This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Peru virtuvės skoniai (1)

2007-10-24
Publish your own article

Peru kulinarija turi daug panašumų su kaimyninės Čilės virtuve. Šios šalies virtuvė laikoma ne tik viena geriausių Lotynų Amerikoje, bet ir visame pasaulyje greta prancūzų, kinų ir indų virtuvių. Be inkų kulinarinio paveldo, šios šalies virtuvėje susipynę baskų, prancūzų, anglų, ispanų, afrikiečių, italų, japonų ir kinų kantoniškosios virtuvės bruožai.

Tradicinė virtuvė
Daugelis teigia, jog patiekalų suskaičiuoti neįmanoma, tačiau vis tiek vienos šalys skaičiuoja savo sūrių rūšis, kitos – padažus, o štai peru gyventojai mielai vardija sriubų ir desertų skaičius. Anot jų, šalyje galima surasti apie porą tūkstančių sriubų rūšių bei apie 250 pavadinimų desertų. Peru laikoma genetine pasaulio šalimi, nes tiek įvairiausių vaisių, daržovių rūšių galima atrasti tik čia. Šalis vadinama bulvių namais, kuriuose užregistruota virš 5000 bulvių rūšių bei porūšių, apie penkiolika pomidorų atmainų, rinktis galima iš 35 rūšių kukurūzų – geltonųjų, raudonųjų, violetinių...

Tradicinės Peru virtuvės patiekalai yra pakankamai aštrūs. Tiek viešosiose maitinimo įstaigose, tiek namų virtuvėse patiekalams skaninti dažnai naudojami „čili“ pipirai bei česnakai, karaliauja citrinos. Sakoma, jog Peru citrinos atrodo kaip įprastos, tačiau yra dvigubai skanesnės ir naudojamos visur, kur tik įmanoma – nuo salotų iki kokteilių.

Lomo Saltado - mėsa, kepta su svogūnais, pomidorais ir ryžiais.

Ceviche – citrinų/žaliųjų citrinų sultyse su „čili“ pipirais marinuota žuvis, kuri patiekiama su kukurūzais, saldžiosiomis bulvėmis, svogūnais ir kalendra.

Chupe de camarones – tiršta sriuba, paruošta iš krevečių, pieno, kiaušinių ir pipirų.

Tamales – kukurūziniai virtiniai, įdaryti mėsa ir įvynioti į bananų lapus.

Mazamorra morada – violetiniai kukurūzai ir saldžios bulvės, patiekiami iš citrinų, džiovintų vaisių, cinamono ir gvazdikėlių paruoštoje krakmolingoje želatinoje.

Chicha de jora – fermentuotos raudonųjų ir geltonųjų kukurūzų sultys.

Chicha morada – nealkoholinis violetinių kukurūzų gėrimas, kuris atkeliavo iš inkų kultūros.

Pisco sour – populiarus kokteilis, ruošiamas naudojant Pisco brendį. Pisco – tai vynuogių distiliatas, gaminamas visuose Čilės ir Peru vynuogynų auginimo vietose bei laikomas abiejų šalių nacionaliniu gėrimu.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu