This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Svazilando virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-02-05
Publish your own article

Svazilandas – tai mažytė valstybė Pietų Afrikoje, šalia Mozambiko. Svazilande išvystytas žemės ūkis, žemė tinkama verstis gyvulininkyste. Cukranendrės ir galvijai yra daugiausiai eksportuojami produktai. Ūkiuose auginami citrusiniai vaisiai, ryžiai, kukurūzai, sorgai, ananasai.

Prancūzų kulinarai Svazilando virėjams pasiūlė citrinų sulčių, česnakų, laiškinių svogūnų ir marinatų. Šalies virtuvėje dominuoja vaisiai, daržovės, mėsa, žuvis. Žuvis šioje šalyje yra svarbus produktas ir daugeliui gyventojų bene pagrindinis baltymų šaltinis, todėl žuvys šioje šalyje ruošiamos labai įvairiais būdais. Žuvis valgoma šviežia, vytinta, rūkyta ar džiovinta saulėje.

Pagal svazilandiečių tradicijas pagaminta žuvis gana gerai žinoma pasaulyje. Dažnai žuvis marinuojama imbiero, pomidorų bei kajano „čili“ marinate ir vėliau verdama palmių aliejuje. Kaip ir avienos troškinys riešutų padaže, garsusis Gerdaros žuvies troškinys laikomas seniausiu šios šalies patiekalu. Abu patiekalai dažniausiai ruošiami ypatingų švenčių proga, pavyzdžiui, Kalėdoms, Naujiesiems metams ar Nepriklausomybės dienai.

Mėsa taip pat yra vienas iš svarbiausių daugumos Svazilando patiekalų elementų. Įvairūs rūkyti, pamarinuoti kumpiai dažnai naudojami ruošiant vienus ar kitus patiekalus.

Svazilando žmonės daugumą patiekalų valgo rankomis, nes tiki, jog taip gauna teigiamą energiją. Dažnas patiekalų ingredientas yra ir įvairios daržovės bei javai.

Salada pera de abacate (avokadų salotos)

Jums reikės:
„Iceberg“ salotų galvos (suplėšykite norimo dydžio gabalėliais lapus ir sudėliokite į lėkšteles).
Poros avokadų (supjaustykite juostelėmis ir išdėliokite ant salotų lapų).
Poros pomidorų (supjaustykite kubeliais).

Pabarstykite viską druska, pipirais ir salotų prieskoniais bei apipilkite paruoštu užpilu.

Užpilui – puodelis citrinų sulčių, tiek pat alyvuogių aliejaus ir persikų sirupo. Viską gerai išmaišykite (galima naudoti ir kitokį vaisių sirupą). Jei naudosite persikų sirupą, pabandykite į salotas įpjaustyti ir persikų.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: žuvies troškinys (www.bbcgoodfood.com)
Žemėlapis: www.thecommonwealth.org
Meniu.lt informacija