This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Populiariausi Anglijoje – žuvis ir skrudintos bulvytės (svetur)

2006-06-07
Publish your own article

Žuvis su traškiomis skrudintomis bulvytėmis yra vienas populiariausių anglų patiekalų. Tai yra šalies nacionalinis „gatvės valgis“. Žuvis ir bulvytės (šnekamojoje kalboje populiarus patiekalo trumpinys „fish‘n‘chips“) yra tipiškas angliškas patiekalas, kurio galima nusipirkti greito aptarnavimo baruose bei parduotuvėlėse ir kuris, pagal senas tradicijas, gali būti patiekiamas net laikraštyje.

Menkė ir plekšnė – žuvys, iš kurio šis patiekalas paprastai yra gaminamas. Tipiška patiekalo sudedamoji dalis yra ir tiršta tešla, į kurią prieš kepant įmerkiama žuvis. Kepama gilioje keptuvėje tešla išsipučia. Prieš valgant tešla paskaninama druska ir pipirais.

Žuvies su bulvytėmis parduotuvės atsirado Pramoninės revoliucijos, kuri Anglijoje vyko XVIII amžiaus pabaigoje, metu. Tuomet fabrikų darbininkams reikėjo tiekti maistą, kuris būtų ekonomiškas, greitai pagaminamas ir maistingas. Žinoma, skrudintos bulvytės prie žuvies buvo pridėtos papildomai, nes bulvės tuo metu buvo pigios ir jų buvo galima gauti dideliais kiekiais. Be to, jas buvo patogu gaminti, nes po žuvies kepimo likdavo įkaitintų riebalų.

Šiandien Anglijoje yra daug žuvies ir skrudintų bulvyčių barų ir parduotuvių. Valgio patiekimas laikraščiuose jau nėra toks populiarus, tačiau pirmenybė vis dėlto teikiama žuvies su bulvytėmis valgymui iš popierinių maišelių ar lėkštučių stovint ar sėdint ant metalinių baro kėdžių. Šiandien prie šio patiekalo yra užsisakoma ir prancūziško balto sauso vyno.


Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka