This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Šiuolaikinė Airijos kulinarija (svetur)

2007-03-20
Publish your own article

Paprastumu garsėjančioje airių nacionalinėje virtuvėje daug patiekalų gaminama iš bulvių, tačiau populiarūs valgiai ir iš kiaulienos, paukštienos, žuvies ir ypač avienos. Šalis garsi juodu, tirštu alumi porteriu, viskiu ir grietinėle gardinta stipria airiška kava, puikiu viskiu, likeriais.

XX amžiuje airių virtuvei didelę įtaką padarė Vakarų šalių kulinarija ir tų šalių žmonėms būdingas požiūris į maistą. Tad šiandien airiai mielai renkasi picą, aštrius žuvies ir mėsos patiekalus, kinų maistą ir net kai kuriuos vakarinės Afrikos dalies valgius. Prekybos centrų lentynose ir maitinimo įstaigose puikiai „sugyvena“ tradiciniai šalies valgiai su europietiškaisiais, atkeliavusiais iš Amerikos (ypač Meksikos), Indijos, Kinijos ir kitų šalių.

Išpopuliarėjus greitajam maistui, vis daugiau Airijos gyventojų ėmė skųstis savo sveikata: dažnas šalies gyventojas susidūrė su nutukimo problemomis, pagal sergančiųjų širdies ligomis skaičių šalis pirmauja pasaulyje. Tiesa, dėl to iš dalies kalta ir tradicinė airių virtuvė, kurioje svarbią vietą užima mėsa ir sviestas. Stengdamasi sumažinti sergančiųjų skaičių, Airijos Vyriausybė vykdo įvairias sveikos gyvensenos kampanijas per televiziją, įdiegė sveikos gyvensenos programas mokyklose.

Dėl šios priežasties nuo paskutiniojo XX amžiaus ketvirčio pastebimas naujos airių kulinarinės krypties kūrimasis, paremtas tradiciniais ingredientais, ruošiamais nauju būdu. Šios virtuvės pagrindas – daržovės, žuvis, ypač lašiša, upėtakis, austrės, moliuskai, kitos žuvys bei jūrų gėrybės, tradicinė sodos duona, daugybė rūšių namų gamybos sūrio, gaminamo visoje šalyje, ir, žinoma, bulvės. Tradiciniai patiekalai, tokie kaip airiškasis stew (avienos krūtininės troškinys), coddle (nacionalinis patiekalas iš kiaulienos, dešros, virtų bulvių, obuolių), bulvių duona ir kiti nacionaliniai patiekalai išgyvena atgimimą.

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotr.