This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Peru virtuvės skoniai. Lima

2007-11-16
Publish your own article

Peru sostinė Lima laikoma Pietų Amerikos kulinarijos sostine. Limos restoranuose ar užkandinėse galima paragauti tiek tradicinių šalies patiekalų, tiek pasimėgauti prancūzų, arabų, italų, argentiniečių, afrikiečių ar kinų virtuvių patiekalų.

Vienas iš populiariausių yra ceviche, tradicinis šalies patiekalas, ruošiamas iš žalios žuvies, kuri prieš tai pamarinuojama citrinų sultyse, paaštrinama „čili“ pipirais, svogūnais, apibarstoma kalendros lapeliais. Vietiniai rekomenduoja šį patiekalą valgyti pusryčiams, nes puikiai pažadina iš miegų, taip pat siūlo valgyti pagirioms ir dar pažymi, kad tai puikus afrodiziakas. Tokiu patiekalu mėgaujasi Meksikos bei Ekvadoro gyventojai.

Kitas ne mažiau mėgiamas miestiečių užkandis yra tiradito – citrinų sultyse marinuota juostelėmis supjaustyta žuvis, patiekiama su geltonosiomis paprikomis arba su „rocoto“ („čili“ kremu), populiarūs coctel de camarones (krevečių kokteilis) ir jalea – kepta žuvis su vėžiagyviais.

Populiarus „cau-cau“, ruošiamas iš žarnokų bei patiekiamas su ryžiais, tačiau yra ir kitų paruošimo būdų, kaip antai „cau-cau“ su jūrų gėrybėmis ar vėžiagyviais. Svečias mielai bus pavaišintas sūriu, mėsa įdarytomis ar tiesiog vegetariškomis empanadomis, pappa renlena – mėsa, mėtomis, kiaušiniais, alyvuogėmis įdarytomis bulvėmis, aji de gallina – aštria, su „čili“ pipirais paruošta vištiena.

Restoranuose populiarus patiekalas yra lomo saltado – raudonajame vyne marinuota jautiena, patiekiama su daržovėmis ir keptomis bulvėmis arba ryžiais. Limoje taip pat populiari chupe de pescado – žuvies sriuba bei pallares – pupelių salotos (naudojamos Limos pupelės), sumaišytos su salsa, kurioje daug svogūnų, „čili“, pomidorais, užpiltos žaliųjų citrinų sultimis...

Parihuela – žuvies ir vėžiagyvių sriuba.

Arroz con pollo – vištienos ir ryžių patiekalas.

Carapulcra – bulvių ir mėsos troškinys.

Anticuchos – ant iešmo kepta mėsa.

Suspiros a la limena – saldus pudingas.

Arroz con leche – ryžių pudingas.

Picarones – spurgos/riestainiai.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Šaltinis: www.enjoyperu.com
Nuotraukos iš asmeninio albumo
Meniu.lt informacija