This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Sezoninis vokiečių delikatesas – šparagai (svetur)

2006-07-08
Publish your own article

Vokietijoje balandžio-birželio mėnesiais su dideliu malonumu valgomi šparagai. Priešingai nei Italijoje ar Prancūzijoje, Vokietijoje labiau vertinami baltieji, o ne žalieji šparagai.

Šparagų derlius nuimamas labai anksti ryte, kuomet dar nepatekėjusi saulė. Taip yra daroma todėl, kad nepamelstų ką tik pasirodžiusios šparagų galvutės. Iš karto nuimtos, šios daržovės trumpiausiu keliu vežamos į turgų ir kuo skubiau parduodamos.

Šparagai, kaip labai brangios daržovės, buvo žinomi dar 200 m. prieš Kristų. Savo valdymo metais Romos imperatorius Diokletianas (284-305 m.) išleido įstatymą, kuriuo buvo nustatyta aukšta šios daržovės kaina.

Vokietijoje šparagai pradėti auginti apie 1568 metus. Šiandien jie laikomi delikatesu. Kuo šparagas baltesnis, o jo kotelis storesnis, tuo jis brangesnis. Lengvai įdrėskus, iš jo turi sunktis sultys.

Šparagai gaminami labai paprastu būdu: kiekvienam žmogui skirtus maždaug 400 g šparagų reikia išvirti ir patiekti su ištirpintu sviestu, šviežiomis bulvėmis ir kumpiu. Prie šparagų tinka ir įvairūs padažai bei ką tik iškepti kiaušininiai pyragėliai. Kaip priedas šparagai Vokietijoje tiekiami prie keptos jautienos, rūkytos lašišos ar troškintos žuvies.

Teritorijose, kur šparagų auginama daugiau, restoranų šeimininkai paprasčiausiu būdu paruoštas daržoves naudoja turistų viliojimui.

Viena kilniausių Vokietijos daržovių auginama pietvakariniuose šalies regionuose. Šparaguose gausu A ir C vitaminų bei mineralų. Kadangi 90 proc. jų masės sudaro vanduo, mažai kalorijų turintys šparagai puikiai tinka metantiems svorį.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka