lygus, kreminės konsistencijos. Perkelkite fondiu katilėlį nuo viryklės ant degiklio, stovinčio ant stalo. Leiskite fondiu ir valgant virti, taip pat retkarčiais pamaišykite. Pasmeikite duonos gabalėlius ilga šakute ir merkite į sūrį. Nepamirškite, kad jeigu pamesite duoną sūryje, turėsite kartu pietaujantiems nupirkti vyno butelį.
Pastaba: jei fondiu per skystas, įdėkite dar truputį sūrio, jei per tirštas – atskieskite vynu. Vynas neturėtų būti per ilgai išlaikytas, geriausias – rūgštus. Fondiu puikiai tinka ir sidras.
Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka