Sent Lusija – nedidelė sala-valstybė Karibų jūroje, Dominikos kaimynystėje. Šios šalies virtuvės simboliai yra sūdyta žuvis ir figos. Sent Lusijos virtuvėje žuvis bei kiti jūrų produktai ypač populiarūs: čia mėgaujamasi patiekalais su menke, tunu, omarais, jūrų sraigėmis. Taip pat mėgiama vištiena, aviena, ožkiena. Patiekalai skaninami aštriais prieskoniais, vartojama pakankamai daug česnakų, svogūnų, pipirų. Salos gyventojai mėgaujasi šviežiomis daržovėmis bei vaisiais. Cassava (šakniagumbiai), kukurūzai, plantanai – bananų rūšis, saldžiosios bulvės – dažnai naudojami ingredientai patiekalams gaminti.
Accras – sūdytos menkės gabaliukai su aštriu padažu.
Pepperpot – jautienos/kiaulienos sriuba su manijokais, cinamonu ir ruduoju cukrumi.
Roti – patiekalas su vištienos krūtinėle, kuri prieš tai apie pusvalandį pamarinuojama pomidorų padaže. Šiam patiekalui pagaminti naudojama labai daug ingredientų. Į duonos paplotėlius arba tortiliją pridedama piurė, paruoštos iš bulvių, svogūnų, česnakų, morkų, petražolių, aštraus padažo, pomidorų padažo, obuolių... Tuomet sudedama kubeliais pjaustyta vištos krūtinėlė. Vaikams ruošiamas roti be aštraus padažo, tačiau paskanintas mango vaisiaus gabalėliais.
Canaoui – žuvis, patiekiama su daržovių kukuliais, paruoštais iš žirnelių, česnakų, mėtų, petražolių, taip pat figų ir christophenes (moliūgas).
Sent Lusijoje populiarus romas (iš jo ruošiami įvairūs kokteiliai), vietinis alus „Piton“ ir „Heineken“, vietiniai gaivinasi šviežiomis vaisių sultimis.
Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – daržovė christophenes (moliūgas) (www.dkimages.com)
Meniu.lt informacija